ZLOUPOTRIJEBIO PRIVATNE PODATKE

Zadraninu prijeti zatvor do 6 mjeseci jer je otvorio Facebook lažne profile za prijateljice

Policija je počinitelja pronašla relativno brzo, trebalo joj je desetak dana
 CROPIX

ZADAR - Zadarska policija kazneno je prijavila 26-godišnjeg Zadranina koji je na Facebooku i još jednoj društvenoj mreži otvorio lažne profile za dvije prijateljice. Zadraninu prijeti kazna zatvora do šest mjeseci, a ako bude imao sreće, proći će s novčanom kaznom.

Djevojke, jedna u dobi od 22 godine, a druga od 23, prije desetak dana su policiji u Zadru kazneno prijavile nepoznatu osobu da je zloupotrijebila njihove privatne podatke, a obje su prijateljice uhićenog Zadranina, za kojeg je policiji trebalo manje od dva tjedna da ga otkriju.

Prave fotografije

- Muškarac je prijatelj jednoj i drugoj, odnosno svi troje se poznaju. Tijekom siječnja on je na Facebooku otvorio lažne profile s njihovim imenima i pravim fotografijama, a u međuvremenu i profile na još jednoj društvenoj mreži. Na tom drugom portalu muškarac je ostavio njihove privatne brojeve mobitela i djevojke su dobile pozive različitih nepoznatih muškaraca koji su imali seksualne aluzije - navodi Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije. Iako Žodan nije naveo o kojoj je društvenoj mreži riječ, s obzirom na pozive koje su djevojke dobile, očito je da se radi o portalima za traženje partnera za seks, a upravo su pozivi muškaraca koji su djevojkama nudili seksualne usluge bili glavni razlog zbog kojeg su se javile policiji.

- Počinitelja smo pronašli relativno brzo, trebalo nam je otprilike desetak dana.

Čim su zaprimili kaznenu prijavu, obratili smo se davateljima usluga, odnosno portalima, gdje su se nalazili lažni profili dviju djevojaka. U potragu za počiniteljem uključili smo i telekomunikacijske kompanije, pa smo uskoro otkrili da je riječ o njihovu prijatelju - nastavlja Žodan.

Četiri slučaja

Telekomunikacijske kompanije mogu brzo i jednostavno otkriti IP adrese kompjutora na kojima su kreirani lažni profili.

Policija ima pravo pristupa tim podacima i počinitelji uglavnom budu otkriveni.

Ovo je četvrti slučaj otvaranja lažnih profila na društvenim mrežama u Zadru u posljednje dvije godine, a svi su počinitelji i kažnjeni. Kako navodi Žodan, i u prethodna tri slučaja radilo se o lažnim profilima na Facebooku . Jedan slučaj bio je 2009., dva su se dogodila 2010., a posljednji u siječnju ove godine.

‘Od nas policija traži IP podatke’

Policija od telekomunikacijskih kompanija može samo u točno određenim situacijama zatražiti podatke o njihovim korisnicima, doznajemo od jednog našeg telekoma. Tek kada postoji osnovana sumnja da je netko počinio kazneno djelo ili postoji neka kaznena prijava, telekom tvrtke moraju policiji dati podatke koji su joj potrebni za istragu.

- Iako mnogi misle da telekomi moraju u svakoj situaciji dati policiji određene podatke, to nije istina. Policija ne može dobiti podatke o našim korisnicima samo tako.

Postoji procedura, a to je da nam se dostavi zahtjev i razlozi zbog kojih su im podaci potrebni. Do sada nismo odbili suradnju s njima, kao ni ostali teleoperatori. Osim što se od nas traže podaci o IP adresama, policija najčešće traži podatke tko su vlasnici određenih brojeva - navode u našem telekomu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:56