GROZNO ISKUSTVO

ZADARSKA BOLNICA ZAVRŠILA U SLOVENSKOJ EMISIJI 'PROVJERENO' Turisti pobjegli sa Zaraznog odjela glavom bez obzira: 'Ono tamo je živi užas!'

 
 24.ur/Screenshot

Zgrada koja se raspada, zastarjela oprema, prljavština, plijesan i neljubazno osoblje... Ovakvu situaciju zateklo je dvoje zgroženih slovenskih turista koji su u zarazni odjel zadarske bolnice došli po pomoć.

Unatoč lošem zdravstvenom stanju, odlučili su otići iz zadarske bolnice, a ističu kako mu tamo nisu čak niti postavili pravu dijagnozu, piše 24ur.

Priču o ljetovanju na Ugljanu i liječenju u zadarskoj bolnici donosi ekipa slovenske emisije 'Provjereno', koja je stigla u Zadar kako bi istražila sve okolnosti ovog slučaja.

Sve je, naime, počelo s visokom temperaturom i glavoboljom, no kada su kipar i slikar Metod Frlec i njegova partnerica, psihologinja i znanstvenica Ljiljana Šprah shvatili da tablete protv bolova niti antibiotici koji su dobili u lokalnom Domu zdravlja ne djeluju, pomoć su zatražili u zadarskoj bolnici.

Ono što ih je tamo dočekalo, kažu, bilo je užasno.

- Takve prostorije ne možeš dobro ni očistiti jer su same po sebi dotrajale. Higijena je bila problematična, a mi smo bili na zaraznom odjelu. S hladnjaka se odlijepila boja, iznad prljavog tuša raspadao se strop... Kad nam se otkačila infuzija zvali smo sestru, a došla je čistačica i popravila ju - ispričali su.

Postavljena im je dijagnoza atipične upale pluća, no stanje se nije popravljalo. Liječnike su zamolili za antibiotik kako bi izdržali do Ljubljane, a jedna medicinska sestra je, kažu, toliko poludjela da ih je skoro izbacila van.

Supružnici su se nakon toga, iako bolesni, odlučili vratiti u Sloveniju.

Vlasnik apartmana u kojemu su Slovenci ljetovali, Zvonko Jurin, ponudio se da će ih odvesti do Ljubljane, kako oni ne bi malaksali satima čekali u gužvama na autocesti. Njihovim autom odvezao ih je do Ljubljane, a onda se autobusom vratio natrag u Zadar.

Ljiljana Šprah kaže kako ne zna što bih bez njega, koji je 13 sati proveo na cesti kako bi spasio svoje goste.

Kad su došli u Infektivnu bolnicu dijagnosticirana im je legionarska bolest čije posljedice mogu biti fatalne ukoliko se krivo liječi.

- Nisu oni ni tražili da ih ja vozim, meni je palo na pamet - kazao je vlasnik apartmana iznenađen informacijom o legioneli.

- Vjerujem da razlog nije boravak u apartmanu. Svi mi boravimo ovdje, pijemo vodu, ima i unučicu, i još se nitko nije zarazio. Zavod je najavio dolazak kako bi uzeo uzorke, i ja bih želio znati postoji li nekakav problem, rekao je Jurin reporterki iz Slovenije koja je pokušala dobiti više podataka u Zavodu za javno zdravstvo i zadarskoj Općoj bolnici, no doznala je tek da je Zavod preuzeo uzorke koje će testirati na legionelu.

Od nadležnih nitko nije htio izaći pred kameru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:52