PROSVJEDOVAO NA TITOVOM TRGU

ZBOG SARKASTIČNOG TRANSPARENTA NAZVALI GA IZ DORH-a? 'Neistomišljenik me zbog ovoga prijavio za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Hrvatske'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Dubrovčanin Pero Mrnarević prije mjesec i pol dana na prosvjedu protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu nosio je transparent 'Vratite Italiji Istru i Dalmaciju', zbog čega je odvjetnik Mate Knezović zaprijetio kako će Mrnarevića prijaviti za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Upravo to se navodno i dogodilo jer je Mrnarević, kako tvrdi, u utorak dobio telefonski poziv od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

O tome je izvijestio u statusu na Facebooku:

- DORH nikad ne spava!

Ako je itko u ovoj zemlji još sumnjao da institucije ne rade svoj posao, gadno se prevario. Naime, danas me u 13,11 sati nazvao ljubazni službenik Državnog odvjetništva RH iz Dubrovnika radi transparenta sa sarkastičnim natpisom 'VRATITE ITALIJI ISTRU I DALMACIJU!' koji sam nosio 22. lipnja 2017. na prosvjedu protiv promjene imena Trga Maršala Tita u Zagrebu.

Oni koji su, kao i ja, pomislili da me državne službe zovu zbog odlikovanja za taj patriotski čin, promašili su gore od hrvatskih nacionalista koji domoljubljem smatraju Ante Pavelića koji je onomad 'nezavisnost' svoje 'države' platio Duceovoj Italiji gore spomenutim krajevima i Führerovoj Njemačkoj krvlju 'nearijevaca' u ostalim krajevima, a veleizdajnikom pak Josipa Broza Tita zbog priključenja spomenutih dijelova Hrvatskoj i Sloveniji. Umjesto odlikovanja, nažalost, bila je riječ o prijavi koju je protiv mene podnio stanoviti gospodin Mate Knezović koji, čini se, nije shvatio suštinu tog mog patriotskog performansa. Pozivajući se na 'članak 340. KAZNENOG ZAKONA RH', Knezović ističe: 'Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina'.

Čak i ako zanemarimo sarkazam i ironiju natpisa, teško je razaznati kako bi transparent s pozivom nacionalistima na dosljednost, predstavljao uporabu sile ili prijetnju uporabom iste. Možda pak sama sloboda govora predstavlja taj 'drugi protupravan način' ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti ili ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske.

Budući da DORH nikad ne spava, da biste vi, drage građanke i građani RH, usnuli snom pravednika, sumnjam da će meni, uostalom kao i Ivici Todoriću, Zdravku Mamiću, Milanu Bandiću i inima, noćas san na oči - napisao je Pero Mrnarević.

Inače, Mate Knezović je osim kao odvjetnik, poznat i kao predsjednik Obiteljske stranke, koja je povezana sa strankom Hrast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:25