UPUTE STRUČNJAKA

KAKO PREŽIVJETI POSLJEDICE ATOMSKE BOMBE Koraci koji bi mogli spasiti tisuće: 'Imate pet minuta, a automobil je najgore mjesto za skrivanje...'

Stručnjaci kažu da u prvih pet minuta treba pobjeći u središte zgrade ili u podrum, i tamo ostati između 12 i 24 sati.
 Lawrence Livermore National Laboratory / YOUTUBE

Hladni rat je završio 1991., no oružje koje je nastalo u tom razdoblju još uvijek predstavlja prijetnju za svijet. Radi se o najmanje 14.900 'komada' nuklearnog oružja diljem svijeta, a Sjedinjene Američke Države (SAD) među 15 scenarija katastrofe računaju čak i to da bi teroristi mogli aktivirati jednu manju nuklearnu bombu.

Takva eksplozija prouzročila bi radioaktivnost koja bi mogla ubiti i ozlijediti sve ljude kilometrima oko središta eksplozije.

Dave Mosher je za Business Insider napisao neke savjete koji bi mogli pomoći da si povećate šanse za preživljavanjem u slučaju aktivacije nuklearne bombe, dakako u slučaju da ste preživjeli samu eksploziju. U tome mu je pomogao Brooke Buddemeier, zdravstveni fizičar i stručnjak za zračenje u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore (LLNL).

Automobil najgore mjesto za skrivanje, najbolji su podrumi zgrada

Mosher napominje da je najgore mjesto za 'skrivanje' automobil.

- Radioaktivne padavine putuju velikom brzinom, a i nikad ne možete znati u kojem smjeru će taj 'val' ići. Tako da je pomisao na to da ćete se u automobilu sakriti od njih ili se jednostavno odvesti dovoljno daleko velika greška.

Najbolju šansu za preživljavanjem nakon nuklearne katastrofe imate ako se što prije sakrijete u "čvrstu strukturu" i ostanete tamo. U praksi to znači da pokušate ući u, primjerice, čvrstu zatvorenu zgradu i držati se njezine sredine koliko god je to moguće.

- Ako imate priliku ući u podrumske dijelove neke zgrade, svakako to učinite. Kad se tamo sakrijete, ostanite tu i mirujte - napominje Buddemeier. Najbolje je ostati od 12 do 24 sata.

Od mjesta koja vam nikako ne mogu pomoći u zaštiti su i sva ona koja su sačinjena od plastike i drveta. Nažalost, mnoge moderne kuće su uglavnom građene od takvih materijala, a koji ne zaustavljaju dovoljno jako radijaciju. Buddemeier kaže da je idealno mjesto tlo, i sve što je blizu tla (poput ranije navedenih podruma). Ono najbolje 'koči' radijaciju da dođe do vas.

Imate pet minuta da se sakrijete

Nedavno istraživanje njegovog kolege Michaela B. Dillona pokazalo je da je skrivanje u podrum dobra ideja, no da je to najbolje učiniti u prvih pet minuta od eksplozije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:04