SVITA OD 1112 LJUDI

Zlu ne trebalo: Omanskog sultana u Dubrovniku prati čak ČETRDESET liječnika specijalista

Lijekovi koji bi im mogli zatrebati smješteni su u zasebnim hotelskim sobama u kojima temperatura ne prelazi 10 stupnjeva
Dubrovnik, 220412.Omanski sultan Qaboos bin Said Al Said zrakoplovom je sletio u Dubrovacku zracnu luku nakon cega se svojim helikopterom prebacio na svoju jahtu Al Said usidrenu u gruskoj luci. Drugi helikopter sletio je na prateci brod Fulk Al Salamah sa sultanovom pratnjom.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / Cropix

Qaboos bin Said al-Said, 72-godišnji omanski sultan i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, od dolaska na svoju luksuznu jahtu u Dubrovniku, koji je izabrao za odmor, još nije viđen u javnosti, no njegova brojna svita, u kojoj je čak 1112 ljudi, razmiljela se po Gradu, javlja Slobodna Dalmacija .

U grupicama obilaze povijesnu jezgru i Gruž, gdje su u luci vezana dva broda pod omanskom zastavom − raskošna sultanova jahta “Al Said”, duga 150 metara, i prateća 130-metarska jahta “Fulk Al Salamah”.

U Dubrovnik su, kako doznajemo, donijeli sve lijekove koji bi im mogli zatrebati, a smješteni su u zasebnim hotelskim sobama u kojima temperatura ne prelazi 10 stupnjeva.

U hotelima kažu da su Omanci vrlo ljubazni, bez pretjeranih zahtjeva, a komunikacija nije problem jer svi posjetitelji iz te zemlje na jugoistočnoj obali Arapskog poluotoka odlično govore engleski jezik.

Da sve protekne u najboljem redu, pripreme su počele još prije njihova dolaska, kad je sve dogovoreno s njihovim talijanskim agentom. Djelatnici hotelskih kuhinja upoznati su s pravilima “halal” jela, “dobrih” jela u kojima nema svinjetine, konzervansa, emulgatora, alkohola i drugih nedopuštenih sastojaka, piše Slobodna Dalmacija .

Omanski kuhari domaćinima su i praktično pokazali kako se što priprema i koje namirnice treba osigurati, pa se sada sve odvija bez problema. Dubrovački hotelijeri ne kriju zadovoljstvo zbog dobrog posla u razdoblju predsezone, kad je svaki turist i te kako poželjan.

Tako bi travanjski rezultati u turizmu mogli biti i bolji od očekivanih, a prema neslužbenim informacijama, hoteli koji ugošćuju Omance ovih su dana postigli cijene na razini onih u najskupljem dijelu sezone. Omanski sultan prvi je put bio na odmoru u Dubrovniku u kolovozu 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:37