SAMO U MAGAZINU

INTERVJU S PREMIJEROM 'Priča s Linićem je zatvorena. Pred nama je važan posao!'

Upravljačka prava u Ini nisu ključna. Za Inu je ključno da se razvija, da se širi i da od toga koristi ima i država kao dioničar kroz dobit, ali i ukupno hrvatsko gospodarstvo

Premijer Zoran Milanović došao je ravno sa zatvorenog dijela sjednice Vlade. Bili su upravo razriješili dužnosti pomoćnika ministra financija Branka Šegona. Sjeo je sa mnom za stol, u svom premijerskom uredu u Banskim dvorima, i odmah mi dao do znanja kako je tema Šegon za njega završena, da ne očekujem da će o tome reći više nego što je već rekao. Korištenje kredita HBOR-a stajalo je Šegona fotelje jer je premijer smatrao da je tako ušao u “sivu zonu”.

Budući da je Šegonov neposredni šef, ministar financija Slavko Linić, danima šutio, Milanović je odlučio putem televizije natjerati ga da smijeni pomoćnika. Na kraju je to i zatražio od Vlade, ali njegov ulog bio je puno veći: Linić je stavio i svoj mandat na rasplaganje. O tome nije obavijestio javnost, nije ni premijer. Ovaj intervju bio je prva prilika da premijera pitamo o toj situaciji.

Vlada je razriješila dužnosti pomoćnika ministra financija Branka Šegona kao što ste vi i tražili. Zajedno sa zahtjevom za razrješenje svog pomoćnika, ministar financija Slavko Linić napisao je da vam stavlja i svoj mandat na raspolaganje. Što ste vi odgovorili Liniću?

- Rekao sam već sve što sam imao o tome, za mene je ta priča zatvorena. Ministar niti je dao ostavku, niti sam ja tražio ostavku od njega. Niti je to uopće bila tema u ovom slučaju. Dakle, idemo raditi dalje.

Ministar Linić, znači, definitivno ostaje na svojoj dužnosti?

- Rekao sam vam, za mene je ta priča zatvorena.

Ministar je zatražio razrješenje pomoćnika Šegona tek nakon što ste to vi zahtijevali. Zašto ste vi morali intervenirati, zašto to nije sam predložio?

- I o tome sam sve rekao. Na žalost, na kraju mi je preostalo jedino to da od ministra zatražim da obavi svoju dužnost.

Ima li ministar Linić i dalje vaše povjerenje?

- Vlada je tim, svi radimo zajedno. Ponavljam, ministar niti je dao ostavku, niti sam ja tražio ostavku od njega. Pred nama je važan posao i ova priča je zatvorena za mene.

Jeste li očekivali ostavku ministra Linića?

- Rekao sam sve o tome.

Hoće li biti još kadrovskih promjena u resoru ministra financija?

- Bavim se puno ozbiljnijim problemima od kadrovskih promjena u Ministarstvu financija. U tri godine moramo svesti proračunski manjak na ispod tri posto, a javni dug ispod 60 posti BDP-a. I to moramo napraviti, jer je to u našem, a tek onda i u europskom interesu.

Mislite li da bi ministar Linić trebao smijeniti neke suradnike?

- Odgovorio sam.

Je li istina da se dio SDP-ovih dužnosnika usprotivio smjeni Linićevih suradnika?

- To mi nije poznato pa ne mogu o tome govoriti.

Na početku mandata ste dali slobodne ruke svojim ministrima da biraju suradnike. Je li to bilo pogrešno jer sada pojedina kadrovska rješenja ministara idu i vama na teret?

- Nije to baš točno. Od ministra do ministra bila je drugačija situcija. Kolege ministri iz HNS-a imali su praktički potpunu slobodu u biranju suradnika, unutar SDP-a smo se dogovarali o tome. Ali, veliku autonomiju su dobili, to da. I tako ću nastaviti.

Je li ministar Linić imao veliku autonomiju u izboru svojih suradnika?

- Kao i svi drugi ministri. To što se dogodilo s njegovim pomoćnikom nije se trebalo dogoditi.

Rekonstrukcije Vlade neće biti?

- Vlada je već nakon dva mjeseca imala prvu rekonstrukciju, kad je otišao ministar pomorstva i prometa. To je proces, to se događa, ali sigurno ne pod pritiskom i ucjenom interesnih grupa ili zbog histerije dijela medija. Tako Vlada neće funkcionirati niti birati članove.

Šegon je smijenjen zbog kredita koji je dobio od državne banke za obnovu i razvoj, HBOR-a. Hoće li zbog toga biti promjene na čelu HBOR-a? Odlazi li Anton Kovačev?

- Nismo još o tome razgovarali, to je uostalom sporedno pitanje. Ako je sustav u takvoj banci uredan i funkcionira, onda nije važno tko je vodi.

U HBOR-u očito nije tako, inače ne bi bilo slučaja Šegon.

- To je siva zona u kojoj nama nije mjesto. Ali ne može se to uspoređivati s onima koji liježu i bude se u crnoj zoni.

Dakle, smijenit ćete Kovačeva?

- Odgovorio sam vam. Na proljeće istječe mandat postojeće Uprave HBOR-a i odluka će se donijeti na vrijeme.

Hoćete li ministru Liniću prepustiti da riješi to?

- Odluku donosi Vlada.

Zbog HBOR-a su se posvadili i vaši ministri, Slavko Linić i Gordan Maras, koji je zatražio kontrolu dijela odobrenih kredita. Jeste li upoznati s rezultatima?

- To nije tema kojom se bavim. Ono što me zanima kod HBOR-a jest da ta banka stavi naglasak na projekte usmjerene prema izvozu. Ubuduće će HBOR funkcionirati u tom smjeru. Da smo htjeli u HBOR-u politički arbitrirati, prije dvije godine mogli smo promijeniti upravu.

Ministar Maras je očito vidio problem?

- Ponavljam, to nije tema kojom se ja bavim.

Postoji li u Vladi sukob između ministara iz tzv. stare SDP-ove garde i ambicioznih ministara nove generacije?

- Što znači ambiciozni? Svi smo mi dio iste Vlade i tima, o našem zajedničkom radu ovisi i naš uspjeh u provođenju zacrtanih reformi i projekata. Ne vidim nikakav generacijski sukob. Priča je puno benignija nego što se želi plasirati.

Je li vama lakše surađivati s ministrima koji su se afirmirali skupa s vama ili s iskusnijim kolegama?

- Tu nema nikakvog pravila. Uvijek se sve svodi na osobu, njen karakter i radne navike.

SDP je ovih dana na udaru i zbog slučaja županice Marine Lovrić Merzel. Je li Predsjedništvo SDP-a raspravljalo o toj temi?

- U ovom trenutku ni vi ni ja ne znamo ni jednu činjenicu. Jedina je činjenica što znamo tko je županica Merzel i tko je osoba koja je optužuje. I to je sve. Pričekajmo.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:19