ŠEF LOKOMOTIVE

ŽIVOTNA PRIČA BOŽIDARA ŠIKIĆA Bio je izbacivač iz Saloona, a onda je Mamiću donio barem 50 milijuna eura

Šikić i dalje ne vjeruje da je Mercedes zapaljen namjerno: Nemam neprijatelja, siguran sam da je riječ samo o kvaru
Zagreb, 040608.Press konferencija u nogometnom klubu Dinamo na kojoj su predstavili juniore koji su potpisali stipendijski ugovor i predstavili juniorski turnir Mladen Ramljak.Na slici: Romeo Jozak (direktor nogometne skole Dinama), Bozidar Sikic (voditelj Lokomotive i organizator nogometnog juniorskog turnira Mladen Ramljak).Foto: Vedran Djulic / CROPIX
 Vedran Đulić / CROPIX

Direktor NK Lokomotive Božidar Šikić jučer ujutro, dan nakon što mu je u garaži eksplodirao skupocjeni Mercedes CL500 u vlasništvu NK Dinama , nije se pojavio u klubu na Kajzerici u kojem je zadnje četiri godine izvršni predsjednik.

Desna ruka Zdravka Mamića, kojega zovu i “Mali Mamić”, odlučila je izbjeći 15-ak novinara okupljenih ispred prostorija kluba Lokomotiva.

No, svi direktori kluba došli su na posao. Ali većinom nisu djelovali zabrinuto.

- Pa niste valjda mislili da će Šika izaći pred vas - dobacio je okupljenim novinarima jedan od direktora u prolazu.

Drugi nam se, pak, povjerio da je dan prije razgovarao sa Šikićem koji mu je, kako nam je prepričao, rekao:

“Nemam ja neprijatelja, nemam nikakvih neprijatelja... Siguran sam da je riječ o kvaru na automobilu i sreća da je bio u garaži jer toliko je gorio da bi se cijela kuća zapalila da je vani eksplodirao”.

Policija je očevidom utvrdila da je “nepoznati počinitelj otvorenim plamenom i zapaljivom tekućinom zapalio stražnji dio Mercedesa CL500”. U klubu jučer, kako neslužbeno doznajemo, Šikićevi suradnici nisu htjeli povjerovati u to. I dalje su ponavljali da je vjerojatno riječ o kvaru.

- To je bio nesretan slučaj. Pravi izvještaj policije bit će gotov u petak, pa će se saznati prava istina - komentirao je jedan naš sugovornik, Šikićev suradnik.

Eksplozija je - slučajna

Šikić se nije javljao na mobitel, a njegovi suradnici nisu previše htjeli pričati o detaljima eksplozije na Mercedesu.

Većina Šikićevih, pa i Mamićevih suradnika ponavljala je da je to sigurno nesretan slučaj.

- A tko bi Šiki podmetnuo eksploziv?! - pitao me jedan Mamićev suradnik u nevjerici i dodao:

- Jučer sam se čuo s Mamićem. Razgovarali smo o drugim temama jer sam bio uvjeren da se Mercedes sam zapalio zbog nekog kvara.

Izbjegavaju li Šikićevi suradnici namjerno povjerovati u nalaz policije? Ili su zaista uvjereni u priču da je eksplozija posljedica kvara, a ne nekakva poruka nogometnim čelnicima ili čelniku?!

U travnju 2010. godine u medijima je u okviru uz jedan članak na sportskim stranicama objavljena vijest da je Mamić Šikiću dao svoj Mercedes.

“Zamislite Zdravka Mamića u Lokomotivi i dobit ćete lik i djelo Božidara Šikića. ‘Mali Mamić’ interni je nadimak za sportskog direktora Lokomotive, koji vedri i oblači u tom klubu na isti način na koji to Zdravko Mamić radi u Dinamu. Ne znamo je li izvršni dopredsjednik modrih uzor Šikiću, ali jučer smo vidjeli da je upravo on nasljednik Mamićeva Mercedesa koji je ovaj napustio zbog Bentleyja”, pisalo je u tom okviru.

Sanaderov jamac

Jedan Mamićev prijatelj rekao nam je kako misli da je šef Dinama Šikiću prodao Mercedes, ali da očito nisu prebacili vlasništvo.

Dvojica klupskih šefova, nakon niza poslovnih pothvata, postali su i bliski prijatelji.

Povezivalo ih se i kad je Šikić odjednom za slobodu bivšeg premijera Ive Sanadera odlučio uplatiti jamčevinu od 150 tisuća eura . Govorilo se da je to zapravo Mamićev novac, ali Šikić je u listopadu 2011. godine u Jutarnjem listu takve sumnje demantirao.

- Imam razloge zašto sam jamčio za Sanadera, ali Mamić nema veze s tim. Nisam sa Sanaderom ni prijatelj, ni poznanik. Jednom nas je upoznao trener Ante Čačić. To je bilo sve. Svi pitaju otkud Šiki lova, a moja kuća na Šalati, koju sam dobio u nasljedstvo, vrijedi više od dva milijuna eura. Znam da su ljudi zločesti i da će sada svašta komentirati, ali moj obraz je čist - izjavio je tada Šikić.

