POČINJE AKADEMSKA GODINA

VELIKO ISTRAŽIVANJE Evo gdje su studentske sobe u hrvatskim gradovima najskuplje, a gdje najjeftinije

 Duje Klarić / HANZA MEDIA

Srednja.hr istražila je kako se kreću cijene studentskih soba u većim gradovima u Hrvatskoj.

Najskuplje će proći studenti koji žive u jednokrevetnim sobama studentskog doma Kampus u Splitu, cijena iznosi čak 890 kuna. Za usporedbu, stanarina u 8. paviljonu zagrebačkog studentskog naselja Lašćina, cijena dvokrevetne sobe iznosi 100 kuna po studentu.

Unutar naselja Stjepan Radić smješteni su najluksuzniji paviljoni u Zagrebu , no cijena tih soba nešto je viša u odnosu na ostale. Tako će student koji odluči živjeti u 11. i 12. paviljonu ovog naselja stanarinu u dvokrevetnim sobama plaćati 600 kuna, a u jednokrevetnim 700 kuna mjesečno.

Iako se u Splitu nalazi najskuplji studentski dom u državi, studentima na raspolaganju stoje i neke druge opcije. Tako će financijski najbolje proći oni koji se odluče za studentski dom Bruno Bušić, jer ondje stanarina iznosi 400 kuna, dok u domu Hostel studenti plaćaju smještaj 630 kuna mjesečno.

Od dva studentska doma u Osijeku, trenutno je otvoren samo Novi studentski dom koji ima dvokrevetne sobe po cijeni od 500 kuna po studentu.

Dosta je bure u javnosti proteklih tjedana izazvalo iznenadno poskupljenje smještaja u riječkom novoizgrađenom studentskom kampusu 'Trsat'. Početna dogovorena cijena smještaja bila je 550 kuna, ali je tamošnji Studentski centar bez ikakva pojašnjenja cijenu povisio na 639 kuna i upravo u skuplje paviljone smjestio studente nižeg socio-ekonomskog statusa. Na to je reagirao riječki Studentski zbor i uz podršku Sveučilišta u Rijeci ipak se uspio izboriti za cijenu smještaja od 532,50 kuna po studentu, piše Srednja.hr.

Studentski dom postoji i u Varaždinu, gdje se studenti imaju priliku smjestiti u dvokrevetne i trokrevetne sobe. U Varaždinu smještaj varira od 495 do 715 kuna, a u Puli je nedavno pojeftinio sa 740 na 710 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:29