VJERA

DRŽAVA UVODI NOVA PRAVILA ZA VJERONAUK IZVAN ŠKOLA Evo što će uskoro morati raditi vjerske zajednice

 Marko Todorov / CROPIX

Ocjene i izostanke učenika koji pohađaju vjeronauk izvan škole treba unijeti i u školske imenike, predlaže se novim Pravilnikom o pedagoškoj dokumentaciji koji je Ministarstvo obrazovanja ovih dana pustilo u javno savjetovanje.

“Vjerska je zajednica dužna u školu u kojoj se učenik obrazuje, tijekom i na kraju obrazovnog razdoblja, dostaviti podatke o postignućima učenika, kao i izostancima”, stoji u prijedlogu. Pritom se ti podaci upisuju u obrazac evidencije koji vjerska zajednica dostavlja školi osobno, običnom ili elektroničkom poštom, a razrednik u imenik unosi ocjene i izostanke iz vjeronauka.

Nacrt Pravilnika, točnije novi članak 21. “Knjiga evidencije učenika koji pohađaju nastavu vjeronauka izvan škole”, pritom nigdje ne precizira na koje se vjerske zajednice odnosi Knjiga evidencije.

- Ovakvo što treba preciznije objasniti jer je prijedlog generaliziran na sve vjerske zajednice, pa ispada da podaci učenika koji pohađaju katolički vjeronauk u župi također moraju biti toj novoj Knjizi evidencije - kažu ravnatelji škola.

Da se Katalog evidencije odnosi na 16 od 20 vjerskih zajednica i crkava u Hrvatskoj koje imaju ugovorno regulirane odnose s Vladom, postaje jasno nakon zatraženog objašnjenja Ministarstva.

- Knjiga evidencije učenika koji pohađaju nastavu izvan škole namijenjena je praćenju, ocjenjivanju i unosu podataka o učenicima onih vjerskih zajednica koje s Vladom imaju potpisan ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa, a čija djeca nastavu vjeronauka pohađaju izvan škole. Ta se odredba ne odnosi na učenike koji pohađaju vjeronauk Katoličke crkve, Saveza crkava Riječ života, Crkve cjelovitog Evanđelja i Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj. Vjerska zajednica prema planu i programu prati rad tih učenika te tijekom i na kraju obrazovnog razdoblja, dostavlja školi podatke o postignućima i izostancima - objašnjavaju u MZOS-u.

U nizu crkvi i vjerskih zajednica na koje se referira predloženi Pravilnik su: Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Evangelistička crkva, Reformirana kršćanska crkva, Evanđeoska pentekostna crkva (koja zastupa više crkava), zatim Bugarska te Makedonska pravoslavna crkva, Hrvatska starokatolička crkva, Židovska vjerska zajednica Bet Israel...

Prema ugovoru o pitanjima od zajedničkog interesa između Hrvatske i vjerskih zajednica, nastava vjeronauka one vjerske zajednice koja se održava izvan škole podliježe istim pedagoškim obvezama kao i nastava koja se odvija u školi. Dosad nije bio formalno uređen način praćenja i evidencije učenika koji pohađaju nastavu vjeronauka izvan škole te su škole i vjerske zajednice interno dogovarale način praćenja, kažu u MZOS-u.

U praksi se događalo da roditelj usred školske godine traži školu upis ocjene iz, primjerice, islamskog vjeronauka u župi u školsku evidenciju, a ravnatelj nije upoznat s pravima roditelja reguliranim ugovorima vjerske zajednice s Vladom. - Dakle, riječ je o standardizaciji koja se temelji na postojećim dokumentima i pravima. Novim Pravilnikom usustavit će se praksa - uvjereni su u MZOS-u.

Na upit zašto nacrt Pravilnika preciznije ne objašnjava na koje se vjerske zajednice odnosi članak 21., odgovaraju da će, bude li potrebno, nakon javnog savjetovanja u Pravilnik dodati objašnjenje. - Katkad se mi koji smo duboko u ovoj tematici ne sjetimo da su potrebna detaljnija objašnjenja - priznaju u neslužbenom razgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:57