PRVOSTUPANJSKA PRESUDA

ŽELJKO SABO PROGLAŠEN KRIVIMZbog podmićivanja vijećnika osuđen na godinu i 4 mjeseca

Ovo je prva presuda u Hrvatskoj koja je nekom političaru izrečena za pokušaj 'kupovine' vijećnika
Željko Sabo
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK – Saborski zastupnik SDP-a i dojučerašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nepravomoćno je pred Županijskim sudom u Osijeku proglašen krivim za nuđenje mita vijećnicima HDZ-a u prošlom sazivu Gradskog vijeća Vukovara Mariji Budimir i Radivoju Đuriću, kako bi prešli na stranu SDP-a i njegovoj stranci osigurali potrebnu većinu za konstituiranje Vijeća. Osuđen je na 1 godinu i 4 mjeseca zatvora.

Bilo je to prvo suđenje, a ujedno i prva presuda u Hrvatskoj koja je nekom političkom dužnosniku, u ovom slučaju i visoko rangiranom, izrečena za pokušaj „kupovine“ vijećnika, ali i prva presuda koja je donesena na temelju ilegalno snimljenog audio zapisa, kojeg je međutim, zbog težine i opisa kaznenog djela, legalnim proglasio Vrhovni sud, što je presedan u hrvatskoj pravnoj praksi.

Podsjetimo, Sabi je suđeno jer je 2. srpnja 2013. u tajno snimljenom razgovoru Mariji Budimir spominjući iznose od 10, 20 ili 50 tisuća kuna nudio mito kako bi ona u GV-u podržala njegovu, odnosno SDP-ovu opciju, i tako im osigurala potrebnu većinu za konstituiranje Vijeća.

Isto tako, nudio joj je mjesto u NO Borova te funkciju predsjednice gradske Komisije za europske integracije.

Budimir je naknadno tajnu snimku pustila u javnost putem medija, a nakon toga USKOK je otvorio istragu.

Kada je riječ o Đuriću, mito nije nuđen izravno njemu, već po svjedočenju njegove supruge Ružice, njoj i njihovom sinu Siniši. Njoj je, kazala je na suđenju Sabo, u zamjenu za glas njezina supruga u GV-u, ponudio posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu funkciju direktora Hrvatskoga radija Vukovar. Kazala je i da joj je Sabo govorio o tome da je njezin sin među posljednjima dobio posao na HRV-u, što je protumačila kao prijetnju otkazom.

Sabo je po obje točke optužnice rekao da se ne osjeća krivim.

Budimir je, svjedočio je, nudio suradnju za prijevremene lokalne izbore, tvrdeći da je odluka vukovarskog SDP-a bila da se ide na nove izbore, pa mu onda, kazao je, nije ni trebao 13. glas za konstituiranje. Isto tako zanijekao je nuđenje mita Đurićima. Optužba je pak tvrdila da je dokazano kako je Sabo nudio mito jer je „bio životno zainteresiran da se konstituira Vijeće te je stoga Budimir rekao da, iako on nije zlatna ribica, ona može dobiti što god zamisli.“

Obrana je pak tvrdila da Budimir i Đurić uopće nisu bili vijećnici, jer GV nije bilo konstituirano, a Sabin odvjetnik Anto Nobilo postavio je i pitanje zašto Budimir također nije optužena „ako USKOK smatra da je ona bila vijećnica, s obzirom da je iz snimke razvidno kako ona od Sabe traži mito, dok on njoj nigdje izrijekom ne nudi novac.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:51