ODBIJENA TUŽBA

ZADARSKA PRODAVAČICA IZ SUDNICE IZAŠLA BLIJEDA I ŠOKIRANA 'Kako se osjećam? Ne tako dobro kao Sanader ili Kalmeta, u rangu sam psa Mede...'

 Facebook/Hanza Media

- Kako se osjećam? Ne toliko dobro kao bivši premijer Ivo Sanader ili gradonačelnik Božidar Kalmeta. U rangu sam psa Mede koji nije smio lajati. Sada sam u prilici da nemam što jesti jer sam postala socijalno ugrožena osoba – izjavila je Suzana Šešo za Zadarski.hr, bivša djelatnica Interspara, nakon što je Općinski sud u Zadru u utorak na ponovljenom suđenju odbio njezin tužbeni zahtjev protiv bivšeg poslodavca zbog izvanrednog otkaza kojeg je dobila u rujnu 2015. zato što je preko marende u zadarskom trgovačkom lancu pojela dvije fete pršuta. Nakon što je sutkinja Ivana Čačić Brčić pročitala presudu kojom je odbila njezin zahtjev za naknadu štete Suzana Šešo je izašla iz sudnice u društvu odvjetnice Marine Stanić potpuno blijeda i šokirana.

- U zadarskom Intersparu sam radila od njegovog otvorenja punih 11 godina. Nikada nas nitko nije upozorio na ponašanje zbog kojeg sam kažnjena. Neki su zbog iste i puno gotih stvari bili samo opomenuti, ali samo sam ja dobila otkaz – kazala je Šešo koja je izvanredni otkaz dobila 29. rujna 2015. godine nakon što je poslodavac pomoću nadzornih kamera utvrdio da je 17. rujna 2015. konzumirala dvije fete prušta bez njegovog odobrenja.

Prvi postupak protiv Interspara Šešo je također pokrenula pred Općinskom sudu u Zadru, a nakon provedenog dokaznog postupka sudac Tomislav Šimić presudio je u njenu korist vrativši je na posao. Interspar se međutim žalio na presudu, a Županijski sud u Zagrebu žalbu je usvojio i sve vratio na ponovno suđenje, ali pred drugim sudskim vijećem. Iako je Šešo nakon prvostupanjske presude bila vraćena na posao, nakon podnošenja žalbe opet je izgubila posao. Od tada do danas nigdje ne radi, više od sedam mjeseci.

Zagrebački županijski sud je ukinuo prvostupanjsku presudu jer je smatrao da nisu bile dovoljno razjašnjene okolnosti povrede radnog prava, odnosno smatrao je da nije dovoljno utvrđena činjenica da je Šešo tog dana bila gladna i iscrpljena, iako je natašte prekrcavala novu robu s paleta na police i posluživala mušterije. Višem sudu nije bilo to dovoljno dovoljno da opravda njenu konzumaciju pršuta bez odobrenja poslodavca. Drugostupanjski sud je naveo kako nije obrazloženo, odnosno nije navedeno na temelju kojih dokaza je utvrđena činjenica da je djelatnica Interspara spornog dana bila gladna i iscrpljena.

- Navod prvostupanjskog suda da je tužiteljica na kraju radnog dana bila gladna i iscrpljena, a kojim se opravdava konzumacija pršuta bez odobrenja poslodavca, odnosno bez da ga je tužitljica platila, nije obrazložen, odnosno nije navedeno na temelju kojih dokaza je utvrđena navedena činjenica - navodi se u obrazloženju presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je ukinuta presuda zadarskog Općinskog suda.

Obrazlažući presudu sutkinja Ivana Čačić Brčić je rekla da je tužbeni zahtjev Šešo u potpunosti odbačen jer je konzumirajući hranu bez odobrenja poslodavca i bez da je platila prekršila interne akte o poslovanju, čime je narušila povjerenje poslodavca, što je dovoljno za izvanredni otkaz o radu. Isti dokaz je bio iznesen i u prvom suđenju, ali tada on za Šešo nije bio presudan. Šešo također mora podmirit troškove suđenja u iznosu od preko 13 tisuća kuna.

Zanimljivo je da je žalbu na zadarski slučaj Interspar riješila i vratila na ponovno suđenje zagrebačka sutkinja kojoj predmet uopće nije bio dodijeljen. Naime, nasumičnom dodjelom putem e-spisa slučaj Interspar dodijeljen je sutkinji Iris Gović Penić, no predmet je riješila sutkinja Vlasta Horvat Mataić. Očitovanje o tome zatražio je zadarski sud, kao i sutkinja kojoj je predmet dodijeljen, ali odgovor Suzani Šešo i njezinoj odvjetnici još uvijek nije poznat, iako su najavile žalbu na najnoviju presudu, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 07:02