PIK-OVI

Zemljišta su se precjenjivala, kao i ulaganja, potraživanja i obveze nisu se evidentirali

Grupa Belje prošlu je godinu završila s gubitkom od 45 milijuna kuna
 Vlado Kos / CROPIX

Poljoprivredne tvrtke ostvarile su neto gubitak u 2016. u iznosu od 300 milijuna kuna, a ukupan negativni efekt na neto dobit u 2015. i 2016. bio je 200 milijuna kuna. To znači da se za taj iznos umanjuju rezultati Belja, PIK Vinkovaca i Vupika za prethodne dvije godine, a zbog prepravaka je i smanjen kapital poljoprivrednih tvrtki u iznosu od 1,7 milijardi kuna.

Proizlazi to iz revidiranih izvješća operativnih kompanija Agrokor grupe za 2016. godinu, koje je provela konzultantsko-revizijska kuća PwC.

Belje grupa

Njihova je revizija otkrila da su pokazatelji poslovnih rezultata za prošlu godinu, koje je objavila bivša uprava Agrokora dok ju je još vodio Ivica Todorić, gori nego što je prikazivano. Zemljišta su se precjenjivala, kao i ulaganja, potraživanja i obveze se nisu evidentirali, a najviše je bilo vrijednosnog usklađivanja kod zaliha i imovine. Barem kad je riječ o tvrtkama iz koncerna koje posluju u sektoru poljoprivrede.

- Kada imate u skladištima toliko milijuna litara vina, nije svejedno po kojim cijenama vi to vino držite u knjigama - istaknuo je Vladin povjerenik Ante Ramljak prilikom prezentacije “novih” poslovnih rezultata.

Da je najviše usklađivanja bilo kod zaliha, posebno je uočljivo kod Belja gdje je vrijednost zaliha i kratkoročne biološke imovine, odnosno stoke, korigirana za visokih pola milijarde kuna - točnije 454 milijuna kuna. Ostatak ispravaka odnosi se na neevidentirana potraživanja i obveze po regresivnom pravu za iznos od 123 milijuna kuna te na umanjenje dugotrajne imovine, odnosno vrijednosti građevinskih objekata koji se ne koriste te zemljišta koje je predano državi.

Belje grupa je tako u 2016. godini, nakon što je prepravljen neto rezultat u 2015. godini, i to s razlikom većom od 50 milijuna kuna, ostvarilo zapravo gubitak od 45 milijuna kuna. Bivša uprava Agrokora iskazala je manji konsolidirani gubitak u iznosu od 34 milijuna kuna u 2016. No, unatoč tome, kako je napomenuo Ramljak, Belje je 2014. povećao kapital za 1,4 milijarde kuna te i dalje ima pozitivan kapital u iznosu od 1,3 milijarde kuna, kao i Vupik, kod kojeg je slična priča sa zalihama.

Vupik

Kod tog je vukovarskog poljoprivredno-industrijskog kombinata vrijednost zaliha i stoke korigirana za iznos od 217 milijuna kuna. Gubitak je u 2016. iznosio 51 milijun kuna, što je proizašlo nakon prepravljanja rezultata iz 2015., u kojoj je prikazano da je gubitak manji - 38 milijuna kuna. Pravi su rezultati zamagljeni, kako proizlazi iz revidiranih izvještaja, jer je, uz zalihe, također, pogrešno procijenjena vrijednost imovine, potraživanja i obveza, zemljišta, građevinskih objekata koji se ne koriste itd.. Unatoč tome, imovina im je i dalje veća od obveza te kapital iznosi 302 milijuna kuna.

Kad je riječ o tvrtki PIK Vinkovci, tu je druga priča i gubitak više od 150 puta veći nego što je ranije prikazano. U 2015. su prepravljeni poslovni rashodi u iznosu od 67 milijuna kuna, a u prošloj godini je došlo do povećanja poslovnih rashoda, najvećim dijelom zbog vrijednosnog usklađivanja zajmova i potraživanja od društava Agrokor grupe (188 milijuna kuna) te umanjenja vrijednosti goodwilla. Nakon revidiranja gubitak u 2016. iznosi čak 233 milijuna kuna - bivša je uprava knjižila gubitak od samo 1,8 milijuna kuna.

Također je došlo do korigiranja vrijednosti zaliha i stoke, i to u visokom iznosu od 322 milijuna kuna, a i kratkoročne obveze su uvećane za prethodno neevidentirane obveze po regresnom pravu, ukalkulirani godišnji odmor te obveze iz 2015. godine. Imovina im je, stoga, nakon korekcija umanjena u 2016. godini, a obveze uvećane pa im je kapital negativan i iznosi 369 milijuna kuna.

Prinosi na pšenicu

Ipak, gledajući rezultate u ovoj godini, budućnost je svjetlija i optimističnija. Kako je istaknuo na kraju prezentacije i sam Ramljak, situacija s tvrtkama iz poljoprivrednog sektora u ovoj je godini prilično dobra.

- Imamo operativnu dobit koja u povijesti kompanija nije bila tako dobra, prinosi na pšenicu su među rekordnima, tako da očekujem da će nakon ovih ispravaka sve te kompanije u budućnosti poslovati s odličnim profitima - zaključio je Ramljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:21