NOVI DATUM 15. PROSINCA

Zbog neuredne dostave poziva i optužnice Zoranu Mamiću odgođena sjednica optužnog vijeća u Osijeku

Na fotografiji: Milan Pernar, Zdravko Mamić i Zoran Mamić
 Vlado Kos / CROPIX

Zbog neuredno uručene optužnice i poziva Zoranu Mamiću odgođena je sjednica optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku na kojoj se trebalo odlučivati o osnovanosti USKOK-ove optužnice protiv braće Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića, kao i suokrivljenika, Zdravkovog sina Marija, zatim Igora Krote, Sandra Stipančića i Nikkyja Arthura Vuksana. Njome se Mamiće i ostale tereti da su fiktivnim poslovanjem preko off shore tvrtki po cijelome svijetu iz Dinama protupravno izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Znajući da se zbog neuredne dostave poziva i optužnice Zoranu Mamiću, sjednica neće održati u Osijeku se nije pojavio nitko od optuženih. Stigli su samo njihovi odvjetnici, u ime kojih je po izlasku iz zgrade suda izjavu dao Mate Matić, odvjetnik Zdravka Mamića, koji je izvijestio da je novo druženje zakazano za 15. prosinca u 10 sati.

- Ne znam da li da se tome veselimo ili ne. Razlozi zbog kojih jedva čekamo optužno vijeće nisu beznačajni, a mi već dugo, a i sada u odgovoru na optužnicu, tvrdimo da je delegacija predmeta u Osijeku, koja je u ovom postupku učinjena, apsolutno nezakonita i smatram da Državno odvjetništvo i USKOK nisu mogli provoditi istragu jer je jedan od ovih predmeta zbog delegacije već prebačen u Osijek, rekao je Matić, pojasnivši potom svoju tezu.

- Ako je Županijski sud u Zagrebu korumpiran ili opasan kao takav za onaj prvi predmet, onda je sasvim sigurno opasan i za ovaj. Prema tome, ne mogu USKOK i DORH sami odlučivati kad će koji predmet delegirati. Ovaj predmet je morao biti delegiran onoga trenutka kada je rješenje o provođenju istrage postalo pravomoćno jer je sličan predmet delegiran iz istog razloga. Prema tome, ne možete voditi predmet jednom u Zagrebu, a onda ga prebacivati u Osijek kad to vama padne na pamet. Ili ćemo poštivati propis kakav je, ili ne. Upitno je je li ovaj sud bio nadležan za rješavanje ovog drugog predmeta. Objektivno očekujemo da će ovo optužno vijeće morati donijeti rješenje o kojem definitivno kasnije odlučuje Vrhovni sud. Ali, kako su se određeni ljudi promijenili, optimisti smo u ovom postupku, poručio je Matić.

Inače, optuženicima u ovom predmetu zapriječena kazna zatvora za kaznena djela koja im se stavljaju na teret je od 3 do 15 godina. S obzirom na to prema Zakonu o kaznenom postupku svi optuženici morat će biti u sudnici tijekom održavanja rasprava, naravno ako optužnica bude potvrđena. Drugim riječima, primjerice Zoran Mamić više neće moći izostajati s rasprava kao što to zbog svojih trenerskih obveza u Saudijskoj Arabiji čini u predmetu koji se protiv njega i ostalih okrivljenika već vodi u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:31