NEMOGUĆNOST PRIMJENE

Zakon o sportu ne ide u proceduru, ide se u nove izmjene!

 Goran Mehkek / EPH / CROPIX

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, nakon što je uvidjelo nemogućnost nesporne primjene odredbi Zakona o sportu, u proceduru Vlade RH uputilo je Prijedlog za vjerodostojno tumačenje spornih odredbi.

S obzirom na to da je prema Poslovniku Hrvatskoga sabora Vlada RH jedan od ovlaštenih predlagatelja vjerodostojnog tumačenja, odluku o tome hoće li u konkretnom slučaju doista uputiti Prijedlog za vjerodostojno tumačenje spornih odredaba Hrvatskome saboru u konačnici donosi Vlada Republike Hrvatske.

Podsjetimo kako je sporni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu donesen u ljeto prošle godine, po hitnome postupku i bez javne rasprave nakon što je inicijativa, kao i normativno rješenje, pokrenuto od Klubova zastupnika HNS-a i SDP-a kao predlagatelja Zakona.

U proceduri Vlade RH zatraženo je i mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade RH koje je navelo da se, uzimajući u obzir svu kompleksnost i složenost nastale situacije, u pitanje dovodi mogućnost potpunog otklanjanja nejasnih i nepreciznih normi vjerodostojnim tumačenjem te stoga kao sustavniji i cjelovitiji način njezina rješavanja predlažu da se razmotri potreba pristupanja postupku izmjena i dopuna Zakona o sportu.

Koordinacija Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava razmotrila je Prijedlog ministarstva te donijela zaključak da se umjesto upućivanja predmetnoga Prijedloga Hrvatskome saboru radi davanja vjerodostojnog tumačenja pristupi izradi izmjena Zakona o sportu. S tim u vezi zadužuje se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da izradi prijedlog izmjena Zakona o sportu, u dijelu navedenih spornih odredbi, te da ga u najkraćemu mogućem roku uputi u daljnju proceduru, sukladno Poslovniku Vlade Republike Hrvatske“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:57