UKIDANJE

PROFESORI OGORČENI POTEZOM SENATA SVEUČILIŠTA Odsjeci povijesti i psihologije na Hrvatskim studijima strahuju da će i njih ugasiti

Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

- Eutanaziranje filozofije na Hrvatskim studijima potpuno je neprihvatljivo. Odstrel nije korektan i zanimljivo je da je izabrana baš filozofija na Hrvatskim studijima, a da je ostala filozofija na Fakultetu Družbe Isusove - komentirao je bivši ministar znanosti Vedran Mornar odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu prema kojoj nakon više od 20 godina studij filozofije na Hrvatskim studijima prestaje upisivati studente.

Mornara je apostrofirao rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u pokušaju obrazlaganja odluke Senata. Rektor je, naime, naveo da je ukidanje paralelizama bila Mornarova ministarska preporuka.

Integracija

Paralelizmi na Sveučilištu u Zagrebu, objašnjava Mornar, trebali su biti riješeni, ali na način funkcionalne integracije, a ne da se odabere jedan i ugasi.

- Meni osobno bilo bi logičnije pripojiti studije u jedan odjel, što sam svojevremeno isticao - kaže Mornar. A ako je razlog za ukidanje filozofije na Hrvatskim studijima paralelizam, odnosno postojanje studija istoga naziva i na Filozofskom fakultetu i Fakultetu Družbe Isusove, jesu li logikom stvari sljedeći na redu za gašenje studiji psihologije i povijesti? Osim Hrvatskih studija, preddiplomske studije psihologije i povijesti izvode Filozofski fakultet i Hrvatsko katoličko sveučilište.

- Nakon ovakve odluke Senata na svim odsjecima Hrvatskih studija postoji načelni strah. Na psihologiji je on izražen zbog čestih rasprava o paralelnim, odnosno navodno istovjetnim studijima. Takve rasprave mogle bi imati negativne posljedice po interes kandidata za upis na Hrvatske studije - upozorava redovita profesorica Odsjeka za psihologiju Hrvatskih studija, Jasminka Despot Lučanin.

I studij psihologije na HS-u postoji 20 godina, a Despot Lučanin upozorava da njihov studij nije istovjetan onome na Filozofskom fakultetu kao što im se često imputira, dok Hrvatsko katoličko sveučilište nije sastavnica Sveučilišta.

Interes kandidata

- Čitavo vrijeme nastojimo se profilirati na način da pokažemo svoju različitost, prvenstveno sadržajnu. Interes kandidata za upis na naše studije, kao i analiza zapošljivosti naših studenata, pokazuje da mi nismo ni suvišni, ni paralelni - kaže Despot Lučanin.

Iz udruženja studentskih udruga Hrvatskih studija “Studenti govore” jučer su prozvali pročelnika HS-a Marija Grčevića pitanjem koga pročelnik predstavlja i čije interese zastupa kada dopušta ukidanje studija?

Studenti ističu da Grčević nije poštovao odluku Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a koje je predložilo smanjenje upisne kvote s 30 na 15 studenata. Pročelnik jučer nije bio dostupan za izjavu. “Tko je mislio da je pametna ideja naljutiti mlade filozofe i samim time podariti im cilj? Uporniji smo od Sokrata, nećemo stati dok ne ostvarimo naš cilj”, jedna je od jučerašnjih poruka studenata rektoru Borasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:47