STRANAČKI IZBORI

ZAVRŠAVA SE RAZDOBLJE MIROVANJA: VRDOLJAK SE VRAĆA NA ČELO HNS-a? Podržavaju ga slavonski ogranci, ali najjača utvrda stranke ima drugog favorita

 CROPIX

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati mogla bi prvi put imati unutarstranačke izbore s više kandidata.

Za mjesto predsjednika HNS-a na Izbornom saboru 17. prosinca najvjerojatnije će se boriti bivši šef narodnjaka Ivan Vrdoljak, međimurski župan Matija Posavec, koji je isto povratnik u vrh stranke, te gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

To su kandidati koji su zasad izrazili želju da bi se kandidirali, a do kraja postupka nije isključeno da će ih biti još.

Ono što napominju izvori iz stranke jest da Vrdoljak i Posavec neće ulaziti u Vladu ni u Sabor, nego će se, ovisno o tome tko pobijedi, baviti organizacijom stranke.

Iako su postojale priče da bi Vrdoljak bio potpredsjednik Vlade bez portfelja, izvori bliski njemu to odlučno odbacuju i kažu da nema smisla povećavati broj dužnosnika u Vladi, jer Predrag Štromar ostaje na svojoj funkciji ministra graditeljstva, a očito i potpredsjednika Vlade.

Definiran program

Vrdoljak je bio glavni operativac kada je riječ o koaliciji s HDZ-om, pa u tom smislu ima logike da se vrati na čelo stranke kako bi dalje sudjelovao u koalicijskim dogovorima oko glavnih politika HNS-a, ali i Vlade, a na nedavnom stranačkom okupljanju u Tuhelju definirane su četiri glavne točke programa: uz obrazovanje, moderno gospodarstvo te potrebe mladih, tu je i demografija koja po njima mora biti povezana i s useljeničkom politikom.

S druge strane, Vrdoljaku će teško biti javnost vratiti na svoju stranu nakon što je jedno vrijeme bio “lider oporbe” i stalno ponavljao da neće s HDZ-om, da bi poslije stranku uveo u Plenkovićevu Vladu.

Matija Posavec, pak, uspješni je međimurski župan s velikim izbornim legitimitetom u svojoj sredini, može se reći da bi donio osvježenje stranci i sigurno ima bazu, ali i on ima minus, jer mu stranački kolege zamjeraju što je na pritisak lokalne organizacije, koja nije bila za koaliciju s HDZ-om, dao ostavku na sve stranačke funkcije, da bi se sad vratio na čelu HNS-a. Mnogi se onda pitaju je li riječ o zaokretu u politici prema HDZ-u i Vladi.

Nekoliko kandidata

Predsjedništvo HNS-a sutra će na svojoj sjednici raspravljati o ovim pitanjima, a 11. studenoga će se održati i posljednja sjednica Središnjeg odbora prije samog Izbornog sabora 17. prosinca. - Sasvim je izvjesno da će se Vrdoljak i Posavec kandidirati, ali neće ići na dužnosnička mjesta u Vladi ili Saboru.

Na sjednici Predsjedništva to ćemo definirati. Vrdoljak misli da se on treba vratiti na čelo stranke i ima podršku slavonskih HNS-ovaca, dok Posavca podržavaju HNS-ovci na sjeveru koji će tražiti drugačiji odnos unutar Vlade, odnosno podršku za projekte na sjeveru Hrvatske - govore nam sugovornici iz HNS-a. Nije isključeno ni da će se još netko javiti, moguće iz protesta zbog koalicije s HDZ-om, a postupak za to je da se dobije potpora šest županijskih organizacija, da ga predloži Predsjedništvo, Središnji odbor ili da na samom Saboru dobije potporu 20 posto delegata.

- Kakvo je sada raspoloženje na terenu, najvjerojatnije će biti tri ili četiri kandidata - govori nam drugi izvor iz stranke.

Iz HNS-a također napominju da će svaki kandidat koji se želi natjecati dobiti punu podršku, tehničku i financijsku.

Ovaj izborni postupak, u kojem će kandidati iznositi svoje politike, ako se međusobno ne posvađaju i ponovno raskole, mogao bi HNS-u donijeti i nešto pozitivno jer će kroz kampanju fokus javnosti biti na njima, a budući da im je sada rejting na povijesno niskim razinama, to im može biti podloga da si dignu popularnost. A budući da u ovom razdoblju nisu uspjeli naći neka nova lica, barem će biti zanimljivo gledati sraz Vrdoljaka i Posaveca, jer trećem kandidatu nitko ni ne daje prevelike šanse.

Otpalo novo lice

HNS je, naime, donedavno imao ideju da stranku preuzme neko novo lice, pa su se kao mogući kandidati spominjali Tomislav Stojak, povjerenik zagrebačke organizacije, nedavno imenovani član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, bivši Vrdoljakov pomoćnik u Ministarstvu gospodarstva, te nedavno imenovani direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš, koji je i predsjednik zagrebačkog županijskog HNS-a. Ali od toga se očito odustalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:39