PA SE ČUDIMO ŠTO ODLAZE

OVAKO GRAD SPLIT BRINE O STUDENTIMA 'Sin mi ima prosjek 5,0 na PMF-u, muči se svaki dan, a sad nam ne daju ni obećanih 800 kuna. Svako selo daje više'

 HANZA MEDIA

Otkada smo objavili vijest da će gradska uprava poništiti natječaj za dodjelu stipendija najboljim splitskim učenicima i studentima, budući da nema zakonsko uporište da ga ispoštuje jer nije usvojen gradski proračun, konstatno nam se javljaju oštećeni đaci i studenti koji su računali na ovu gradsku subvenciju, piše Slobodna Dalmacija.

– Stipendija od tisuću kuna nije velika, ali s njom sam mogla pokrivati troškove podstanarstva u Zagrebu. Ovako ću biti prisiljena roditelje "izmusti" do daske, jer uz obaveze na fakultetu nemam vremena za dodatnu zaradu – požalila nam se studentica iz Splita.

– Bitno da vijećnici uredno primaju svoje naknade, a za to što su najbolji studenti ostali bez džeparca, nikom ništa – čuli smo ovu primjedbu s više strana.

– Moj je sin bio jedan od potencijalnih stipendista s prosjekom 5,0 na zagrebačkom PMF-u i ovo što se radi u Gradu Splitu je više nego sramota. Bacaju se novci na sve i svašta, zapošljavaju se uhljebi, a ovakve stvari se storniraju. Taj je iznos stvarno smiješan u odnosu na druge stavke na koje se troši novac u Gradu. Ako rebalans nije prošao, mogao se natječaj staviti u mirovanje. Međutim, sada, s obzirom na predstojeće izbore, svi razmišljaju isključivo o zadržavanju svoje fotelje. Moje je dijete ogorčeno, jer je svako selo i grad u Hrvatskoj davalo veće stipendije od Grada Splita, a na kraju neće dobiti ni tih 800 ili 1000 kuna mjesečno – ogorčena je i majka odlikaša zagrebačkog PMF-a.

Dodaje kako je njezin sin i lani ostao uskraćen za ovu gradsku subvenciju, i to zato što u završnom razredu srednje škole nije imao formalni prosjek ocjena 4,5 iako je jedini u Splitu bio dvostruki olimpijac iz fizike i s oba je natjecanja, prvi u povijesti grada, donio brončane medalje. Sada je na drugoj godini zagrebačkog PMF-a, na prvoj mu je prosjek ocjena bio 5,0 s maksimalnim brojem bodova, dakle, stipendija je bila više nego sigurna, ali stvar su zakomplicirali splitski gradski oci i politička kriza...

Valjda će biti dovoljno mudrosti da se sve ovo riješi, budući da se tristotinjak mladih odlikaša i njihovi roditelji nadaju da će se naći neko rješenje.

A kako su nam dodatno objasnili iz gradske uprave, svi stipendisti koji su na lanjskom natječaju ostvarili pravo na stipendiju i zadržali dobar prosjek nastavit će je primati tijekom cijele akademske godine. Barem nešto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:35