SREDNJA ŠKOLA VELA LUKA

UČENICI OVE ŠKOLE JEDVA SU DOČEKALI POČETAK NASTAVE 'Uz interaktivne kvizove učimo kroz igru i zabavu'

 Andreja Sćepanović / HANZA MEDIA

Dok je većina školaraca početak školske godine dočekala strepeći od obima novog gradiva, učenici Srednje škole Vela Luka s nestrpljenjem su odbrojavali dane. Za njihovu su predanost zaslužni interaktivni kvizovi i druge zanimljivosti nastave izvođene na pametnoj ploči, u kojoj polaznici jedne od prvih 20 elektronički osuvremenjenih škola u Hrvatskoj sudjeluju putem tableta te, kako sami kažu, lakše usvajaju i istražuju novo gradivo.

- Mi smo djeca 21. stoljeća i odrasli smo uz računala. Važno je da nastavu pratimo na način koji nam je prilagođen kako bismo zadržali motivaciju - kaže nam 16-godišnji Antonio Burmas, učenik 3.a razreda. Njegova razredna kolegica Petra Cetinić dodaje kako je lakše usvojiti gradivo prezentirano na zanimljiv način, stoga jedva čekaju onaj školski sat koji će im donijeti tu priliku.

Za uspješno i pravodobno uvođenje velalučke škole u novo doba odgovorna je ravnateljica Ofelija Dragojević koja je još 2015. godine svoju školu među prvima prijavila na CARNetov natječaj za ovaj pilot-projekt, koji u inovativnom pristupu širenja znanja danas ujedinjuje 151 školu. Uz stalnu tehničku podršku organizatora natječaja, projekt je, ističe, lako implementiran. Tome je, objašnjava, pomoglo ranije iskustvo korištenja e-dnevnika pa su čak i vremešniji među nastavnicima lakše ovladali novim alatima za rad.

- Učenici su danas u tehnologiji ispred nastavnika, a kroz e-Škole smo dobili priliku razvijati alate kojima se možemo prilagoditi njima. Najveća vrijednost ovog projekta jest to što su nastavnici dobili priliku za rast kroz 30-ak različitih edukacija jer tehnologija zastarijeva, a znanje ostaje i otvara nove pristupe učenju - kaže nam ravnateljica Dragojević.

Napominje kako su pogotovo nastavnici pred mirovinom s veseljem iskoristili priliku za usvajanje novih znanja koja su im, iznimno kroz ovaj projekt, predstavljena na otoku Korčuli gdje su im inače nedostupna. Iako je, kako sama kaže, ljude ponekad teško pokrenuti te je i u njihovoj zbornici bilo onih manje sklonih promjeni, entuzijazam otvorenijih među njima ubrzo je zarazio kolektiv pa danas svi jednako uživaju u prednostima izvođenja nastave na suvremeni način.

Posrijedi je, kako doznajemo od nastavnice Vinke Prizmić, voditeljice školskog projektnog tima, novi koncept interaktivnog izvođenja nastave uz pomoć raznih aplikacija, čije je postupno usvajanje svima ostavilo dovoljno prostora za prilagodbu.

- Nastavnici su često skeptični oko uvođenja novih metoda rada, od straha da nam one ne preplave nastavu i oduzmu im dragocjeno vrijeme, no svjesni smo da moramo ići u korak s vremenom pa smo, vidjevši kako djeca na to odlično reagiraju, uz dobru organizaciju sve pomalo usvojili - zadovoljno objašnjava nastavnica Prizmić. Naglašava kako nastavnici i učenici nove tehnologije danas doživljavaju kao “cool” dodatak nastavi.

U sklopu projekta e-Škole, koji škola Vela Luka provodi u suradnji s CARNetom i partnerima te osnivačem Dubrovačko-neretvanskom županijom, škola je dobila bežičnu mrežnu infrastrukturu, dvije prezentacijske učionice s dva PC računala te dva monitora s funkcijom dodira, odnosno pametne ploče, 30 tableta za učenike i hibridna računala za nastavnike. Bogatiji su i za GLOBISENS LABDISC pakete, dva suvremena elektronička laboratorija namijenjena istraživanju prirodnih pojava, posebno popularna među znatiželjnijim učenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:13