INTERVJU S ISTARSKIM ŽUPANOM

Jakovčić: 'Za koaliciju je dobro što HDZ ide udesno, ali za državu nije. Iako Karamarko time neće izazvati političku krizu'

IDS od Vlade, prema zajedničkom programu, očekuje decentralizaciju države. Danas u nekim segmentima imamo tendenciju centralizacije, što je suprotno našim očekivanjima
 Sebelić/CROPIX

Ivan Jakovčić posljednji je aktivni političar među ekipom koja je početkom devedesetih zavladala najvažnijim strankama u Hrvatskoj. Više nema Franje Tuđmana, Ivice Račana, Savke Dapčević-Kučar, a Dražen Budiša i Dobroslav Paraga nestali su iz javnog života. Ostao je, dakle, još jedino Jakovčić (koji preferira da ga se zove Nino, a ne Ivan), koji je i dalje predsjednik Istarskog demokratskog sabora i župan istarski. Preciznije, bit će na ovim položajima do idućeg svibnja, kada bi se, prema vlastitim najavama, trebao povući iz politike i definitivno preseliti u selo Sveti Juraj, gdje se namjerava baviti koječime, od proizvodnje pića i vinogradarstva pa do sadnje ruža.

Sve to zvuči idilično, ali realnost nije takva, i barem dva nedavna događaja narušila su Jakovčićev spokoj. Najprije je prije dvadesetak dana saznao da mu je zbog visokog tlaka ozbiljno ugroženo zdravlje, a dok se nalazio na oporavku, u IDS-u je započeo sukob između grupacije koja vodi stranku i Damira Kajina, najpoznatijeg istarskog političara. U suštini to je borba za preuzimanje stranke, u čemu je Kajin otišao do kraja optužujući Jakovčića da kao loš vlastodržac uništava Istru.

Iako to neće otvoreno reći, Jakovčiću je Kajin dozlogrdio, što se vidi i iz intervjua koji smo vodili. No usprkos ovim problemima, dok priča o politici, Ivan Jakovčić djeluje optimistično, i puno manje je kritičan prema središnjim vlastima u Zagrebu, nego je to bio prije jednog ili dva desetljeća.

Najteže godine

Duže od dva desetljeća ste u vrhu domaće politike. Iz vaše perspektive, je li ovo najgori period, dakako, ako ne računamo ratnu 1991. godinu?

- Moglo bi se u ekonomskom smislu reći da su ove najteže godine i naravno da nijedna Vlada neće lako pokrenuti novi ekonomski ciklus.

Jeste li zadovoljni radom Vlade Zorana Milanovića?

- Mislim da je do sada njegova Vlada pokazala da želi krenuti u novi ekonomski ciklus i pokrenuti gospodarstvo, ali se rezultati još ne osjećaju. Ono što IDS posebno očekuje od ove Vlade je da se sukladno našem zajedničkom programu Hrvatska decentralizira i regionalizira. Danas, međutim imamo u nekim segmentima tendenciju centralizacije i to je u suprotnosti s našim očekivanjima.

Emil Tedeschi je nedavno izjavio kako je vidljivo da se članovi Vlade nisu pripremili za posao koji ih čeka. Slažete li se?

- U pripremi za izbore koje smo dobili, u više navrata tražio sam da dogovorimo kandidate za osnovne resore buduće Vlade. To se nije dogodilo i naravno da sada većina članova Vlade, koja je gotovo potpuno nova treba jedan dio vremena za uhodavanje.

Odnos SDP-a i HNS-a

Ipak, dojam je da je IDS puno manje kritičan prema Milanovićevoj Vladi nego što je to bio prema Vladi Ivice Račana?

- To je točno, vremena su drugačija, politički odnosi su povoljniji danas.

Kako ocjenjujete Milanovića kao premijera?

- Mislim da je Zoran premijer koji ima šanse dobiti još jedan mandat i mislim da sam time sve rekao.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:46