SLIJEDI MU OPOMENA

ZBOG OTPORA PRGOMETU ZAOŠTRAVA SE SUKOB U HDZ-u 'Hasanbegovića nećemo još isključiti jer bi ispao heroj'

 Damjan Tadić / CROPIX

Hoće li vodstvo HDZ-a isključiti Zlatka Hasanbegovića iz stranke nakon što je javno podržao kandidaturu Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba, posebno nakon jučerašnjeg intervjua za Jutarnji list u kojem je zaključio da je ona bolji kandidat od Drage Prgometa, te oštro napao Andreja Plenkovića i vodstvo zagrebačkog ogranka?

To pitanje bilo je jučer najvažnija tema u HDZ-u.

“Bit će posljedica za sve one koji javno budu podržavali sve one koji nisu kandidati HDZ-a”, poručio je u televizijskim intervjuima u subotu navečer Andrej Plenković.

No, unatoč toj prijetnji, mnogi u HDZ-u ne vjeruju da to automatski znači da će Hasanbegović biti izbačen iz stranke.

- Mislim da u ovom trenutku neće biti isključenja. Plenković bi napravio veliku štetu ako bi ga sad izbacio jer bi Hasanbegović ispao heroj. Ali ta se situacija, sasvim sigurno, neće ignorirati. Hasanbegović će biti upozoren zbog ponašanja - rekao je izvor iz HDZ-a.

Dodaje da da će Hasanbegovićeva sudbina u stranci ovisiti o njegovim daljnjim potezima. - Sigurno mu se neće tolerirati “hod po rubu” i svakako će mu se pokušati ograničiti manevri - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Šef i njegov krug

Ipak, priznaje da je kandidatura Esih bila udarac za stranku.

- Svjesni smo da iza Esih nije samo Hasanbegović. Očito je riječ o projektu koji se dugo pripremao. Iza nje je cijela jedna grupacija. Ta podjela koja se stvorila za HDZ nikako nije dobra jer upravo na osnovi toga Esih skuplja glasove - drži istaknuti HDZ-ovac koji kaže da bi ona na izborima u svibnju mogla dobiti oko 10 posto.

- Problem je što će vjerojatno i naš kandidat Prgomet dobiti sličan postotak. A za nas je borba Esih - Prgomet važna. Ako ona dobije više glasova od Prgometa, to će biti velika pljuska Plenkoviću. A upravo se toga pribojavaju predsjednik stranke i njegova uža ekipa - drži izvor iz HDZ-a. Drugi pak misle da Prgomet ipak ima prednost pred Esih jer iza njega stoji stranka, ali i takvi su uvjereni da razlika između njih dvoje neće biti velika.

- Prve reakcije koje su na kandidaturu Esih stigle iz stranke, a posebno Plenkovićeve izjave i prijetnje Hasanbegoviću govore da su šef stranke i njegov krug u strahu - kaže jedan od sugovornika.

U zagrebačkoj organizaciji pak misle da Hasanbegović više neće, barem javno, sudjelovati u kampanji. - Mislim da je to bilo to od Hasanbegovića. Vjerujem da je želio iznijeti svoj statement urbi et orbi. Siguran sam da iz HDZ-a neće izaći, niti će ga iz stranke izbaciti - kaže jedan zagrebački HDZ-ovac. Primjećuje pak drugi problem.

- Zlatka nitko nikada u stranci nije pozvao na dogovor, na strategiju, odlučivanje. Da si kažu što imaju. Zbog toga i vlada konfuzija. Jučer ujutro Prgomet priča da je Hasanbegović za njega, a navečer Plenković priča da će se kazniti oni članovi koji ne budu podržavali kandidate - dodaje.

Desno krilo oduševljeno

U desnom krilu stranke istup bivšeg ministra dočekan je s oduševljenjem iz dva razloga. Prvo, netko je napokon javno rekao što misli o potezima šefa.

- Dakle, to nema veze s radikalnim stavovima, što se pripisuje Hasanbegoviću. To što je on rekao, o Prgometovoj kandidaturi, o odnosu HDZ-a s Bandićem i Plenkovićevu odustajanju od rušenja Bandića, misli velika većina HDZ-ovaca u Zagrebu - kažu sugovornici.

Drugo, jasno su istaknuti svi apsurdi Prgometove kandidature za zagrebačkoga gradonačelnika. Kako prepričavaju, Plenković i Prgomet sastavljat će listu i s nje će ispasti mnogi HDZ-ovci koji su po terenu radili prošlih pet godina.

- Prgomet bi bio dobar kandidat da je ostao u HDZ-u, da se borio za bolju stranku. No on je odlučio bježati, prvo pod skute Bože Petrova, a onda i Zorana Milanovića na balkonu Ante Kotromanovića. Sada se vratio i sada bi svi trebali stati iza njega. Pa i sam zna da će ga svi šefovi zagrebačkih ogranaka tapšati po leđima, a da će to na terenu izgledati sasvim drukčije - kažu u ogranku.

Usto, Hasanbegovićev nastup su očekivano pozdravili i neki članovi stožera Brune Esih. - Ovo je Bruni vjetar u leđa. Njena kandidatura, ali i rezultat na izborima vrlo lako bi mogli biti zametak nečeg mnogo većeg - tvrde sugovornici.

Da događaji idu na ruku Hasanbegoviću i Esih misle i u Predsjedništvu HDZ-a. - Nije mi jasna Plenkovićeva nervoza. Govori o Hasanbegovićevu neposluhu, a on je kao europski zastupnik pisao pismo protiv bivšeg vodstva i zbog toga mu s glave nije pala ni vlas - kaže član Predsjedništva. No, da bi sukob mogao kulminirati, dalo se naslutiti iz HDZ-a još prije 7 dana.

Na dvije stolice

- Dosta je te koalicije Esih - Hasanbegović. Ne može se sjediti na dvije stolice, a bez nas Esih nikad ne bi ušla u Sabor. Ponijela se krajnje nekorektno - poručili su iz stranke. Već tada je iz vrha stranke stigla poruka da će se Hasanbegović morati odlučiti, a na pitanje je li Plenković nervozan zbog njegova soliranja odgovor je glasio: “Solira otkad HDZ vodi Plenković”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:09