IZBORNIK PUN FANTOMSKIH DRŽAVA

ŽELITE KUPITI KARTE ZA TRAJEKTPREKO INTERNETA? Ako ste s Kosova ne možete, ali ako ste iz Jugoslavije - nema problema!

Za kupnju on-line karte kupac mora navesti državu iz koje dolazi, a u ponudi je čitav niz nepostojećih, ali nema J. Koreje, Kosova...
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Državna tvrtka Jadrolinija nedavno je uvela revolucionarnu mogućnost - internetsku kupnju karata za trajekte. Dakle, ne morate više usred ljeta na vrućini čekati u redovima, strepiti da nećete na vrijeme stići kupiti kartu. Jadrolinijini IT stručnjaci su napravili program koji omogućuje svim državljanima na svijetu da kupe kartu za Hvar, Korčulu, Vis, Ugljan.... ma gdje bili. Svim državljanima, pa tako i državljanima Jugoslavije, Falklanda (kojima se, eto, izgubilo “l”), Koreje. Upravo tako, sve do jučer državljani Jugoslavije mogli su on-line kupiti kartu za neki od trajekata Jadrolinije. To što ta država ne postoji i nikad nije ni postojala pod tim nazivom (zvala se SFRJ, SR Jugoslavija), nije važno.

Zagrebačka registracija

Jedan od podataka koji traže je registracija automobila ako putujete s prijevoznim sredstvom. Mogli ste upisati i zagrebačku registraciju i sustav bi vam omogućio kupnju karte. Nakon što smo u Jadroliniji potražili objašnjenje za tu pogrešku, ime Jugoslavije je uklonjeno iz ponuđenih opcija. “Ispričavamo se svim našim korisnicima. Mi smo preuzeli generirani katalog država i automatski smo ga postavili na stranicu. Očito ćemo morati provjeriti cijeli popis.

Državni kod

Zahvaljujem vam što ste upozorili na ovu pogrešku i odmah smo s popisa uklonili naziv Jugoslavija. Sustav je nov i pogreške su moguće, stoga pozivamo sve korisnike da nam ukažu na njih kako bismo ih ispravili”, kazala nam je Marija Zaputović, glasnogovornica Jadrolinije. No, na popisu ponuđenih država ima još propusta. Primjerice, državljani Kosova ne mogu kupiti kartu jer njihove države nema na popisu. No, zato to mogu učiniti državljani Falklanda (Maldivi) iako ta država ne postoji, a otok je u sastavu Velike Britanije. Zbunjeni mogu biti i državljani Južne Koreje jer ni njihove države nema na popisu. Postoji Koreja i Narodna Republika Koreja, ali Južne Koreje nema. Zaputović objašnjava da Kosova nije bilo na popisu jer mu još nije dodijeljen ISO državni kod, ali su ga jučer, nakon našeg upozorenja, unijeli ručno.

Popis bez provjere

Objasnila nam je da su popis država povukli sa stranice Međunarodne organizacije za standarde (International Organization for Standardization). Popis nisu provjerili, a nitko to nije učinio ni nakon prevođenja imena država. Prevoditelju popisa očito nije bilo čudno što su na popisu Jugoslavija, Koreja, Maldivi..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:42