POSLJEDICA ISTRAGE

Zračna luka “F. Tuđman” kažnjena sa 50.000 kuna

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Nakon što je provela istragu, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo zaključila je kako je kriva Međunarodna zračna luka Zagreb zato što nije dopustila slijetanje putničkog aviona Airbus sa 124 putnika, kompanije Croatia Airlines, u noći s četvrtka na petak.

Doznajemo kako je zagrebačka Zračna luka “Franjo Tuđman” zbog toga kažnjena sa 50.000 kuna, a predsjednik Uprave te zračne luke sa 5000 kuna. Ministar prometa Oleg Butković jučer nije komentirao ovaj nalaz istrage Agencije za civilno zrakoplovstvo, no još prije najavio je da će odgovorni biti kažnjeni, što se i obistinilo.

- Provedena je istraga vezana uz slijetanje zrakoplova zračnog prijevoznika Croatia Airlines na letu OU664 Zagreb-Dubrovnik na aerodrom Fiumicino u Rimu 17. lipnja 2017. godine. Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja nesporno je da MZLZ d.d. nije, na upit zračnog prijevoznika Croatia Airlines, jasno i nedvojbeno potvrdio da je u mogućnosti prihvatiti predmetni zrakoplov na Zračnoj luci ‘Franjo Tuđman’, čime nije bio osiguran prihvat zrakoplova, putnika i prtljage za vrijeme otvorenosti Zračne luke, a što je u suprotnosti s člankom 39. stavkom 1. i stavkom 4. Zakona o zračnom prometu.

Slijedom navedenog, Agencija će postupiti u skladu sa Zakonom utvrđenim ovlastima, a u interesu neometanog i objektivnog vođenja daljnjih postupaka - priopćili su jučer iz te agencije, dodajući kako o utvrđenim činjenicama kao i detaljima provedenog postupka nisu u mogućnosti javno istupati.

Podsjetimo, isprva je Croatia Airlines optužio zagrebačku zračnu luku kako nisu dopustili slijetanje aviona jer “nisu imali dovoljno osoblja za prihvat putnika”, kao i zato što u to doba noći nije bila na snazi potrebna vatrogasna kategorija 6, za velike avione, što je kršenje zakona. Nakon toga se oglasila i zračna luka, ističući kako oni od 0 do 24 imaju potrebnu vatrogasnu kategoriju 6, koju su, kako su isticali, imali i toga dana. No u utorak su, pak, promijenili priču i rekli kako je incident rezultat problema u komunikaciji osoblja zračne luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:06