NAJNAPADANIJI MINISTAR

ZDRAVKO MARIĆ NI NA NEBU NI NA ZEMLJI Je li odustajanje od poreza na nekretnine trajno urušilo političku snagu i utjecaj ministra financija?

 Goran Mehkek / Hanza Media

Što se tiče moje pozicije i svega vezanog za mene kao ministra financija, to znate i sami dobro od samog početka, mnogo puta smo u proteklih godinu i pol razgovarali o toj temi i o tome što i kako će biti nakon toga - tako je ministar financija Zdravko Marić u četvrtak nakon sjednice Vlade, na kojoj je ukinut porez na nekretnine, odgovorio na pitanje o svojoj sudbini u Vladi.

Pozicija ministra financija, naime, još je jednom poljuljana nakon što je premijer Andrej Plenković zbog pritiska javnosti odlučio da Vlada odustaje od najavljenog poreza na nekretnine koji je bio sastavni dio sveobuhvatne porezne reforme, jedine reforme Plenkovićeve Vlade za koju je zaslužan upravo Zdravko Marić, koji je na njoj radio još za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, a Plenkoviću ju je samo preuzeo.

Okrivio lokalce

Marić, dakle, nije uopće demantirao niti potvrdio sve glasnija šuškanja o tome da mu je budućnost u Vladi neizvjesna nakon što ga je premijer Plenković stavio u nezgodnu poziciju da mora nevoljko odustati od poreza za koji i dalje misli da nije novi namet nego samo objedinjavanja postojećih lokalnih davanja, a koji bi zapravo trebao dovesti i do veće socijalne pravednosti, zamjenjujući sada doista nepravednu komunalnu naknadu.

Iako Marić nikada javno neće izreći da nije sretan s činjenicom da ga je šef grubo poklopio i praktički mu naredio da ukine porez na nekretnine, njegovi najbliži suradnici u neslužbenim razgovorima reći će nam kako “naravno da nije sretan”, a on sam i dalje pod rukom nosi analizu sustava postojeće komunalne naknade, kako bi pokazao da je bio u pravu i kako sada vlasnici ekskluzivnih vila i oni koji imaju trošne kuće plaćaju jednaku komunalnu naknadu.

U javnim nastupima Marić sada prebacuje odgovornost na lokalne čelnike koji nisu dobro iskomunicirali porez na nekretnine jer on je u više navrata pokazivao projekcije koje su govorile da bi neznatno veću cijenu za porez na nekretnine od 1. siječnja 2018. plaćali samo oni s ekskluzivnijim i novijim nekretninama.

Zdravko Marić, paradoksalno, jedan je od najstručnijih ministara u Plenkovićevoj Vladi, sjajan komunikolog, spreman u svako doba javiti se novinarima na mobitel, stati pred javnost i svima objašnjavati politike Ministarstva financija, a istodobno jedan je od najnapadanijih ministara kojem se svako malo postavlja pitanje “Je li prevelike uteg za Vladu, s obzirom na Agrokor?” Rijetko tko se od Plenkovićevih ministara uopće može pohvaliti s nekom reformom ili dobrim rezultatima rada u ovih godinu dana otkad je premijer zasjeo u Banske dvore, dok je Marić i u četvrtak stao pred novinare u Banskim dvorima i pohvalio se rezultatima svog rada.

Marić protiv Marića

Hrvatska je na povijesno niskim razinama deficita, točnije u prvih šest mjeseci imamo i blagi suficit opće države, što je nezabilježeno još od 2007., javni dug se prvi put u povijesti počeo smanjivati, rejting agencije daju stabilnije izglede, pa bi se i rejting Hrvatske mogao popraviti, raste BDP, raste potrošnja, što je posljedica i većih plaća zbog porezne reforme koju je Marić proveo... Dakle, sve svoje zadaće Marić je obavio, on je neupitni stručnjak za financije i možda najbolji ministar financija u svim hrvatskim vladama. Istodobno, on je i najveći uteg ovoj Vladi zbog sloma Agrokora jer se stalno otvaraju pitanja koliko je on bio upoznat sa situacijom u koncernu u kojem je i sam prije ulaska u Vladu radio kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Njegova pozicija žestoko je uzdrmana kada je oporba zatražila interpelaciju o njegovu radu, a Most stao na stranu SDP-a i glasao protiv odluke većine u Vladi, zbog čega je premijer odlučio raskinuti koaliciju s Božo Petrovom.

U Saboru je jedva preživio glasanje o svojoj smjeni, a ponovno je došao na udar medija kada je otkriveno da je HBOR, u kojem je Marić predsjednik Nadzornog odbora, dao kredit Agrokorovim tvrtkama iako su se već tada naslućivali razmjeri financijskog sloma koncerna. Međutim, sve to vrijeme Plenković ga je zdušno branio govoreći o njegovim rezultatima u Ministarstvu, iako i sam svjestan da mu je Marić veliki uteg. Jer tek će se vidjeti pravi razmjeri katastrofe u Agrokoru kada se objave revizorska izvješća, što može štetiti i Mariću, a onda i HDZ-u. Zdravko Marić, za razliku od nekih drugih ministara koji su se našli na udaru Plenkovića, poput ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nema svoju bazu, on je nestranački čovjek u Vladi, nikada nije bio član HDZ-a, pa samim time nema ga tko braniti.

