NAKON 40 GODINA

Zatvorena cesta Zadar-Zemunik koja presijeca aerodromsku pistu

 Vladimir Ivanov/Cropix

ZADAR - U srijedu je konačno za sav promet zatvorena „legendarna“ cesta koja od Zadra vodi do Zemunika i pritom presijeca pistu Zračne luke Zadar.

Zatvaranje te ceste je bilo jedan od uvjeta za zatvaranje 14. poglavlja o Prometnoj politici u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, a u Zračnoj luci očekuju da će ih u travnju još jednom posjetiti predstavnici Europske komisije.

Do Zračne luke će se ubuduće dolaziti samo iz pravca Zadra, a Zemuničani će na putu do Zadra koristiti alternativne pravce preko Smokovića i Murvice, te četverotračnu spojnu cestu Zadar 2-Gaženica.

- Nakon 40 godina došao je i taj dan, cesta je konačno zatvorena. Nekim je cijela ta situacija bila i simpatična, ali mi smo na nju uvijek gledali kao na nešto što ugrožava sigurnost i cestovnog i avionskog prometa. U jeku sezone rampa preko ceste spuštala se više od stotinu puta. Promet smo morali zatvarati bez obzira radi li se o velikom ili nekom malom avionu, izjavila je direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač i navela da je u posljednjih sedam-osam godina „cesta preko piste“ izazvala više od 20 prometnih nezgoda i zalijetanja automobilom u spuštenu rampu.

Rampa je u srijedu spuštena za sva vremena, do kraja tjedna bit će postavljena i trajna zaštitna ograda preko bivše prometnice, a posljednji avion koji je iz Zadra uzletio preko ceste bio je Ryanairov let za Oslo.

Načelnik Zemunika Josip Marušić: Čekamo pothodnik!

- Europska unija i Zračna luka Zadar su ostvarili svoje ciljeve i interese, a sada preostaje da svoj cilj ostvari i Zemunik. Postigli smo sporazum i očekujemo da se punom parom krene u izradu projektne dokumentacije budućeg pothodnika ispod piste. Uključeni smo u pripreme za to i vjerujem da će Hrvatske ceste vrlo skoro objaviti javni natječaj za izradu projekta, izjavio je načelnik Zemunika Josip Marušić čiji su mještani prijetili prosvjedima sve dok nije stiglo obećanje kako će biti izgrađen 60-metarski pothodnik ispod piste koji će im opet otvoriti taj prometni pravac prema Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:08