OTVORENA DO 1. STUDENOG

IZLOŽBA 'CROATIA JE HRVATSKA' U TUNELU GRIČ I školarci oduševljeni najzabavnijim satom povijesti

Izložba „Croatia je Hrvatska“ u tunelu Grič odličan je izbor za terensku nastavu učenika osnovnih i srednjih škola
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Do 1. studenog svi građani i posjetitelji Zagreba imaju priliku posjetiti jedinstvenu multimedijsku izložbu “Croatia je Hrvatska” u tunelu Grič. Organizator izložbe, Croatia osiguranje d.d. u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba za proslavu 133 godina svog postojanja pripremilo je atraktivni projekt koji povijest Hrvatske, Zagreba i vodeće nacionalne osiguravateljne kompanije prikazuje na nesvakidašnji način.

Ova interaktivna izložba, koju je dosad obišlo preko 30.000 posjetitelja, idealna je za obilazak učenika osnovnih i srednjih škola te potencijal da kod učenika potakne njihovu znatiželju i želju da se upoznaju s onim povijesnim činjenicama, prikazima i zanimljivostima koje ne mogu naučiti u sklopu redovne nastave. Tako je izložba prilika profesorima osnovnih i srednjih škola da s učenicima održe nekoliko sati terenske nastave kojom će dodatno potaknuti intelektualnu radoznalost kod učenika.

Nesvakidašnji sat povijesti Cipele svojih predaka obuli su tako učenici Zagrebačke XV. gimnazije, popularno zvane MIOC, Tehničke škole i Gimnazije Tituša Brezovačkog koji na kraju razgledavanja nisu krili oduševljenje.

Najviše im se svidjela interaktivna komponenta izložbe, bočni tunel posvećen izumitelju Nikoli Tesli, ali i glavna atrakcija izložbe „kišna soba“, centralna dvorana tunela u kojoj cijelo vrijeme pada prava kiša na čijim se kapima ocrtavaju hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, rođene Vranyczany-Dobrinović, pjesnika A. G. Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, prve hrvatske koncertne pjevačice i prve hrvatske operne primadone Sidonije Erdődy Rubido, vodeće osobe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja te skladatelja Vatroslava Lisinskog.

U svrhu pružanja relevantnog znanja učenicima, svakoj školskoj grupi, koja najavi posjet izložbi, besplatno će se osigurati stručni vodič koji će učenike i profesore provesti kroz postav izložbe. Izložba „Croatia je Hrvatska“ otvorena je svakoga dana od 9 do 21 sat, a ulaz je besplatan.

Svaki posjetitelj u izložbu može ugraditi djelić svoje povijesti!

U želji da se pored službene povijesti, pridruži i ona manje poznata, neslužbena i osobna te kako bismo sasvim drukčijim očima doživjeli Hrvatsku i povijesni hod njezinih ljudi tijekom proteklo stoljeće i pol, organizatori izložbe uključili su i same građane u kreiranje postava izložbe. Pravila sudjelovanja su jednostavna. Jedino što morate napraviti jest pronaći fotografiju iz vaše bliske ili daleke prošlosti, objaviti je javno na društvenim mrežama te napisati kratku priču o fotografiji uz obavezan hashtag #PovijestPisemoSami.

Svaki tjedan organizatori izložbe organizatori odabiru seriju pristiglih fotografija koje postaju djelom izložbe, a za najsretnije sudionik Croatia osiguranje osiguralo je i vrijedne nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:53