NAKON TEKSTOVA U JUTARNJEM

PROFESOR KINEZIOLOGIJE I VLASNIK FITNESS CENTRA POKREĆE AKCIJU 'Stanje je alarmantno, djeca su fizički zapuštena. Omogućimo im besplatno vježbanje'

Zagreb, 041109.Skolski prilaz bb, Dugave, OS Dugave, nastava tjelesnog odgoja u OS Dugave.Na slici: djevojcice rastezanje na svedskim ljestvama.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Nakon tekstova objavljenih u Jutarnjemu listu u ponedjeljak i utorak, u kojima učiteljice i nastavnice tjelesne i zdravstvene kulture govore o zabrinjavajućem padu tjelesnih mogućnosti učenika zbog premalo kretanja, a profesori kineziologije o premaloj satnici tjelesnog i slaboj opremljenosti školskih dvorana, stižu prve reakcije.


Orlando Lopac, profesor kineziologije i menadžer, vlasnik Orlando Fitness Grupe koja u svojem portfelju ima dva fitness centra u Zagrebu te pokriva menadžment sportske rekreacije i edukacije, pokreće akciju kojom poziva sve fitness centre u Hrvatskoj da vikendom otvore vrata svojih sportskih dvorana i učenicima osnovnih škola osiguraju besplatne "sate" tjelesne i zdravstvene kulture, pod vodstvom svojih trenera, diplomiranih kineziologa.


- Ideja je da svi mi zajedno omogućimo djeci barem jednom tjedno osnove tjelesnog odgoja kroz dvosatni vikend termin unutar naši fitnessa, odnosno u dvoranama grupnih programa vježbanja. Volio bih da se u akciju uključi što više fitness centara jer je problem o kojemu je pisao Jutarnji list uistinu alarmantan. Djeca se premalo bave tjelesnom aktivnošću, što u budućnosti ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje - kaže Orlando Lopac.


Ideja je usmjerena na učeničku populaciju od 10 do 14 godina, pri čemu djeca prije uključenja u program tjelovježbe u fitness dvoranama trebaju dobiti odobrenje roditelja.


- Pritom se ne podrazumijeva rad učenika na fitness spravama i trenažerima, već na vježbe u dvoranama uz pomoć rekvizita poput vijača, lopti, čunjeva, prepreka, odnosno na trening koji će biti koncipiran prema svim pravilima školskog sata tjelesne i zdravstvene kulture - objašnjava Lopac.


Tekstovi koje je objavio Jutarnji izazvali su niz pozitivnih reakcija, uključujući i Kineziološki fakultet u Zagrebu.


Još nekoliko privatnika javilo se redakciji sa željom da doniraju sportsku opremu školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:47