BIVŠI PREMIJER I ŠEF SDP-a

ZORAN MILANOVIĆ 'Slučaj Zdravka Marića primjer je balkanskog džeparenja, samo njegov povlašteni kredit u HPB-u dovoljan je za trenutni izgon iz Vlade'

Zoran Milanović
 Davor Pongračić / CROPIX

Nekadašnji premijer i bivši čelnik SDP-a Zoran Milanović u velikom intervjuu za Novi list prokomentirao je aktualnu političku i gospodarsku situaciju.

Po njegovom mišljenju, premijer Andrej Plenković nije trebao stati u obranu ministra financija Zdravka Marića, već je Mariću još prije trebalo iskazati nepovjerenje.

- Po drugi put u jako kratkom mandatu Plenkovićeve Vlade koalicijski partneri morali bi bez pogovora štititi posrnule i kompromitirane HDZ-ove ministre. Slučaj ministra financija još je jedan primjer egzemplarnog balkanskog džeparenja, zloporabe javnog povjerenja i samoposluživanja javnim novcem. Konkretno, ministar je svojedobno dobio povlašteni kredit u HPB-u i to je za njegov trenutačni izgon iz Vlade, rekao je Milanović i dodao:

- Argument da je tu sve bilo po propisima još je jedna kitica koju HDZ ispisuje u himni licemjerja. Neke od najvećih svinjarija učinjene su pod ‘kišobranom’ propisa koje su ti isti protaganisti donosili sami za sebe. Politika imenuje ‘struku’ da donosi pravilnike prema kojima politika dobiva povlaštene kredite. Dakle, cijela država trpi teret zbog grčevite obrane jednog ministra koji je davno trebao biti potjeran iz Vlade. Ne govorim to zato što sam u usporedivim, ali blažim slučajevima kao premijer postupao kako se moralo, niti zato što se HDZ i dalje mjeri jednim, a SDP drugim kriterijima, nego prije svega zato što je ovo loše za Hrvatsku i javnu kulturu. Takvim bi tipovima trebalo jasno reći: Marš van! Onima, pak, koji ih štite trebalo bi pokazati žuti karton kao opomenu pred isključenje, rekao je Milanović za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:01