KOBNO PLIVANJE

ZAGREPČANKA NA TEŠKOJ OPERACIJI NAKON BIZARNE NESREĆE Na Pagu joj se u oko zabila riba iglica

 Srđan Vrančić / Hanza Media

Nevjerojatna nesreća dogodila se ovih dana 36-godišnjoj Zagrepčanki koja je sunčano paško jutro namjeravala iskoristiti za plivanje i ronjenje, a sve se završilo teškom ozljedom oka.

U oko joj se naime “zabila” riba, najvjerojatnije takozvana iglica, i ostavila dio svoje čeljusti u njezinoj očnoj duplji! Bolovi su bili strašni i tek je uz pomoć prijatelja uspjela doći do obale. Uslijedio je hitni odlazak paškom liječniku, a onda i u zadarsku bolnicu.

Kompliciran zahvat

Trenutno se liječi u KBC-u Sestre milosrdnice, a očekuje se da će se liječenje nastaviti na maksilofacijalnoj kirurgiji u KB-u Dubrava. Liječnici u zadarskoj bolnici, a onda i na Klinici za oftalmologiju KBC-a Sestre milosrdnice nisu mogli vjerovati da se dogodila takva bizarnost, koja sada zahtijeva vrlo kompliciran kirurški zahvat. Iz jata riba koje vrlo često plivaju plićakom jedna je bila kobna za oko nesretne žene. Pokušaj zadarskih liječnika da uklone cijelu riblju kost uspio je samo djelomično; uklonili su samo ono “što je virilo iz oka” pa su pacijenticu uputili u Zagreb, gdje je operirana, odnosno izvađen joj je još jedan dio kosti, koliko je bilo moguće a da se ne ošteti oko, odnosno vid.

Srđan Vrančić / Hanza Media

Spašavali vid

Kako je u očnoj duplji (orbita), i to duboko iza oka, ostao još dio ribljeg kljuna, liječnici su u petak intenzivno dogovarali operacijsku metodu kojom bi se maksimalno sačuvao vid nesretne žene. Prvi operater u očnoj klinici KBC-a Sestre milosrdnice, okulist dr. Marin Belak, rekao nam je da oko nije stradalo u toj nesreći jer se kljun ribe zabio između oka i vjeđe, ali vrlo duboko.

“Ni snimkama oka nije se moglo procijeniti o kakvoj se kosti radi. Tek tijekom operacije vidjeli smo da je riječ o kljunu ribe, koji je dakako nazubljen pa je vađenje vrlo delikatno”, objašnjava dr. Belak.

“Da bi se izvadilo cijelo strano tijelo iz očne duplje, bit će potrebna još jedna operacija koja neće biti jednostavna”, kaže nam predstojnik očne klinike prof.dr. Zoran Vatavuk. Naime, klasična oftalmološka operacija nije najbolji način. Zbog toga su se konzultacije vodile i s Klinikom za uho, grlo nos koja radi tzv. endoskopske operacije nosa; mislilo se da bi to bio manje invazivan i sigurniji način operiranja.

Srađan Vrančić / CROPIX

No otorinolaringolog prof. dr. Davor Vagić kaže da ni to nije dobra opcija jer do ostatka kljuna treba doći preko optičkog živca koji bi se na taj način mogao oštetiti i tada bi ženi mogao stradati vid. Zbog toga je kontaktirana i Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava i žena će najvjerojatnije u njoj biti operirana. Bit će nužno otvoriti kost s vanjske strane oka da bi se došlo do tog dijela orbite, odnosno stražnje strane oka. Naravno, ni taj zahvat nije bez rizika za kvalitetu vida.

Infekcija

“S obzirom na to da je vid žene očuvan, da ovdje nije riječ o organskom stranom tijelu u oku, moj bi prijedlog bio da se to uopće ne vadi. Primjerice, da je to metal, uz liječenje antibioticima ne bi bila potrebna nova operacija. No kako se radi o organskoj tvari, vrlo vjerojatno došlo bi do infekcije, ali i dodatne reakcije organizma na strano tijelo, što je iznimno opasno pa je ipak nužna još jedna operacija”, objasnio je prof. dr. Vagić. Zbog toga će nesretna žena uskoro biti prebačena na liječenje u KB Dubrava.

Srđan Vrančić / CROPIX

Razrogačila oči i gledala kako riba leti prema njoj

– Na svu sreću, ta krljušt koja se zabila u oko nije preduboko otišla pa neće biti posljedica za vid, no moguća su trajna oštećenja očnog živca. Dio kljuna ribe oštetio je bjeloočnicu i zabio se u stražnji dio oka koji se tek treba izvaditi. Jedna operacija je izvedena, a predstoji još jedna kojom će se izvaditi krljušt iz stražnjeg dijela oka – kazala je za Slobodnu Dalmaciju šogorica ozlijeđene žene, koja je kobnog dana u Povljani plivala do zaštitne mreže te tridesetak metara od obale.

Ubrzo se usred mirnog ljetnog jutra našla u filmskom prizoru sličnom Hitchcockovim "Pticama", te je razrogačenih očiju gledala kako riba leti prema njoj nakon čega je osjetila strašnu bol.

– Vidjeli smo jato riba kako skače, ali u daljini, ni u najluđim snovima nismo mislili da bi se ovo moglo dogoditi. Riba je skočila i zabila joj se u oko. Nije ga mogla uopće otvoriti, jaukala je od boli. Prijatelj joj je pomogao da iziđe iz mora, nakon čega smo odmah krenuli kod liječnika u Pag. On nas je odmah uputio u zadarsku Opću bolnicu, odakle su nas hitno poslali u Zagreb. Svi su liječnici bili šokirani događajem, a anesteziolog je sve snimio kamerom – kazala je šogorica 36-godišnjakinje kojoj su dan nakon bizarnog incidenta zagrebački liječnici javili da je riba koja ju je napala – iglica.

– U početku smo mislili da je cipal, ali nam nije bilo jasno jer je riba imala nekakav istureni kljun. Dijelovi tog kljuna zabili su se u oko. Strašno, ne znam hoću li više plivati bez zaštitnih naočala, a riječ je o području na kojem svakodnevno plivamo već dugi niz godina. Nikada se takvo što nikome nije dogodilo, što kažu i mještani. Bilo je to poput SF filma – kazala je.

Nije napad

Iako je događaj bio zastrašujuć, poznati ihtiolog prof. dr. Alen Soldo pojasnio je kako u ovom slučaju nema govora ni o kakvom namjernom napadu riba na ljude.

– Riječ je o slučajnom incidentu, koji je, nažalost, imao ozbiljnije posljedice. Iglica je riba koja boravi na površini mora jednako kao i kupači, te je očito da su se u jednom trenutku svi našli u koliziji. Definitivno nema govora o nekakvom napadu. Ribe su skakale i u tom je trenutku naišla kupačica, što je, nažalost, završilo ozljedom – kazao je dr. Soldo za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:11