BURNE REAKCIJE

ŽESTOKI NAPADI OPORBE ZBOG TITA 'Ovo je pobjeda sljedbenika Ante Pavelića. Preimenujte Cvjetni trg u Trg cvijeća hrvatskog naroda. Zagrebstan!'

U utorak se nastavila 4. sjednica Hrvatskoga sabora. Da dnevnom redu je rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o provedbi Uredbe EU o hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske potrebe te o zamjeni za cjelodnevnu prehranu pri redukcijskoj dijeti. Na početku su zatražene stanke, među ostalim zbog prosvjeda u Splitu kojim se pokušava spriječiti odvođenje djeteta od majke, Nine Kuluz.
Zagreb, 051214.Trg svetog Marka.Odrzana je redovita sjednica Sabora.Na fotografiji: Nenad Stazic. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Ovdje možete gledati prijenos uživo sa sjednice Sabora:

U utorak se nastavila 4. sjednica Hrvatskoga sabora. Sabor je sjednicu uobičajeno započeo stankom. Zatražilo ju je nekoliko zastupničkih klubova, HDZ, Živi zid, SNAGA, i to zbog sudske odluke o oduzimanju sedmogodišnjeg dječaka koji bi trebao biti predan ocu u Italiju. Zbog toga je u Splitu organiziran prosvjed podrške Nini Kuluz, majci dječaka. Prosvjed pratimo OVDJE.

SDP je zatražio stanku zbog namjere za promjenu imena Trga maršala Tita. Saborski Klub SDP-a žestoko je tom prilikom napao najavu gradonačelnika Milana Bandića da će se promjeniti ime Trga maršala Tita u Zagrebu.

- Tito je u 2. svjetskom ratu pobijedio Pavelića koji je dijelove Hrvatske dao drugima, pobijedio ga je sa svojih gotovo 800 tisuća boraca, to mu sljedbenici Pavelića ne mogu oprostiti i ti sljedbenici Pavelića danas traže da se ukine Trg maršala Tita - ustvrdio je u Hrvatskom saboru SDP-ov Nenad Stazić.

Najavom promjene imena tog Trga, gradonačelnik Bandić ispunio je osnovni preduvjet koji su mu za sastavljanje nove skupštine većine postavili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Stazić: Svi ga u svijetu cijene, Hrvatsku je odveo na stranu pobjednika

Nenad Stazić je govorio o najavljenoj promjeni imena Trga maršala Tita, za koju kaže da će biti "posljednji udar na antifašizam u Zagrebu."

Stazić tumači da zagrebački trg nosi ime maršala Tita jer se time htjela naglasiti njegova uloga antifašističkog vođe u 2. svjetkom ratu. Podsjeća da je na Titov sprovod došlo 209 delegacija iz 127 zemalja, pa se pita "zar su došli tiraninu"? " Došli su antifašisti, došli su se pokloniti pokojnom maršalu. To svi cijene u svijetu osim nas", rekao je Stazić i pobrojao gradove čije ulice nose Titovo ime.

"Svi ga u svijetu cijene, nisu ulice nazvali po tiraninu, nego po heroju, koji je Hrvatsku i hrvatski narod odveo na stranu pobjednika", istaknuo je Stazić.

Da nije bilo Tita i njegove narodnooslobodilačke borbe, rat bi završio kao što je završio, ali hrvatski narod bi bio na strani poraženih, ovdje bi se obnovila Kraljevina Jugoslavija, pitanje je bi li Hrvatska imala pravo zvati se Hrvatska ili bi bila samo regija, pitanje je bi li se hrvatski narod smio zvati hrvatskim. Od takve sudbine Hrvatske i Hrvata spasio nas je Tito, a sada dvoje Pavelićevih sljedbenika ucjenju gradonačelnika Zagreba koji na to pristaje", izjavio je SDP-ov zastupnik.

"Promijenili ste ime Trga žrtava fašizma, pa smo ga vratili, i ovo ćemo vratiti", zaključio je Stazić.

Beljak: Cvjetni trg preimenovati u Trg cvijeća hrvatskog naroda. Zagrebstan!
Zagreb, 080816.
Povodom 88. obljetnice smrti Stjepana Radica, osnivaca HSS-a, izaslanstvo stranke predvodjeno predsjednikom Kresom Beljkom, polozilo je vijenac i zapalilo svijece na grobu Stjepana Radica.
Na fotografiji: Kreso Beljak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, odluku Bandića u međuvremenu komentira na Twitteru.

- Milan je godinama ne pjeva, stari refren njemu više ne treba..takvi ljudi pjesme kratko pamte...komandante... - napisao je jučer.

Danas je imao drugi prijedlog. - Hitno mijenjati Teslinu, Preradovićevu i Vlašku, a Cvjetni trg preimenovati u Trg cvijeća hrvatskog naroda. Zagrebstan! -

Prihvaćen prijedlog o hrani za dojenčad i malu djecu

Zastupnici raspravljaju o Konačnom prijedlogu zakona o provedbi Uredbe EU o hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske potrebe te o zamjeni za cjelodnevnu prehranu pri redukcijskoj dijeti. Zakonski prijedlog o hrani za dojenčad i malu djecu podržali su do 11 sati klubovi HDZ-a i SDP-a. Riječ je o prijedlogu koji se odnosi na četrdesetak subjekata u poslovanju hranom koji sudjeluju na hrvatskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:37