OBUSTAVA AKTIVNOSTI

POZADINA ZASTOJA OBRAZOVNE REFORME Dijana Vican zaustavila rad Stručnog povjerenstva do okončanja spora oko njezina imenovanja

 Luka Gerlanc / CROPIX

Koliko god državni vrh tvrdi da obrazovna reforma ide dalje, aktivnosti na njezinoj provedbi su zaustavljene i to po nalogu predsjednice premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Dijane Vican.

Jutarnji list u posjedu je pisma kojeg je predsjednica premijerova Stručnog povjerenstva za provedbu Strategije Dijana Vican uputila svim članovima toga tijela. U njemu eksplicite kaže da su odgođene sve aktivnosti Posebnog stručnog povjerenstva. Vican u pismu reagira na Analizu provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provedbu reforme, dokument koji su pripremili pravni stručnjaci Ministarstva znanosti, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak 14. srpnja uputila Vican na očitovanje. Iako uskoro istječe mjesec dana od primitka analize, Dijana Vican još nije proslijedila ministrici protuargumente na nepravilnosti, pri čemu priča oko obrazovne reforme napokon dobiva i karakter pravnog spora. Do njegova okončavanja, povjerenstvo Andreja Plenkovića - sudeći po pismu Dijane Vican - obustavlja aktivnosti.

Ključni argumenti

Vican, koja je reformu javno nazivala “turbo reformom”, u pismu odaslanom članovima PSP-a 19. srpnja obrazlaže da “odgovor na ministričin dopis zahtijeva jednako tako pravnog stručnjaka i pravnu analizu, najbolje pravnika s treće strane, jer smo suočeni sa suprotstavljenim pravnim tumačenjima. S obzirom da treće pravno tumačenje zahtijeva određeno vrijeme, ostaje nam odgoditi sve aktivnosti koje su u tijeku rada PSP-a”, stoji u pismu predsjednice Povjerenstva.

U analizi, koju Ministarstvo iz određenih razloga nije javno objavilo, pobrojano je niz nepravilnosti u natječajnom postupku provedenom za mandata Pave Barišića, a kojim je na čelo ERS-a postavljena savjetnica bivšeg ministra Jasminka Buljan Culej. Osim što su pojedini članovi Povjerenstva po mišljenju pravnika u MZO izabrani bez valjane natječajne dokumentacije, kriteriji koje je iza izbor voditeljice ERS-a postavilo Povjerenstvo i oni u samome natječaju - nisu isti. Očito je da Povjerenstvo nije radilo ni približno transparentno kao što je trebalo, pri čemu je poslovnik rada proglašen tajnom, kao i zapisnici sa sjednica, od kojih dio nije niti verificiran.

Paralelno, Ekspertna radna skupina za provedbu reforme nema legitimitet i ne sastaje se (nedostaju joj članovi). Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak priželjkuje novi sastav i ERS-a i Povjerenstva, premijer Plenković i dalje drži stranu sadašnje predsjednice Povjerenstva i nitko sa sigurnošću u ovome trenutku ne može reći kada će se reforma pomaknuti s mrtve točke.

Proturječne izjave

Ipak, Vican u javnost ovih dana izlazi sa suprotnom izjavom. U njoj tvrdi da “nema nikakvih problema u njenim aktivnostima ni radu Povjerenstva, niti ikakvog spora oko njezine uloge i Povjerenstva koje radi na izradi Akcijskog plana provedbe Strategije”.

Najavljuje nastavak rada Povjerenstva tek 20. kolovoza, unatoč iznimno kratkom roku koji je za izradu Akcijskog plana provedbe Strategije dao premijer - 8. rujna. Protiv odgode rada Povjerenstva do 20. kolovoza pobunilo se nekoliko članova Povjerenstva, potvrđuje nam član Vedran Mornar. Tražilo se da se sjednica Povjerenstva održi prije godišnjih odmora, no odgovor nisu dobili - kaže Mornar.

Da ministrica Divjak ima problem s postojećim premijerovim Povjerenstvom na čelu s Vican (na čijim sjednicama je dosad sudjelovala u ulozi promatrača), pokazuju njezine zadnje izjave, koje su ovoga puta dobile potporu HNS-a iz čije kvote dolazi Divjak. Ministrica je osmislila manevar koji zahtijeva prvu izmjenu Strategije, a po kojemu premijer više ne bi bio taj koji imenuje članove i predsjednika/cu PSP-a.

Bitka u saboru

Prođe li takav plan, koji mora proći saborsku proceduru, Divjak više ne bi trebala čekati odluku premijera o smjeni Dijane Vican (na temelju pokazatelja analize o nepravilnostima), već bi PSP iz nadležnosti Vlade bio prebačen na obrazovne institucije. Konkretno, članovi Povjerenstva automatizmom (po usvajanju saborskih izmjena Strategije) postali bi i bez ičijeg imenovanja predsjednici obrazovnih institucija. Riječ je o predsjednicima triju nacionalnih vijeća iz područja obrazovanja, HAZU-a, Rektorskog zbora, Vijeća veleučilišta i visokih škola, a Povjerenstvom bi predsjedao obrazovni ministar, u ovom slučaju - Blaženka Divjak.

Premijer zasad nije javno dao zeleno svjetlo na takvu ideju HNS-ove ministrice, a za pretpostaviti je da takav plan za njega ne bi bio sporan da ministrica dolazi iz kvote HDZ-a. Ovako, Plenković ju je ovih dana poklopio izjavom kako je “premijer taj koji imenuje Povjerenstvo”. Pritom očekuje od Divjak miran nastavak obrazovne reforme i izbjegavanje ponavljanja velikih prosvjeda.

Komentirajući za Jutarnji zavrzlamu oko obrazovne reforme i najavu izmjene Strategije, Divjak kaže:

- Nažalost, u samoj Strategiji su propisane komplicirane i neučinkovite procedure donošenja odluka o nekim aktivnostima koje meni kao ministrici vežu ruke. Istovremeno se od mene kao resorne ministrice traže rezultati, a ako sam ja odgovorna onda moram imati mogućnost upravljanja procesima.

Divjak dodaje da MZO intenzivno radi na aktivnostima iz Strategije i priprema konkretne projekte koji kreću već od jeseni.

Ministrica dakle u ovom trenutku ima problem s premijerom koji s jedne strane štiti Dijanu Vican unatoč tomu što su mu predočene nepravilnosti Povjerenstva pod njezinim vodstvom, a s druge strane, s političkom podrškom koja joj treba u Saboru za prolazak plana s izmjenom Strategije.

Upitno je kako će na ideju Blaženke Divjak reagirati SDP. Paralelno, od HNS-a koji ju je ubacio u obrazovno ministarstvo ona očekuje bezrezervnu podršku. Ne bude li je, i namijeni li joj se uloga ministrice koja figurira po pitanju obrazovne reforme, Divjak nema zašto ostati u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:01