KAZNA ZA TAJNI SASTANAK

Zbog skandala koji je otkrio Jutarnji Bajić i USKOK žele Sanadera opet u pritvoru

Državno odvjetništvo i USKOK spremni su zbog neprimjerenih kontakata Ive Sanadera s visokim policijskim dužnosnicima zatražiti ponovno pritvaranje bivšeg hrvatskog premijera, doznaje Jutarnji.

Dužnosnici DORH-a, prema dostupnim informacijama, potpuno su rezignirani postupanjem policije od trenutka kada je Sanader pušten na slobodu.

Zaštita vrha

Vrhunac policijske neprofesionalnosti i aljkavosti bio je događaj na Badnjak kada je fotoreporter Jutarnjeg kamerom zabilježio susret sada suspendiranog pomoćnika ravnatelja MUP-a Davora Blaževića i Sanaderova odvjetnika Gorana Suića.

Podsjetimo da je Blažević dva paketa nepoznata sadržaja prebacio u Suićev automobil. Poslije je, u društvu svog prvog podređenog iz MUP-ove Uprave za zaštitu štićenih osoba, i razgovarao sa Sanaderom u diskreciji odvjetničkog ureda.

Takvi kontakti sa svjedokom zasigurno nisu primjereni. Međutim, u konkretnom slučaju zasad nema informacija da je susret Sanadera i Blaževića bio vezan za svjedočenje potonjeg u slučaju Fimi-Media. Blažević, kako doznajemo, nije iznio nikakve bitne podatke u svom iskazu tijekom istrage. No, u DORH-u su gotovo svjesni da Blažević raspolaže s nizom zanimljivih spoznaja o Sanaderu.

Sporni paketi

No, novi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smijenio je pomoćnika glavnog ravnatelja policije i načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića Tigra zbog njegova susreta s bivšim hrvatskim premijerom, sada okrivljenim u više predmeta USKOK-a Ivom Sanaderom, priopćeno je jučer iz MUP-a.

Nakon što je Jutarnji list objavio informacije o susretu bivšeg premijera i njegova bivšeg tjelohranitelja, što je potkrijepljeno ekskluzivnim fotografijama Davora Blaževića kako Sanaderovu odvjetniku Goranu Suiću predaje dva paketa nepoznatog sadržaja, reakciju čelnih ljudi MUP-a nije trebalo dugo čekati.

Rješenje ministra

- Rješenjem ministra unutarnjih poslova, gospodina Ranka Ostojića, temeljem članka 112., st. 3. Zakona o policiji, zbog teže povrede službene dužnosti privremeno je udaljen iz službe Davor Blažević, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti. Dana 28. prosinca 2011. godine u dnevnom tisku objavljene su fotografije iz kojih se zaključuje da je Davor Blažević kontaktirao s Ivom Sanaderom, okrivljenikom za više teških kaznenih djela, koji se uz jamčevinu brani sa slobode. Ovime je Davor Blažević naštetio ugledu i interesima policijske službe. Nakon udaljenja iz službe protiv Davora Blaževića bit će pokrenut stegovni postupak - priopćio je MUP.

O mogućem susretu sa Sanaderom tijekom dostave paketa odvjetniku Suiću u MUP-u će se morati detaljnije izjasniti sam Davor Blažević i kolega koji ga je vozio. Jer sadržaj paketa vrlo je bitan u ovoj aferi.

Ispitan kao svjedok

Osim toga, bivši tjelohranitelj Ive Sanadera, Davor Blažević, upravo je zbog svog prijašnjeg angažmana na osiguranju premijera ispitan kao svjedok u aferi Fimi-Media. Dakle, Blažević je svjedok USKOK-a u predmetu u kojemu je Ivo Sanader prvookrivljenik. U pogledu uvjeta jamstava uz koje je Sanader pušten da se brani sa slobode, kontakt sa svjedokom nije ih narušio. Sanader je bio u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, pa su i mjere opreza koje su mu određene prije izlaska iz Remetinca vezane uz taj pritvorski razlog.

Jamstvo od 12,4 milijuna kuna, oduzimanje putnih isprava, zabrana prelaska granice i redovito javljanje sucu istrage. Zabrana kontakta sa svjedocima, rečeno nam je na Županijskom sudu, nije mu posebno izrečena kao mjera opreza.

Više detalja saznajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:24