SDP NAPADA MILETIĆA

ZBOG SMRADA U PULI ZAISKRILO IZMEĐU SDP-a i IDS-a 'Što bi trebali, možda organizirati indijanski ples i prizivati kišu?'

Pula, 300614.Turisticke guzve u gradu. Kisa i oblacno vrijeme sprijecilo je turiste da odlaze na plaze te su mnogi dosli u razgledavanje grada.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 CROPIX

PULA - Predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić ustvrdio je u ponedjeljak da su građani Pule taoci "širenja neugodnih mirisa" u širem središtu grada kad god se pojavi razdoblje bez padalina, što je posljedica neriješenog pitanja izgradnje kanalizacijskog sustava.

Na izgradnju kanalizacijskog sustava u Puli već je utrošeno 240 milijuna kuna, a planira se utrošiti još 60 milijuna, podsjetio je Ferić na konferenciji za novinare.

Za utorak je sazvana tematska sjednica pulskog Gradskog vijeća od koje su vijećnici puno očekivali kako bi se riješio problem smrada u Puli, utvrdila politička odgovornost i pokrenuo higijensko-epidemiološki nadzor, no sjednica će se pretvoriti, tvrdi Ferić, u "silovanje Poslovnika o radu Gradskog vijeća".

"Dok Pula stagnira vladajuća većina će raspravljati o izgradnji sustava odvodnje Grada Pule 1998. – 2017. godine, što je već svima dobro poznata i apsolvirana tema", ističe Ferić dodajući kako bi netko trebao odgovarati za smrad koji se širi središtem grada i utrošenih 240 milijuna kuna.

"Gradonačelniku Borisu Miletiću valjda je krivo samo nebo, pa bi svi trebali organizirati indijanski ples po gradskim ulicama i trgovima i prizivati kišu kada se dogodi razdoblje bez padalina", rekao je Ferić.

SDP rješenje za problem vidi u izgradnji razdjelnog sustava odvodnje, s obzirom da sadašnji sustav funkcionira na krajnje neodrživom mješovitom sistemu. Ferić predlaže izgradnju novog fekalnog sustava na području Pragrandea, dok bi se postojeći trebao pretvoriti u oborinski.

"Cijela problematika sa smradom i konstantnim neplanskim raskopavanjem ulica bila bi izbjegnuta kad bi Pula imala strategiju izgradnje komunalne infrastrukture, koja bi se trebala donijeti za razdoblje do 2025. godine", poručio je Ferić.

Također smatra da bi ugostitelji koji zbog neugodnih mirisa imaju problema trebali dobiti olakšice jer "ugostitelju u širem centru grada nije olakšavajuće za poslovanje ako mu gosti dođu na ručak ili večeru uz popratni 'ugođaj smrada'".

Za njih bi trebalo donijeti mjere poput smanjenja naknade za korištenje javne površine, oslobađanja od plaćanja poreza na tvrtku ili smanjenja cijene zakupa poslovnog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:17