NEIZVJESNA KOALICIJA

ZAPELI PREGOVORI SDP-a I HNS-a O SURADNJI NA LOKALNIM IZBORIMA Bernardić iznenadio Vrdoljaka reakcijom na njegov zahtjev da podrži Anku Mrak Taritaš

 Tomislav Krišto / CROPIX

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, na nedavnom sastanku s Davorom Bernardićem, šefom SDP-a, nije dobio očekivanu podršku, saznajemo iz krugova bliskih vodećim ljudima dviju stranaka.

Naime, Vrdoljak je tražio da SDP podrži Anku Mrak Taritaš, njihovu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba, ali mu je Bernardić odgovorio da on sam još uvijek razmišlja o kandidaturi za mjesto gradonačelnika pa je zatražio Vrdoljakovu podršku ako se odluči na taj korak.

Vrdoljak se zapravo našao pred veoma neugodnim pitanjem jer je s jedne strane najpopularnija članica njegove stranke, kojoj ankete daju dobre prognoze, a s druge izgradnja povjerenja s novim šefom SDP-a s kojim računa za nacionalnu koaliciju u budućnosti. Zbog Mrak Taritaš nikako mu nije mogao pozitivno odgovoriti, no kako više nitko ne može procijeniti hoće li se Bernardić zaista odlučiti na kandidaturu, Vrdoljak mu nije mogao reći ni da tada ne bi imao njegovu podršku.

Problem s dogovaranjem koalicije SDP-a i HNS-a za zagrebačke lokalne izbore u svibnju veoma je kompleksan. Poznato je da zagrebačka organizacija SDP-a nikako ne želi podržati Mrak Taritaš i njihov stav da SDP mora imati svojeg kandidata je nesalomljiv. A predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a još uvijek je novi šef stranke.

Izvori upoznati s pregovorima tumače da mogućnost njihova dogovora postoji samo ako se slože oko zajedničkog kandidata koji nije Anka Mrak Taritaš. A na pitanje hoće li se Bernardić doista kandidirati za zagrebačkoga gradonačelnika većina izvora je utihnula jer se više nitko o tome ne usudi spekulirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:52