LOŠ ODAZIV

Žužulovo sveučilište u Dubrovniku privuklo 2 studenta

Ministarstvo najavljuje da će studentske povlastice imati samo oni s državnom maturom

ZAGREB - Spas u zadnji čas! Upišite se na studij bez položene državne mature! - glavne su poruke reklame kojom Američka visoka škola za management i tehnologiju u Dubrovniku poziva na upis. Konkurencija je ljuta, a javnost se pita: zašto, žele li nastaviti školovanje, jedni maturanti moraju imati položenu državnu maturu, a drugi ne moraju?

Meksikančeva ideja

Zakon je tu vrlo jasan. Državnu maturu na kraju 4. razreda srednje škole moraju polagati samo gimanzijalci. To što je matura postala zamjena za prijemne ispite, stvar je dogovora, a nikako ne i zakonskog rješenja. Dakle oni koji upisuju učenike bez državne mature ne krše zakon, već dogovor. Privatne institucije očito su upravo u toj “zakonskoj rupi” vidjele svoju šansu.

Zoran Obradović, voditelj komunikacija u Američkoj visokoj školi za management i tehnologiju kaže kako je njihova kampanja “spas u zadnji čas” ciljana s namjerom da se ukaže na propust koji je država napravila u odnosu na učenike koji završavaju strukovne škole kao i one koji su ranije maturirali, a sada, žele li na fakultet, moraju položiti i državnu maturu.

Otkriva kako ih je na slogan potaknuo jedan Meksikanac koji već godinu dana živi u Dubrovniku.

- U nadležnom se ministarstvu nekoliko puta raspitivao vrijedi li njegova diploma stečena u Meksiku ili i on mora polagati državnu maturu, no nitko mu na to nije znao dati odgovor. Situacija je nedorečena. Matura je uvedena kao obveza, no istodobno nije obveza - kaže Obradović. Dodaje kako po zakonu iz 2007., koji je i dalje na snazi, svako visoko učilište u Hrvatskoj ima pravo donijeti kriterije po kojima će birati kandidate.- Isto vrijedi i za javna visoka učilišta, no njih finacira država, pa se boje upisivati kandidate bez državne mature - tvrdi Obradović.

Loš dojam

Njegovo mišljenje ne dijeli Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova koji je prije dvije godine osnovao Međunarodno sveučilište u Dubrovniku, prvo privatno sveučilište. Žužulovo sveučilište prema podacima o izboru maturanata na samom je dnu ljestvice. Primjerice, na dva studija, prema prvom izboru, prijavila su se dva studenta. No, Žužul kaže kako zbog toga ne misli spuštati kriterije. Na njegovo će se sveučilište samo s državnom maturom.

- Loše bi bilo kada bi se u javnosti stvorio dojam da se na privatnim insitutcijama puno lakše dolazi do diploma nego na javnim - kazao je Žužul.

U Ministarstvu obrazovanja najavljuju nova pravila prema kojima će studentske povlastice od iduće akademske godine (jeftiniji smještaj, prehranu i sl.) moći koristiti samo studenti koji imaju položenu državnu maturu.

Najatraktivniji privatni studiji

(prema prvom izboru kandidata koji su polagali državnu maturu)

1. Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta - ekonomija i menadžment - 186 prijava (280 mjesta) (ukupno 48. pozicija)

2. Veleučilište VERN - ekonomija poduzetništva - 139 prijava (270 mjesta) (ukupno 72. pozicija)

3. Visoka škola za poslovanje i upravljanje ‘Baltazar Adam Krčelić’ u Zaprešiću - poslovanje i upravljanje - 107 prijava (300 mjesta) (ukupno 90. pozicija)

4. Visoka škola za sigurnost s pravom javnosti - studij sigurnost; smjerovi zaštita na radu, zaštita od požara (izvanredni studij) - 90 prijava (60 mjesta) (ukupno 105. pozicija)

5. Američka visoka škola za management i tehnologiju u Dubrovniku - Service Management -60 prijava (75 mjesta) (ukupno 156. pozicija)

6. Visoka tehnička škola u Bjelovaru - mehatronika - 44 prijave (50 mjesta) (ukupno 217. pozicija)

7. Visoka poslovna škola Libertas - poslovna ekonomija - 37 prijava (170 mjesta)(ukupno 244. pozicija)

8. Visoka škola za poslovanje i upravljanje ‘Baltazar Adam Krčelić’ u Zaprešiću - poslovanje i upravljanje (izvanredni studij) - 30 prijava (150 mjesta) (ukupno 278. pozicija)

9. Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije - međunarodni odnosi i diplomacija - 29 prijava (120 mjesta) (ukupno 280. pozicija)

10. Visoka tehnička škola u Bjelovaru - sestrinstvo - 29 prijava (40 mjesta) (ukupno 281. pozicija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24