KVADRAT OD 1000 EURA

Zagreb puni budžet sa 20 milijuna kuna: U prodaju ide prvih 30 gradskih stanova

Stanovi koji se prodaju nalaze se u Klaićevoj ulici, zatim na Vrbanima, u Gajnicama, na Kozarčevu vijencu i na Laništu. Početne cijene gradskih stanova odredilo je Ministarstvo financija
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Grad Zagreb kreće u prodaju prvih 30 od ukupno 2000 gradskih stanova, i to po cijeni od 1000 do najviše 2000 eura za četvorni metar. Procjenje se da će se samo od prodaje prvih 30 stanova u gradski budžet sliti 20 milijuna kuna.

Odluka iz 2007.godine

Stanovi koji se prodaju nalaze se u centru odnosno Klaićevoj ulici, zatim na Vrbanima, u Gajnicama, na Kozarčevu vijencu, Laništu te, među ostalim, u Brezovičkoj cesti i Ulici grada Chicaga. Zaštićeni najmoprimci imaju pravo prvokupa.

Uz 30 gradskih stanova prodaju se i tri poslovna prostora i 8 garaža.

Naime, tri godine nakon što je najavljena prodaja 2000 gradskih stanova, poslovnih prostora, garaža i garažnih mjesta, gradonačelnik Milan Bandić uputio je u Gradsku skupštinu odluku o prodaji 41 nekretnine.

Prodaja vrijedne gradske imovine najavljena je još 2007. godine, ali do danas nisu prodani ni jedan stan, poslovni prostor, garaža ili garažno mjesto jer su gradski zastupnici kritizirali što Grad za više od 90 posto stanova nije gruntovno uknjižio svoje vlasništvo.

Prema evidenciji na dan 31. prosinca 2009. godine Grad je upravljao s ukupno 10.239 stanova, od kojih je 1184 u najmu Zagrebačkog holdinga, te 3640 poslovnih prostora, garaža i garažnih mjesta.

Garaže se nalaze u Brazilskoj ulici i Kerestinečkih žrtava, a poslovni prostori u Brazilskoj i Gavellinoj. Najniža početna cijena stana u Zvonimirovoj iznosi 340.392 kune, a najviša 1,024.831 kuna u Ulici Lavoslava Ružičke.

No, ono što je zastupnike dodatno zabrinjavalo je podatak da se čak 2138 stanova koristi bez pravne osnove.

Od ukupno 30 stanova Bandić je predložio prodaju osam nekretnina čije vlasništvo nije čisto, odnosno nije upisano u gruntovnicu, pa je pitanje hoće li zastupnici to prihvatiti.

Kako će se prodavati

Početne cijene stanova, koji će se prodavati po tržišnoj cijeni temeljem javnog natječaja, odredilo je Ministarstvo financija, a pristigle ponude otvarat će Povjerenstvo za prodaju gradskih stanova, poslovnih prostora. Tko ponudi veći iznos - pobijedit će na natječaju.

Iako dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukićević, koja je na čelu Povjerenstva, ističe kako je teško procijeniti koliko će Grad zaraditi prodajom stanova, riječ je o najmanje 20 milijuna kuna.

Pero Kovačević, bivši gradski zastupnik, pak ističe kako bi Grad mogao i više uprihoditi, i to kad bi prodavao i ostale nekretnine, nepredviđene za prodaju.

- Odugovlačenje prodaje stanova odraz je nesavjesnog gospodarenja i lošeg upravljanja Gradom. Da ovim nekretninama upravlja sposobna gradska vlast ili dobar poduzetnik, on bi mjesečno uprihodio samo od najma najmanje 300 eura po stanu. Ovako još Grad plaća pričuvu i komunalnu naknadu. Od ukupno 10.000 stanova, kad bi ih 4000 bilo namijenjeno za socijalne potrebe, ostalo bi 6000 stanova na kojima bi se mjesečno moglo uprihoditi dva milijuna eura, odnosno 24 milijuna eura godišnje - kaže Kovačević.

Odluku o prodaji prvih 30 stanova još mora prihvatiti i Gradska skupština. Boris Šprem, predsjednik Skupštine, ističe da još nije vidio odluku pa ne može ništa komentirati na tu temu.

Zainteresirani kupci

Cijeli projekt vodi Gradski ured za imovinsko-pravne poslove, a Jelena Pavičić Vukičević ističe da je Povjerenstvo zaduženo za otvaranje ponuda pristiglih na natječaj i predlaganje gradonačelniku i Skupštini izbor najpovoljnijeg ponuditelja za svaku pojedinu nekretninu.

No, prihvati li Skupština tu odluku, pitanje je hoće li biti zainteresiranih kupaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:11