Podsjetimo samo da se u zemljišnim knjigama na njegovoj kući na Bijeničkoj cesti, koju spominje, ne vode nikakve zabilježbe zbog kreditnih zaduženja.

I tako su Mamić i Šikić zadnjih godina postali nerazdvojni. Skupa zimuju na Mauricijusu, ljetuju... Posljednji put su se prije nekoliko tjedana družili ploveći na Mamićevoj jahti po Kornatima i Paklenim otocima. Šikić se vratio preplanuo i svima prepričavao dogodovštine s broda.

Božidar Šikić bivši je nogometni golman. Odrastao je na zagrebačkoj Šalati. Rodio se prije 58 godina u spomenutoj kući od 425 četvornih metara pokraj koje se nalazi garaža u kojoj je auto eksplodirao. Kuća u zemljišnim knjigama danas glasi na Šikića. Kratku nogometnu karijeru Šikić je ostvario kao golman u nižerazrednim zagrebačkim klubovima. Radio je i kao izbacivač po zagrebačkim noćnim klubovima, neki ga se sjećaju iz Big Bena, a drugi ga pamte iz Saloona.

Šikić je krajem 90-ih postao instruktor Zagrebačkog nogometnog saveza. Brzo je izgradio mrežu skauta. Oni su Dinamu preporučivali sve talentiranije klince iz zagrebačke regije na koje su nailazili. Mamić je brzo prepoznao Šikićev potencijal i dao mu posao u Dinamovoj omladinskoj školi.

Ali pravi uspjeh postigao je prepoznavši Luku Modrića. Kad je Hajduk potjerao 15-godišnjeg Modrića, dječak je došao u Dinamo na probu. Bio je toliko mali da ga dva mjeseca nitko nije ni primijetio.

‘Uzmi ovog malog!’

A onda je Šikić došao Mamiću i rekao:

- Uzmi ovog malog!

Samo na Modriću, koji danas igra u Realu, Mamić je zaradio više od 20 milijuna eura.

Nakon tog posla krenula je i Šikićeva karijera. Malo-pomalo postao je osoba od najvećeg Mamićeva povjerenja. Postavljen je za šefa omladinske škole Dinama. Iz Linza u Zagreb doveo je Matea Kovačića, koji danas igra za milanski Inter, a prodan je za 15 milijuna eura. Prepoznao je talent Milana Badelja, koji je danas u HSV-u Hamburg, Šimu Vrsaljka (Genoa), Dejana Lovrena (Southampton), Vedrana Ćorluku, koji pak igra za Lokomotiv u Moskvi. Na tim transferima je Dinamo, time i Mamić, a svojedobno i Mamić Sport Agency, zaradio oko 35 milijuna eura.

Šikić je Mamiću pomogao i u slučaju Alena Halilovića, čiji je otac, kad je mladić otišao na probu u madridski Real, želio da tamo i ostane.

Upravo ih je Šikić uspio nagovoriti da se vrate i potpišu za Dinamo, koji će Halilovića za godinu-dvije prodati za najmanje 15-ak milijuna eura.

Ljubomorni muž?

Šikić je, dakle, jedan od najzaslužnijih za zaradu Dinama veću od 50 milijuna eura.

U međuvremenu se promijenio i Šikićev životni stil. Danas je poznat kao veliki šminker, stalno je u skupocjenim brendiranim odijelima. No, nikad se nije volio previše isticati u javnosti. Jedan njegov poznanik nagađa da mu je možda i neki ljubomorni suprug podmetnuo eksploziv.

- Šika je zgodan frajer, uvijek dotjeran, drži do sebe. Tko zna što ljudima sve može pasti na pamet?! - komentira više u šali naš izvor.

Mamić mu je iskazao povjerenje i kad je odlučio od Lokomotive napraviti Dinamovu B momčad, odnosno sestrinski klub. Na Kajzericu je prije četiri godine poslao svoju desnu ruku Šikića, koji i danas tamo ima istu funkciju kao Mamić u Dinamu (izvršni predsjednik).

U međuvremenu je Lokomotiva iz Treće dospjela u Prvu ligu, a lani je osvojila drugo mjesto i sutra prvi put u povijesti igra europsku utakmicu u Minsku protiv Dinama. U Lokomotivi su angažirani predsjednik kluba, odvjetnik Tin Dolički, direktor Denis Gudasić, tehnički tajnik Igor Cvetković te Šikić, koji je glavni operativac kluba.

U stadion na Kajzerici u zadnjih nekoliko mjeseci uloženo je oko deset milijuna kuna, izgrađena su četiri nova nogometna terena, obnovljene prostorije za igrače, gradi se moderni nogometni kamp. Vodstvo ima i planove da se izgradi novi stadion, ali za to nemaju novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:43