Dapače, mnogi u HDZ-u bi ga rado vidjeli na izlazu iz Banskih dvora. Za Marićem bi u HDZ-u rijetko tko žalio, a neki sadašnji ministri bi vjerojatno i slavili. Možda bi šampanjac prvi otvarao ministar državne imovine Goran Marić koji je i prvi javno napao Zdravka Marića zbog poreza na nekretnine i preko svojeg Facebook profila poručio kako Ministarstvo državne imovine nije bilo ustrojeno kad je Vlada donijela Zakon o lokalnim porezima i da je on donesen bez vjerodostojnih analiza i procjena učinka.

I Plenković je svjestan toga, ali premijer ga sigurno neće smjenjivati nakon što je zbog njega raskinuo koaliciju s Mostom, doveo HNS u Vladu, što je dovelo do toga da ga napusti dotad jedan od najbližih suradnika, Davor Ivo Stier. Plenković je, dakle, zbog Marića puno toga stavio na kocku, pa i sudbinu svoje Vlade, pa bi doista bilo čudno da ga sada makne.

To nam govore i izvori iz HDZ-a.

“Toliko je uložio u njega, branio ga je žestoko i mislim da ga neće smjenjivati. Ali Marićeva pozicija doista jest oslabljena. Primjetno je da je on prikočio s nekim svojim inicijativama i čini mi se da mu je entuzijazam splasnuo”, govori nam naš izvor te napominje kako je čuo da je Marić uz još neke ministre u Vladi bio na “ribanju” kod potpredsjednice Martine Dalić zbog slučaja prikrivenog državnog kreditiranja Agrokora preko Nexus fonda.

Sada se postavlja pitanje je li Marić od jake nestranačke figure neupitnog stručnjaka za financije u Vladi u kojoj se premijer više bavi suočavanjem s prošlošću nego s ekonomijom, odjednom postao državni birokrat koji samo ispunjava političke naloge?

Jer tako oslabljen, bez početnog entuzijazma, može se lako pretvoriti u ministra financija koji, umjesto da obuzdava državnu potrošnju, olako dijeli novac kako bi sačuvao Plenkovićevu poziciju narodnog spasitelja. Tako se uvijek nađe novac za novi Zakon o braniteljima, za kupnju borbenih zrakoplova, za veće porodiljne naknade, za veće plaće državnim i javnim službenicima, što ne znači da neki rashodi nisu opravdani. Ali kako se to onda uklapa u politiku potpredsjednice Martine Dalić koja kaže: “Zadatak je onih koji vode fiskalnu politiku da budu svjesni toga da nije vrijeme za štednju kada dođe kriza, koja će doći sigurno, nego je sada vrijeme za štednju i oprez”.

Nitko se ne usudi

Gotovo sa svim ovim tezama slaže se naš sugovornik iz HDZ-a dobro upoznat s unutarnjim odnosima u stranci. On kaže da Plenković sigurno neće maknuti Marića, te da ni sam ministar financija neće dati ostavku, ali da mu je definitivno pozicija oslabljenja, što zapravo odgovara Plenkoviću, koji želi biti jaka politička figura sa slabim ministrima.

“Plenković će njega i dalje braniti, ali Marić je sada oslabljen i definitivno se pretvorio u egzekutora. S jedne strane logično je da imaš kao i u privatnoj tvrtki menadžera koji svime upravlja, međutim, ovdje ipak dolazi do gubitka osobnog i stručnog kredibiliteta”, kaže naš sugovornik, uz dodatak da nije ni Slavko Linić dao ostavku u SDP-ovoj Vladi kada mu nije prošao porez na nekretnine.

Ovaj HDZ-ovac kaže da se u ovako postavljenoj Vladi i stranci, u kojoj premijer kontrolira sve, i oni koji nisu bili egzekutori političkih odluka, pretvaraju u to.

“Počeli su se svi tako ponašati. Plenković sve kontrolira i onda se više nitko ne usudi ništa sam napraviti. Zato reforme i stoje. A u HDZ-u se svi ponašaju onako kako šef kaže. Da im šef kaže da se bace u bunar, oni bi to napravili. Da je išao porez na nekretnine do kraja, imali bismo možda dva nezadovoljnika unutar stranke, od kojih bi jedan vjerojatno bio Goran Marić, ali čak je i on kritizirao Zdravka Marića tek kad je šef rekao da se porez odgađa.

Dakle, porez bi vjerojatno zaživio bez problema, da Plenković nije poklopio Marića, a onda su naravno svi počeli govoriti kako taj porez nije dobar. To nije ništa novo, tako je bilo i kod Milanovićeve Vlade, ali je pogubno za unutarstranačku demokraciju i reforme koje bi se mogle provoditi”, navodi naš izvor iz HDZ-a.

Sve reforme stoje

Dodaje i kako je jasno da je Marić sada “prikočio”, što se dogodilo i s ministrom Tolušićem nakon što ga je Plenković kritizirao zbog onog spornog pravilnika.

“Neki ministri imaju neke svoje prijedloge, ali nitko se sada ne usudi ništa napraviti zbog slučaja s Marićem i Tolušićem jer misle da će ih premijer poklopiti. Pa ne mogu ministri za svaku sitnicu slati premijeru 30 poruka dnevno ili ga stalno zvati. Zbog toga i sve stoji, a jedina reforma je bila upravo ona koju je Marić iznio”, zaključuje naš izvor s Trga žrtava fašizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:54