TUŽIO DRŽAVU

Zdravko Pevec: 'Ukrali su mi firmu - tražim pola milijarde kuna odštete!'

Registracijom "Peveca" d.d. nastavlja se poslovanje sa 888 zaposlenih u 12 trgovačkih centara
 Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX

Prije tjedan dana registrirana je nova tvrtka “Pevec” d.d. i na taj je način zaključen stečaj “Peveca” d.o.o. i “Peveca” Zagreb d.o.o. Novi “Pevec” imat će 713 dioničara, temeljni je kapital 123 milijuna kuna, a na čelu uprave ostao je dosadašnji stečajni upravitelj Darko Šket, piše Slobodna Dalmacija .

Na taj je način okončan jedan od najvećih i javnosti najzanimljivijih stečajnih postupaka u Hrvatskoj, a nije završen rasprodajom sve imovine i nestankom djelatnosti za razliku od tisuća drugih stečajeva. Registracijom “Peveca” d.d. nastavlja se poslovanje sa 888 zaposlenih u 12 trgovačkih centara (Slavonski Brod, Split, Bjelovar, Pevec Jankomir, Pevec Žitnjak, Rijeka, Pula, Zadar, Osijek, Varaždin, Koprivnica i Kutina) s više od 350 domaćih i stranih dobavljača.

No o cijeloj situaciji oko stečaja svoje viđenje ima osnivač i bivši vlasnik Zdravko Pevec koji ove dane provodi na Bilogori u poslovima na obiteljskom vinogradu.

- Nisam dobio nikakve službene informacije da je stečaj okončan, odnosno hoću reći kako je sve što je rađeno, učinjeno u strogoj tajnosti. Ni djelatnici firme ni dioničari o tome nisu ništa znali, nego jedino Uprava. Sve se to odvijalo u krugu 5-6 osoba koje su vodile stečaj. Sve se odvijalo na neki čudan način jer u Hrvatskoj nema primjera da je firma mjesec dana nakon uvođenja stečaja već počela raditi. Ako je stečajni upravitelj Šket takav mađioničar, onda bi ova Vlada trebala prepoznati tako velikog stručnjaka jer u Hrvatskoj ima dosta većih tvrtki od “Peveca” koje su isto u blokadi, a ne idu u stečaj ili kad uđu u stečaj, više nema povratka. Zašto se ne iskoristi to njegovo znanje da spasi sve te firme?

Stečajni upravitelji u pravilu samo rasprodaju imovinu tvrtke i podmiruju potraživanja vjerovnika. Kako je to bilo u slučaja “Peveca”?

- Možda u javnosti izgleda da je ovdje bilo nešto drukčije, no i Šket je rasprodavao imovinu “Peveca”. Eto, neposredno prije okončanja stečaja prodao je neku imovinu u Makedoniji. Čudno je to kako u drugim stečajevima koje je provodio nije bio tako uspješan.

Pa ipak, u ovom slučaju isplaćuju se milijuni kuna za zaostale plaće radnicima, očuvano je na stotine radnih mjesta...

- Isplata zaostalih plaća zakonska je obveza i to je već prije krenulo. No, želio bih reći kako se stečajni upravitelj Šket malo čudno hvali kako je spasio 800 radnih mjesta. On je možda spasio 800 radnih mjesta, a država je uništila 4000 radnih mjesta. Gdje je onih 3200 radnih mjesta? Gdje je nestala imovina koja je vrijedila više od tri milijarde kuna, a sad je sve svedeno na manje od 150 milijuna kuna? Tko je tu onda profitirao? Nešto su profitirali dobavljači, a najviše država kao najveći vjerovnik. Država je i blokirala tvrtku i pokrenula stečaj i to u vrlo zanimljivom trenutku.

Zašto je zapravo došlo do stečaja “Peveca”, jesu li tu imali utjecaj interesi stranih robnih kuća sličnog profila jer se stečaj “Peveca” dogodio u vrijeme njihova ulaska u Hrvatsku?

- Ima i u tome razloga, ali glavni inicijator stečaja “Peveca” bilo je Ministarstvo financija koje je blokiralo firmu. Nisu to učinile ni banke, ni dobavljači ni radnici, nego država. Prijetili su nam blokadom punih godinu dana, a nema takve tvrtke u svijetu koja može opstati ako ju država blokira. Šket je u biti samo nastavio preustroj koji smo mi započeli. S konzultantskom kućom KPMG napravili smo program restruktuiranja i objavili ga 12. listopada 2009. godine, a već 15. listopada, po nalogu ministra Šukera, blokiralo nas je Ministarstvo financija.

A sve smo napravili u dogovoru s bankama i dobavljačima, svi bi bili podmireni, no Ministarstvo nije htjelo takvo rješenje. Čudi me da nitko nije istražio zašto je Ministarstvo financija na taj način prekinulo postupak restrukturiranja i pokrenulo stečaj “Peveca”. U sporu protiv države koji smo pokrenuli dokazat ćemo da je Ministarstvo financija na čelu sa Šukerom još 2008. godine, poslije otvorenja našeg centra u Banjoj Luci, a prije otvaranja “Peveca” Beograd, pokrenulo blokadu jedne od naših firmi i time nas bez potrebe bacili u stečaj.

Vi ste skoro pola godina proveli u pritvoru, a sad ste pokrenuli spor protiv države. Koliki je vaš odštetni zahtjev?

- Pa onoliko koliko je novca ostalo u temeljnom kapitalu i zadržanoj dobiti. To je negdje oko 500 milijuna kuna. Ne pokrećem nikakve nove poslove, već se nastojimo izboriti za ono što nam pripada. Ovo sigurno neće ići tako brzo kao stečaj. No vjerujemo da imamo jake argumente i da ćemo dokazati istinu, jer imamo dokumente koje će biti teško pobiti. Dogodilo nam se da smo osnovali firmu, razvili posao, a onda su nas izbacili vani.

Nije se razjasnilo zašto sam zapravo bio zatvoren skoro pola godine - nisam privatizirao ni jednu firmu, nisam uzeo ništa iz svoje firme, a opet sam bio u zatvoru. I zbog toga tužim državu za povrat moje robe koja je ostala u tvrtki. Očito sam ležao u zatvoru skoro punih šest mjeseci da ne bih ništa mogao utjecati na provođenje stečaja. Kad sam išao na sjednicu odbora vjerovnika “Peveca”, doslovno su me izbacili vani.

Mi smo svoje pokrenuli i ne odustajemo od onoga što nam pripada. Bili smo žrtve nečijih interesa i nisam bio ničiji politički igrač. U provođenju stečaja nestala je ogromna imovina i mislim da je bilo puno toga nezakonitog, pa i kriminalnog, a sada se slavi uspješan završetak stečaja. U najmanju ruku čudno, zaključuje Zdravko Pevec za Slobodnu Dalmaciju .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:10