PLJUSKA IZ STRASBOURGA

‘Zašto mijenjate Zakon o pravobraniteljici, rušite nezavisnost institucije”

 
Ivana Milas Klarić
 Goran Mehkek / CROPIX

Unatoč neočekivano glasnim domaćim i međunarodnim reakcijama na novi Zakon o pravobranitelju za djecu, čijim se donošenjem automatski smjenjuje aktualna pravobraniteljica, sadašnja će vlast, kako stvari stoje, ipak politički smijeniti dr. Ivanu Milas Klarić, i to 5 godina prije isteka njezina mandata.

HNS, čija je potpora zakonu bila upitna, s koalicijskim partnerom HDZ-om uspio je dogovoriti nekoliko amandmana kojima će uvažiti jedan dio najčešće pristiglih primjedbi na zakon, ali nije tražio ukidanje politički najkontroverznije odredbe - one kojom se donošenjem zakona automatski kreće u izbor novog pravobranitelja te se smjenjuje aktualni, koji je izabran u mandatu pretprošle Vlade.

Odbacili izvješće

- Nismo reagirali na tu odredbu jer pravnici tvrde da je sadašnja pravobraniteljica zapravo stekla uvjete za smjenu još prošle godine, kad joj u Saboru nije prihvaćeno godišnje izvješće o radu. Nama u HNS-u je zbog toga žao, HNS je glasao za prihvaćanje izvješća - kaže saborska zastupnica Marija Puh (HNS).

Ministrica demografije Nada Murganić, koja je jučer predstavljala prijedlog zakona matičnom saborskom odboru, ima pak drugo objašnjenje: predloženim zakonom predviđa se izbor novog pravobranitelja “isključivo zbog toga što bi proisteklo da je odluka o imenovanju, koja je bila u skladu sa suspendiranim zakonom, nevažeća”. Međutim, drugim akterima, poput Nilsa Muižnieksa, povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe, stvari nisu ni blizu tako jednostavne. On je jučer upozorio hrvatsku Vladu da bi trebala ponovno razmotriti prijedlog zakona i uzeti u obzir primjedbe koje su na njih uputile pučka pravobraniteljica Lora Vidović te pravobraniteljica za djecu. Izrazio je zabrinutost da sadašnji zakonski prijedlog “riskira miniranje nezavisnosti institucije”.

Bez argumenata

- Konkretno, postoji odredba prema kojoj pravobranitelj može biti razriješen ako parlament odbije njegovo godišnje izvješće. Još i više nije jasno zašto nacrt zakona predviđa izbor novog pravobranitelja kada mandat sadašnje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić istječe tek 2022. - poručio je Muižnieks, podsjetivši na preporuke koje je Odbor UN-a za dječja prava uputio hrvatskim vlastima još 2014., a u kojima se upozorava na važnost jačanja nezavisnosti ove institucije.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ujedno i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava, u svojim je primjedbama istaknula da nema nikakvih argumenata za smjenu aktualne pravobraniteljice. Novi se zakon donosi zbog odluke Ustavnog suda koji je ovog proljeća odlučio da postojeći zakon, donesen 2003. godine, u formalnom smislu nije usklađen s Ustavom jer je donesen običnom, a ne kvalificiranom većinom glasova u Saboru. Stoga je Ustavni sud naložio Vladi da do 1. kolovoza donese novi zakon koji će biti izglasan potrebnom većinom glasova.

- S obzirom na formalnu narav odluke Ustavnog suda, nejasno je iz kojih razloga je propisano da će Vlada najkasnije u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu predložiti Saboru pravobranitelja za djecu. Suprotno tome, predlažemo da se propiše kako stupanjem na snagu novog zakona ostaje na snazi postojeća Odluka o imenovanju pravobraniteljice za djecu, kao što je to učinjeno u slučaju izmjena Zakona o pravobranitelju za ravnopravnost spolova - stoji u primjedbama Lore Vidović.

Stabilnost i ugled

Oštre reakcije stigle su i iz kompletne oporbe, dijela zastupnika manjina, stranke Pametno, Kuće ljudskih prava, Koordinacije udruga za djecu... Posebno je apostrofiran HNS kao sadašnji koalicijski partner HDZ-a, koji je bio koalicijski partner SDP-a u vrijeme dok je sadašnja pravobraniteljica imenovana i koji je lani bio protiv odbijanja njezina izvješća.

Ministrica Murganić jučer je naglasila kako je “svima važno da institut pravobranitelja bude stabilan, a ovo što se događa nije dobro ni za ugled pravobraniteljice”, no nije odgovorila na pitanje planira li Vlada smijeniti Milas Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:59