IZNENAĐUJUĆA ODLUKA

ZAŠTO OPTUŽENI NISU U REMETINCU? U igri milijarde, a svi se brane sa slobode

Branko Šerić i Ljubo Pavasović Visković
 HANZA MEDIA

Potpuno suprotno dosadašnjoj praksi, u slučaju predsjednika Uprave Agrokora Ivice Todorića, njegovih sinova, zeta i članova Uprave koncerna istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Zoran Luburić nikome, osim Ivici Todoriću, nije odredio istražni zatvor.

Dosadašnja praksa, ali i razmjeri manipuliranja financijskim izvješćima, lažiranja poslovanja, vrijednosti imovine i izvlačenja novca kod nekih su promatrača izazvali nevjericu što ih je sud ostavio na slobodi.

Slab argument

Pravnici, međutim, na stvari gledaju nešto drugačije i u pravilu podržavaju odluku suca Luburića.

- Isti stav imam danas kakav sam imao i prije 30 godina kada sam radio kao istražni sudac. A to je da se kod gospodarskog kriminala dokazi moraju fiksirati prije nego što se otvori istraga jer je inače sve bespredmetno - kaže odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić, napominjući da je opasnost od utjecaja na svjedoke u ovakvim slučajevima, načelno govoreći, slab argument za istražni zatvor. Ističe da su u gospodarskom kriminalu glavni dokazi tragovi novca te dokumenti.

- Ako u postupku treba dati tumačenje nekog dokumenta, onda se za to zovu vještaci - kaže Šerić.

Sudac Županijskog suda u Zagrebu, koji nije želio da ga citiramo, navodi da su državni odvjetnici u ovom slučaju izašli sa zahtjevom za određivanje istražnog zatvora bez valjane argumentacije.

- Tražili su određivanje pritvora radi opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ni s čim nisu obrazložili i objasnili koje bi to osobite okolnosti dovodile do takve opasnosti. Da bi bilo realno očekivati utjecaj na svjedoka, onda mora između osumnjičenika i svjedoka postojati neki posebni odnos, bilo da je svjedok podređen osumnjičeniku, da ga je osumnjičenik nečim zadužio ili štogod takvo - rekao je naš sugovornik i napomenuo kako državni odvjetnici nisu ni naknadno mogli dati konkretne argumente.

Gdje su Todorići?

Jedino u čemu se naši sugovornici ne slažu sa sucem Luburićem jest odluka da ne odredi istražni zatvor Anti i Ivanu Todoriću koji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, jednako kao ni njihov otac Ivica Todorić kojem je odredio istražni zatvor, što je preduvjet za pokretanje mehanizama za njegovo izručenje.

Odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića koji brani Ivicu Crnjca odluka suca Luburića ugodno je iznenadila.

- Zbog inertnosti sudova očekivao sam da će odluka biti drugačija. No, ona je dobrodošla dosljedna primjena hrvatskog zakona koji kaže da je istražni zatvor krajnja mjera i da za njeno određivanje moraju postojati ozbiljni razlozi - kaže Pavasović Visković koji smatra da je ozbiljnijem pristupu suca pridonijela i izmjena Zakona o kaznenom postupku i ukidanje mogućnosti jamčevine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:18