STATISTIKA

ZANIMLJIVE TURISTIČKE BROJKE Stigli podaci o dnevnoj potrošnji gostiju u Hrvatskoj: Na vrhu su Rusi, dnevno obično spiskaju duplo više od prosjeka

 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Iako vlada uvriježeno mišljenje da mnogi strani turisti sa sobom na Jadran dovezu i svu hranu koju će za vrijeme odmora pojesti, čini se da to baš i nije tako. Govore nam to procjene Hrvatske gospodarske komore prema kojima stranci za boravka na Jadranu na hranu i piće potroše 2,4 puta više nego domicilno stanovništvo odnosno domaći turist, piše Novi list.

Inozemni turisti u prosjeku na hranu i piće u trgovinama i ugostiteljstvu ostave 91 kunu dnevno 'po glavi', a domaći gost 40 kuna. Stranci ukupno, međutim, pojedu i više od 91 kune, jer u tu brojku, pojašnjavaju u HGK, nije uključena hrana koju su platili u smještaju.

Ukupna prosječna dnevna potrošnja stranih turista tijekom ljetnih mjeseci iznosi oko 66 eura po osobi, pri čemu najveći dio, 36 eura, troše na plaćanje smještaja, oko 12 eura ostave za hranu i piće, a preostalih 18 eura na ostalu kupnju, sport, zabavu, izlete, kulturu.

Najviše troše gosti iz Rusije, oko 125 eura ukupno, nešto malo manje od toga Britanci, dok Nijemci, Austrijanci ili primjerice Nizozemci u Hrvatskoj ostavljaju prosječnih 65 eura.

Ruski gosti, može se čuti od turističkih djelatnika, u sve većem broju na Jadran dolaze vlastitim automobilom, i to tako što ga prevezu vlakom do Budimpešte, a zatim se njime dovezu do konačne destinacije na Jadranu. Kod nas se zadržavaju dugo, od deset do 15 dana, i ne štede, piše Novi list.

Upravo tome služi analiza HGK – da trgovcima i ugostiteljima pokaže koliko koji gost, i na što troši pa da onda tome i prilagode svoju ponudu. Kad su gradovi u pitanju, HGK kao najistaknutije primjere navodi Nin i Medulin, jer će u njima broj stanovnika u kolovozu porasti za pet i pol puta, a potrošnja čak 13 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23