U SABORU O UHLJEBIMA

ŽESTOKA SVAĐA U SABORU OKO ZAPOŠLJAVANJA U HEP-U Vrdoljak s govornice grmio na Mostovca: 'Zadnji put je Goebbels nabrajao ovako ljude po ulici!'

 Bruno Konjević / CROPIX

NOVO 11:01 - Saborski zastupnici izglasali su da prijedlog Zakona o minimalnim plaćama ne ide po hitnom postupku.

kako mu je Zavod za zdravstveno osiguranje kako i svim stipendistima dao mogućnost stipendije doktorata.

--------------------------------

10:31 - Mostov saborski zastupnik Maro Kristić vezano uz stranačko zapošljavanje u HEP-u, pročitao je nakon saborske stanke, s liste sve ljude iz kukuriku koalicije koji su zaposleni 'preko veze' u javnim poduzećima, a potom mu je ljutito replicirao Ivan Vrdoljak.

- Zadnji put je Goebbels nabrajao ovako ljude po ulici. Kako vam nije neugodno, Maro Kristić, najveći uhljeb u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je promijenio nekoliko stranaka, a kolega mu Tomislav Panenić je u Nadzornom odboru Končara je zaposlio pizza majstora, ima hrabrosti doći ovdje i prozivati ljude. Kako vas nije sram. Što ćemo napraviti? Ubijati ljude po ulici, ako je netko Srbin ili pripadnik neke stranke ili ćemo poštivati da svi imaju jednaka prava!?! – grmio je Vrdoljak, a onda prozvao i predsjednika Sabora Božu Petrova da je primio čudnih 3000 maraka za doktorat.

Petrov mu je odmah odgovorio i prekršio poslovnik za što su ga prozvali drugi zastupnici.

Petrov je kazao kako mu je drago da je spomenuo 'famoznih čudnih 3000 maraka', da može ovako pred svima javno odgovoriti te objasnio kako mu je Zavod za zdravstveno osiguranje kako i svim stipendistima dao mogućnost stipendije doktorata.

--------------------------------

10:15 - SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac pozvao je u petak saborske odbore za unutarnju politiku te za Ustav da saslušaju ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića koji, kaže, možda nije pogriješio u sadržaju onoga što je u medijima izrekao o ustavnim sucima, ali da je posve sigurno pogriješio u načinu na koji je to učinio.

"Već nekoliko dana u javnosti možemo čitati i čuti mišljenje jednog člana Vlade zaduženog za unutarnje poslove, po kojem je Ustavni sud najriskantnije mjesto za nacionalnu sigurnost. Ja mislim da je to ozbiljan razlog da se ovaj Sabor toj stvari posveti. Ako to kaže ministar unutarnjih poslova, onda tome treba posvetiti pažnju, a pažnju tome može posvetiti nadležni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbor za Ustav. To je mjesto gdje ministar unutarnjih poslova treba biti saslušan i ako ima spoznaje koje mi ostali nemamo, onda ih je neophodno podijeliti s nama, jer mi biramo ustavne suce u Saboru", rekao je Pupovac nakon stanke u Saboru.

Pupovac: Sabor treba učiniti sve da ne dođe do sukoba između državnih institucija

S druge strane, istaknuo je, ako ministar unutarnjih poslova ima saznanja koja su u domeni kaznenog progona, njegova je dužnost da na to reagira u skladu s pravilima koje propisuje zakon.

"U protivnom, imat ćemo sukob između dvije institucije u zemlji. Sabor treba učiniti sve da takvog sukoba nema, a ako ima osnova za te tvrdnje, onda nadležna radna tijela trebaju raspraviti i obavijestiti Predsjedništvo Sabora o nalazima", poručio je SDSS-ov zastupnik.

Ocijenio je kako Orepić možda nije pogriješio u sadržaju onoga što je u medijima izrekao o ustavnim sucima. "Mi to ne znamo, ali je sasvim sigurno pogriješio u načinu. Pozivam predsjednike radnih tijela da preuzmu svoju obvezu i zaustave ovu vrstu rasprave i kanaliziraju je u institucije koje su za to nadležne", istaknuo je Pupovac.

Grbin: Neka Orepić pokrene postupak ili podnese ostavku

SDP-ovac Peđa Grbin je ministru Orepiću poručio da ili radi svoj posao i pokrene postupak ako ima saznanja o tome što govori, ili da podnese ostavku.

"Ministar unutarnjih poslova, čelni čovjek represivnog aparata ove države, optužio je jednu državnu instituciju da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Ministar unutarnjih poslova nije imao primjedbu na jednu osobu iz te institucije, već je doveo u pitanje integritet rada cijele te institucije a onda je otišao dalje i optužio cijelo pravosuđe za korumpiranost. Ministar koji nije pokrenuo nikakav posao, ministar koji ne radi svoj posao, ministar koji se sakrio u mišju rupu kada je trebalo otići u Jasenovac i maknuti ploču s koje se vrijeđaju temeljne postavke RH i šalju neprimjerene poruke, ministar koji ne radi svoj posao, ali odlazi u tjedne i dnevne novine i blati", poručio je Grbin.

--------------------------------

09:46 - Spor između "predstavnika" Vlade i Ustavnog suda, stranačka zapošljavanja u HEP-u, nezakonite izlazne naknade banka, teme su o kojima će u petak, mimo dnevnog reda, govoriti zastupnici SDSS-a i SDP-a, odnosno Mosta i HNS-a te Goran Aleksić (Snaga).

- Želim govoriti o nezakonitim izlaznim naknadama koje banke naplaćuju za prijevremenu otplatu kredita. Imam dokaz da je tako, a to je pravomoćna presuda Županijskog suda u Vukovaru kojom se nalaže Hypo banci da mora vratiti klijentu plaćenu izlaznu naknadu, jer nema pravo naplaćivati štetu kod otplate prijevremenu otplatu kredita. To se ne smije naplaćivati, to se nije smjelo naplaćivati niti će se smjeti naplaćivati. Dužnik može tražiti da mu banka mirnim putem vrati taj iznos - rekao je Aleksić prije nego je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov uspio predložiti da Sabor na dnevni red uvrsti prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu.

Milorad Pupovac (SDSS) kaže da se već nekoliko dana u javnosti vodi spor između predstavnika Vlade (ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića) i Ustavnog suda s iznimno teškim kvalifikacijama, te da bi o tome nešto trebao reći ne samo predsjednik Sabora, nego i sam Sabor.

O istoj temi svoj će stav reći i Klub SDP-a.

Mostov Maro Kristić stanku je pak zatražio zbog slučajeva zapošljavanja u HEP-u, a u tome mu se pridružio i HNS-ov Milorad Batinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:29