TABLETI I ZA DRUŠTVENE PREDMETE

'IZ NAŠE ŠKOLE DOĆI ĆE PROJEKTI O KOJIMA ĆE SE JOŠ PUNO ČUTI' Početak školske godine isčekivao se s nestrpljenjem u vukovarskoj Gimnaziji

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

S velikim nestrpljenjem u vukovarskoj Gimnaziji iščekivao se početak ove školske godine u kojoj je ta obrazovna institucija s tradicijom dugom 123 godine zakoračila u digitalno doba, uključivši se u projekt e-Škole.

- Nama to donosi puno koristi, pogotovo zato što smo na istoku Hrvatske, gdje se inače teže živi, no u školi ipak nastojimo ići ukorak s vremenom, pa se tako puno ulaže u edukaciju nastavnika i smatramo se puno kompetentnijima nego što smo bili prije. Sada smo dobili i opremu s kojom ćemo još bolje realizirati planove i programe - kaže Sanja Pavlović-Šijanović, profesorica informatike i voditeljica školskog projektnog tima.

Poput ostalih škola u projektu, i Gimnazija Vukovar dobila je pametne ploče, tablete i bežičnu mrežu u svim prostorijama školske zgrade, što smatraju upravo fantastičnim, s obzirom da su i prije digitalizacije radili na brojnim projektima, pri čemu im je rad zbog nepostojanja bežične mreže bio znatno teži i kompliciraniji.

- Znamo da danas praktički svi učenici imaju pametne telefone koji nude brojne opcije, pa ćemo i to moći ponekad koristiti u nastavi s obzirom da sada imamo bežičnu mrežu, ali naravno, fokus će biti na upotrebi tableta i pametnih ploča - istaknula je prof. Pavlović-Šijanović.

Njihova kreativnost, koju su dosad nebrojeno puta dokazali, a dio se može vidjeti i na internetskoj stranici škole, trebala bi doći do izražaja i zasjati u najboljem svjetlu. Iako je korištenje nove informatičke opreme zamišljeno u STEM predmetima - matematika, fizika, kemija i biologija, već sada se zna da će se tableti i pametne ploče maksimalno forsirati i u drugim predmetima, od društveno-humanističkih do onih iz jezičnog područja.

- Mi ćemo konkretno krenuti sa mikro:bitom. Programirat ćemo koristeći blok sučelja, iako naši učenici rade i python. Poanta je u tome da ćemo raditi programe koje će onda nastavnici koristiti u drugim predmetima. Konkretno, kao prvi projekt predvidjeli smo mikro:bit programiranje, gdje će se mjeriti temperature koje će se potom mijenjati iz Celzijusa u Fahrenheite. Znači, mi kao informatičari učimo se programirati pa ćemo to dati fizičarima koji će imati termometar s kojim će raditi. Bit će toga još - objasnila je profesorica Pavlović-Šijanović.

- Svima je to veliko olakšanje. Napravili bismo puno toga, a dosad nismo imali čime. Sada smo dobili alate, iako je to naravno pitanje i kreativnosti i entuzijazma nastavnika, no mi srećom imamo mnogo dobrih koji vole to što rade i uvjerena sam da će biti projekata o kojima će se puno čuti. Jako se veselim i što naša ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj rade na uvođenju obvezne informatike, jer kad djeca svladaju osnove, imat ćemo više prostora i nećemo se morati vraćati na dvoklik mišem ili povijest računala. Ako se nastavi ovaj projekt i opremanje škola, svima će nam biti bolje - poručila je profesorica vukovarske Gimnazije, čiji entuzijazam dijele i učenici, koji u vrijeme našega posjeta još nisu imali priliku isprobati novu opremu, ali ne sumnjaju da će im to uvelike pomoći u učenju i podizanju obrazovnog standarda.

- Radujem se tome i sigurna sam da će nam biti zanimljivo koristiti nove medije. Imat ćemo vizualizaciju sadržaja, konkretno, lakše pamtim kad vidim neku sliku, pa se profesorica neće morati mučiti s crtanjem, nego ćemo sami to pronaći, spremiti, imati za nastavu, učenje... Prošle godine imali smo Skype nastavu s Odjelom za biologiju i kemiju iz Osijeka. Bilo je lijepo iskustvo vidjeti sve te eksperimente, tako da se radujemo i željno iščekujemo i ovo što nam slijedi, jer ipak smo generacija novih medija. Brzo ćemo se snaći, a možda je i brže tipkati, nego pisati olovkom - mladenački iskreno kazala je Jelena Lazić, učenica 4. razreda matematičkog smjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:21