DVOSTRUKI SVJETSKI PRVAK U FORMULI 1

Mika Hakkinen dolazi u Hrvatsku: ‘Svojim ću bolidom 12. lipnja juriti po Radničkoj cesti u Zagrebu’

Hakkinen je globalni ambasador Join the Pact akcije, koju je pokrenuo Diageo, globalni proizvođač alkoholnih pića, i dosad im se priključilo više od milijun vozača u 30 zemalja diljem svijeta

Proizvedu ih samo 25 godišnje, a jedan stoji oko dva milijuna kuna. Do sto na sat ubrzava za rekordnih 2,5 sekundi. Do maksimalnih 322 kilometra na sat tjera ga 480 konjskih snaga i brutalni V8 motor.

Caparo T1, prava je cestovna zvijer i 12. lipnja jurit će zatvorenom dionicom Radničke ceste u Zagrebu . Za volanom će biti legenda Formule 1, dvostruki svjetski prvak, Finac Mika Hakkinen, koji u Zagreb stiže kako bi promovirao odgovornu i trijeznu vožnju.

Hakkinen je globalni ambasador Join the Pact akcije koju je pokrenuo Diageo, globalni proizvođač alkoholnih pića, između ostalih i Johnnieja Walkera, koji je brand nositelj akcije, i dosad im se priključilo više od milijun vozača u 30 zemalja diljem svijeta.

U lipnju na red stiže i Hrvatska, a Hakkinen poziva građane da dođu pogledati koliko je još uvijek dobar vozač te da podrže njegovu globalnu akciju “Join the Pact - Ako piješ ne vozi”.

Aktivna mirovina

Iako je u sportsku mirovnu otišao još 2007. godine, Mika je nastavio s amaterskim utrkama zbog vlastitog gušta i na Radničku, kažu organizatori, stiže u velikoj formi.

Vožnja počinje u 17 sati na dionici Radničke između Vukovarske i Heinzelove. Pista koju će organizator sastaviti duga je 300 metara i široka osam. Ulaz je slobodan. Pokrovitelj događaja je Grad Zagreb, a akciju podržava i Turistička zajednica Grada.

- Dosad smo posjetili mnoga mjesta diljem svijeta, i podizali svijest među milijunima ljudi o važnosti odgovornog ponašanja u prometu. Prenosili smo poruku da nikada ne piju ako voze. Pozivam sve u Hrvatskoj da podrže odgovornu konzumaciju alkohola. Kao vozač Formule 1, znam koliko je važno zadržati kontrolu, posebno za volanom. Ako pijete i vozite, nemate kontrolu, poručuje Hakkinen uoči dolaska u Zagreb, u kojem će se zadržati dva dana.

Za razliku od mnogih drugih događaja koji se baziraju na poznatim zvijezdama koje promoviraju velike multinacionalne kompanije, akcija Join the Pact ima posebnu dimenziju i u našoj zemlji.

Službeni podaci policije govore da je samo prošle godine 81 osoba poginula zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Organizatori tvrde: svaki od tih života mogao je biti spašen da nije bilo alkohola za volanom.

S obzirom na to da je Caparo T1 dvosjed, legenda Formule 1 također poziva odabrane da sjednu s njim u futuristički cestovni bolid i provjere kako to izgleda kada vas pri zavojima pritišće triput jača sila od gravitacijske, a bivši prvak ne dozvoljava vam da predahnete.

Automobil je težak samo 465 kilograma, a dizajnirao ga je tim inženjera, Ben Scott Geddes i Graham Halstead, koji su bili uključeni i u stvaranje McLarena F1, koji se smatra najbržim automobilom na svijetu.

Caparo se diči rekordnim ubrzanjem, a do 160 km na sat stiže za samo pet sekundi. Riječ je jedinstvenoj prilici za sve ljubitelje oktana.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:37