TEŠKA SITUACIJA

ŽIVOTNA DRAMA MLADOG AZILANTA U RH je još 2015. našao novi dom, ali su mu već treći put odbili azil: 'Pao je u depresiju, pati od amnezije...'

Nakon tri mjeseca u Ježevu Samuel je pao u depresiju, ali unatoč apelima prijatelja u MUP-u kažu da liječnici nisu tražili hospitalizaciju

On je čovjek bez domovine, bez obitelji, bez pamćenja. Nikoga ne prepoznaje, više ne govori. Prestao je jesti.

Zove se Samuel Ifeanyi Ijezie i porijeklom je iz Nigerije, ali u Hrvatskoj on je trenutačno čovjek bez identiteta.

Stigao je s izbjegličkim valom 2015. godine u želji da se domogne Europe, ali zapeo je ovdje. Zahtjev za azil odbijen mu je već tri puta. Uvijek s istim objašnjenjem: ne dolazi iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije, Afganistana i Iraka.

Njegova priča počela je kad mu je bilo 16. Pobjegao je iz svoje zemlje gdje ga je kao pripadnika katoličkog naroda Ibo progonila lokalna militantna islamistička grupa Boko Haram. U Nigeriji su mu ostale sestra i majka, a oca su mu ubili.

U lošem stanju

Samuel se već pet godina pokušava domoći Europe. Nakon što mu je azil odbijen treći put, odlučio je sreću pronaći u nekoj drugoj zemlji Europske unije, no zaustavljen je na granici i otada je u Prihvatnom centru za strance u Ježevu. Već tri mjeseca. I sve je bilo u redu do prije tjedan dana.

Otada nikoga ne prepoznaje, ne jede i ne govori.

- Samo gleda u zid. Nikoga ne prepoznaje i ponavlja da ništa ne zna. Sutra ga voze u Psihijatrijsku bolnicu “Sveti Ivan” u Jankomiru - rekla nam je Lejla Juranić, Samuelova prijateljica i osnivačica inicijative Are You Syrious?

Dodaje kako je u Ježevu vladala dobra atmosfera. Samuel je sa svima bio u dobrim odnosima i nitko se na njega nije žalio. Kaže da su prvo mislili da se šali, no ubrzo su shvatili da je njegovo psihičko stanje mnogo ozbiljnije.

“Samuela je pregledao liječnik opće prakse u petak i odredio da ga u srijedu odvedu u Jankomir. Oni će pozvati hitnu ako dođe do pogoršanja situacije. Pogoršanja koje situacije? Kad dečko od 21 godine izgubi pamćenje, ne govori i ne jede, to nije dovoljno hitno? Nakljukaš ga Normabelima i pustiš da trune? Da je slomio ruku, odveli bi ga u bolnicu, ali ovo nije dovoljno hitno?”, napisao je na Facebooku Lejlin suprug i osnivač inicijative Luka Juranić, koji je svojim apelom za pomoć zabrinuo javnost.

U Ministarstvu unutarnjih poslova potvrdili su nam da se Samuel Ifeanyi Ijezie nalazi u tretmanu policije te da je na temelju odluke nadležnog suda smješten u Prihvatni centar za strance Ježevo.

- Nisu točni navodi koji su se pojavili u javnosti da mu je potreban smještaj, odnosno hospitalizacija u specijaliziranoj ustanovi. Naime, točno je da su ga proteklih dana pregledali liječnik i psiholog, koji nakon obavljenih pregleda nisu smatrali da je potrebna hospitalizacija, a njihovo mišljenje je jedino mjerodavno kada se radi o zdravstvenom stanju - dodaju iz MUP-a.

Samuel Ifeanyi Ijezie živio je jedno vrijeme s obitelji Juranić koja je osnovala udrugu Are You Syrious? te se sprijateljio s njihovom djecom

Poruka od boga

Samuel je stigao s izbjeglicama prije dvije godine, a nakon što je zaustavljen na granici, utočište je pronašao kod zagrebačke obitelji Juranić.

- Upoznao sam ga prošle godine na Bregani u trenutku kad su Slovenci počeli primjenjivati nacionalnu profilaciju izbjeglica po kojoj su samo Sirijci, Afganistanci i Iračani iz ratom pogođenih područja mogli proći. Samuel mi je došao i rekao: “Nas ne puštaju jer smo crnci”. Dao sam mu broj mobitela za slučaj da mu zatreba pomoć - rekao je Luka Juranić prije. Samuel mu se javio već drugog dana. Ubrzo je postao dio obitelji Juranić, koju čine poduzetni par Lejla i Luka te njihova djeca: Ian (17), Luna (6) i Azra (4).

- Lejla i ja smo se tih dana “raspadali” od umora. Nismo uspijevali izvršavati ni svoje dnevne obveze prema vlastitoj djeci i ja sam rekao da moramo stati. Posvađao sam se s Lejlom i otišao u grad. U tom trenutku nazvao me Samuel i rekao: “Meni je Bog rekao da ovdje trebam ostati”. Otišao sam po njega na kolodvor i doveo ga kući. Kad sam ga doveo, naše su curice vrišteći pobjegle u sobu jer su prvi put vidjele tamnoputog čovjeka. No, potom su se sprijateljili i Samuel je postao dio naše obitelji. Poslije je otišao u Kutinu i tamo je igrao nogomet za NK Moslavinu - ispričao je ranije Luka, inače koncertni promotor koji uz suprugu Lejlu, magistricu kemije, vodi humanitarnu udrugu Are You Syrious?

Udruga je izrasla iz istoimene građanske inicijative, a okuplja pedesetak volontera koji pomažu izbjeglicama i azilantima.

Samuel je s Juranićima bio od listopada 2015., a smatrali su ga dijelom obitelji.

Zapeo na granici

- Išao je s nama svuda i neko vrijeme živio kod nas, a i kad je otišao u Kutinu igrati nogomet, vikende je provodio doma, s nama - rekla je Lejla.

Kaže da ga je jako pogodilo kada nije uspio dobiti azil u Hrvatskoj, a objašnjenje je da ne dolazi iz ratom pogođene zemlje. Iz tog razloga nije pušten ni preko granice, kada se uputio prema Italiji u potrazi za azilom i prilikom za bolji život.

- Putovao je sa sirijskom obitelji i njih su pustili, a njega ne - dodaje Lejla. Kaže da je Samuel divan, vedar, pozitivan, brižan, pametan i moderan. Obožava nogomet, a donedavno je u nogometnom klubu Moslavina igrao na poziciji strijelca.

- Naša djeca ga obožavaju, jako su se zbližili - rekla nam je Lejla.

Samuel je sredinom travnja u Ježevu proslavio 21. rođendan. Prilikom zadnjeg posjeta Ježevu, Juranići, koji su tada sa sobom poveli i svoju najmlađu kćer, pokazivali su mu fotografije majke iz Nigerije, na koje njihov prijatelj, nažalost, uopće nije reagirao.

Smije podnijeti novi zahtjev, ali nema pravo boravka u RH

Prema navodima Ministarstva unutarnjih poslova Nigerijac Samuel Ifeanyi Ijezie je u travnju ove godine i četvrti put izrazio namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, dok su mu svi prethodni zahtjevi bili odbijeni.

- Zakonski nije ograničeno koliko puta osoba može podnositi zahtjev, ali je ograničeno pravo boravka te kod drugog ponovljenog zahtjeva tražitelj više nema pravo boravka u Hrvatskoj. Naime, sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, on više nema pravo boravka u Hrvatskoj, kažu u MUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:06