GASTRONOMIJA U PROSVJETI

ZAPANJUJUĆE RAZLIKE U ŠKOLSKOJ PREHRANI Dok neki učenici dobiju jednu šnitu kruha s dvije fete salame, drugi imaju topli obrok

 
Sendvič u OŠ Vidici (lijevo) i topli obrok u OŠ Kajzerica (desno)
 CROPIX

U šibenskoj Osnovnoj školi Vidici uvodi se novi režim prehrane i to od 1. listopada, potvrđuje ravnatelj škole Darko Relja. Umjesto istog obroka, učenici ove škole, koja uključuje i područnu školu Ražine, dobivat će dva cjenovno i količinski različita obroka: dio osnovaca primat će marendu od pet kuna, a dio onaj od osam kuna. Riječ je o neuobičajenoj ponudi koja uvodi dodatne nejednakosti u sustav školstva, zbog čega je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak apelirala na ravnatelje i osnivače škola da se maksimalno usmjere na smanjivanje nejednakosti među djecom.

Za ravnatelja škole Vidici, Darka Relju, diskusija je, kaže, završena, a u cjenovno različitim jelima, koja dopušta i u unutar pojedinog razreda, ne vidi problem.

Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
Darko Relja

Izbor roditelja

- Od ponedjeljka idu dva menija, jeftiniji i skuplji. Nisam vidio apel ministrice i to ne smatram nejednakošću. To je izbor roditelja, ništa nije nametnuto - kaže Relja koji je početkom nove školske godine otvorio mogućnost svakom roditelju upisane djece da se izjasni želi li da dijete za marendu dobije jednostavniju varijantu obroka ili onu s nadopunom voća i mliječnog dodatka. Ravnatelj navodi da se većina roditelja odlučila za jeftiniju varijantu obroka.

Ta je škola privukla pozornost javnosti nakon fotografije sendviča koji bi teško ikome probudio apetit. Roditelji đaka poslali su fotografiju medijima s porukom - neka ovo obiđe svijet, pogledajte što nam djeci nude u školi. Za sendvič s dvije tanane fete salame nepoznatog proizvođača, ravnatelj je ustvrdio da nije original. Valjda ga je “dijete donijelo kući, a prije iz njega izbacilo sir, a četiri fete šunke su se zalijepile, pa to tako izgleda…”, bilo je ravnateljevo objašnjenje Jutarnjem.

Šibenski OŠ Vidici ima suvremeno opremljenu kuhinju, ali ne nudi tople obroke. Ravnatelj Darko Relja kaže kako njihova kuhinja nema uvjete za pripremu toplog obroka.

- Nema blagovaonice, niti za to zaposlene djelatnike. Škola nema organiziran boravak, što je također preduvjet za pripremu ručka. Zato dobavljamo gotove, zapakirane marende - zaključio je Relja.

Nikša Stipaničev / CROPIX
Unatoč tome što ima suvremenu kuhinju, šibenska OŠ Vidici ne nudi tople obroke. Ravnatelj kaže da njihova kuhinja nema uvjete za pripremu toplog obroka: nema blagovaonicu, nema kuhare i nema organizirani boravak

Zapošljavanje kuharica

Uvođenje jeftinijeg i skupljeg, u ovom slučaju i zdravijeg i nezdravijeg obroka s obzirom da je u dodatku riječ o voću i jogurtu ili mlijeku, dodatno produbljuje razlike u prehrani školaraca. Osim škola bez kuhinja, prisiljenih školsku prehranu djeci osiguravati preko ponuđača, a u obliku suhe prehrane, dio školskih kuhinja ima neprimjerene sanitarne uvjete ili su bez odobrenja Ministarstva obrazovanja za zapošljavanje kuharica. U trećem slučaju, dio škola može poslužiti kao primjer kako bi trebao izgledati državni standard u prehrani osnovaca.

Jedan od njih je zagrebačka Osnovna škola Kajzerica otvorena prije tri godine u sklopu odgojno-obrazovnog centra u koji su zagrebački porezni obveznici uložili 140 milijuna kuna. U njemu više od 550 učenika ima mogućnost jesti topli obrok, naravno, po istoj subvencioniranoj cijeni od devet kuna. Dnevno tu mogućnost koristi više od 300 učenika, a škola je uvela i dva kurioziteta: ponedjeljak je zeleni dan, kad je na meniju povrće, a četvrtak je dan kad učenici dobivaju obrok po vlastitom unaprijed danom prijedlogu. Toga dana ručaju pizzu, hamburger, špagete ili pohanu piletinu.

Marko Todorov / CROPIX
OŠ Kajzerica

Domaća juha

- Osim što naše kuharice i ta jela pripremaju na domaće, uveli smo i naš bonus četvrtkom, a to je juha - objašnjava stručna suradnica škole Vesna Bobinski. Školu smo posjetili kad je na meniju bila mesna štruca, krumpir i kuhano povrće, a u maksimalno uređenom blagovaonskom prostoru s oko 300 sjedećih mjesta djeca od 1. listopada dobivaju svoje obroke uz prethodnu obvezu skeniranja elektronske kartice. Njome se svaki obrok detektira u računalu. Dnevno u toj školi četiri visokokvalitetne kuharice pripreme 330 porcija ručka, 474 mliječna obroka i 204 užine.

Marko Todorov / CROPIX
OŠ Kajzerica od danas uvodi novinu za bolju organizaciju kuhinje: svaki učenik dobit će svoj obrok, ali prethodno mora skenirati svoju elektronsku karticu

Roditelji i obrtnici izgradili kuhinju

Uzmemo li u obzir da je kod OŠ Kajzerica riječ o školi čiji je osnivač proračunom najbogatiji grad u državi, postavlja se pitanje mogu li sličan standard imati i škole u vlasništvu manjih gradova i siromašnijih županija. Primjer Osnovne škole Brestovec Orehovički pokazuje da mogu. Nakon što je stara školska kuhinja rekla svoje, Županija i Grad izdvojili su 80.000 kuna za renoviranje. Budući da iznos nije bio dovoljan, na inicijativu ravnatelja Zdenka Kobeščaka djelatnici škole, stanovnici i lokalni obrtnici odlučili su upregnuti snage i pomoći gradnji nove školske kuhinje.

- Istina, još smo ponosni na taj zahvat. Ljudi su došli u školu, podijelili su se poslovi, kupovali su se materijali. Iznimno smo zadovoljni, a u zahvalnost svima koji su pomogli renovaciju kuhinje, na njezinu ulazu stoji ploča s imenima svih koji su sudjelovali u akciji - kaže ravnatelj škole. Iako to nije jedini primjer da se lokalna zajednica uključi u poboljšanje kvalitete boravka djece u školi, ipak je među rijetkima. (M.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45