NAJOSRAMOĆENIJA ŽENA 20. STOLJEĆA

20 GODINA OD SEKSUALNOG SKANDALA KOJI JE ŠOKIRAO AMERIKU Došla je raditi kao praktikantica, a zbog nje je predsjednik lagao cijelom svijetu

 
 REUTERS

- S 22 godine zaljubila sam se u svog šefa, a s 24 godine sam naučila užasne posljedice toga. Neki od vas isto su se možda jednom zaljubili u svog šefa. No, vaš šef vrlo vjerojatno nije bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. -

Tako je Monica Lewinsky u govoru koji je 2015. održala za TED Talks počela priču o skandalu o kojem je šutjela 10 godina, a za koji se u ovo vrijeme prije 20 godina vrlo vjerojatno, baš kao i Bill Clinton, nadala da nikad neće ugledati svjetlo javnosti.

File photo of former White House intern Monica Lewinsky hugging U.S. President Bill Clinton. On his last day in office, President Bill Clinton Friday avoided a possible criminal indictment in the Monica Lewinsky scandal by agreeing to admit that he gave misleading testimony, the White House said January 19, 2001. In a statement, Clinton admitted that he
Reuters

Lewinsky je, naime, kao 22-godišnja praktikantica u Uredu predsjednika imala aferu s njim koja je trajala od 1995. do 1996. godine. Sve je otkriveno 1998. godine, a kad je otkriveno bilo je vrlo javno, razarajuće i opasno za sve uključene strane. Lewinsky se, kako kaže, zaljubila u američkog predsjednika Clintona (tada 49-godišnjaka) koji je već imao suprugu Hillary Clinton. Hillary je, podsjetimo, na zadnjim američkim predsjedničkim izborima izgubila bitku protiv Donalda Trumpa.

Kad je informacija o odnosu između Clinton i Lewinsky procurila, američki predsjednik je tada sjeo pred televizijsku kameru i održao govor u kojem je kazao da "nije imao seksualne odnose s tom ženom".

On his last day in office, President Bill Clinton Friday avoided a possible criminal indictment in the Monica Lewinsky scandal by agreeing to admit that he gave misleading testimony, the White House said January 19, 2001. In a statement, Clinton admitted that he
REUTERS

Tijekom prvog Clintonovog mandata, Lewinski je došla kao praktikantica u bijelu kuću jer je diplomirala na Sveučilištu Lewis & Clark, da bi kasnije dobila i posao u Uredu za zakonodavna pitanja. Dok je tamo radila, Clinton je započeo osoban odnos s njom, što je ona kasnije ispričala kolegici Lindi Tripp.

Tripp je zatim u tajnosti snimila telefonski razgovor između američkog predsjednika i Lewinsky. Snimke je 1998. godine predala istražitelju Kennethu Staru, koji je predsjednika istraživao radi drugih slučajeva, među ostalim i skandal ' Whitewater'. Tijekom odgovaranja na pitanja istražitelja koji su ga pitali o Lewinsky, Clinton je pomno birao riječi, pričajući da nije imao "seksualnu vezu, neprimjerenu vezu ili bilo koju drugu neprimjerenu vezu" sa zaposlenicom Bijele kuće. Poslije je tvrdio da se radilo o oralnom seksu "što zapravo nije seks".

Clinton joj poklonio plavu haljinu

Kad se tisak dohvatio skandala, počelo je najstresnije razdoblje kako za tada tek diplomiranu Monicu, kao i za obitelj Billa Clintona i njegovu poziciju kao predsjednika. Seksualna afera između predsjednika i Lewinsky je konačno potvrđena, ali njegov brak s Hillary Clinton je preživio. Lewinsky je kazala da je u devet slučajeva imala 'seksualne aktivnosti' s predsjednikom, između studenog 1995. do ožujka 1997., kao i to da se barem u nekim od tih trenutaka unutar Bijele kuće nalazila prva dama Hillary Clinton.

FILE PHOTO 17FEB99 - U.S. First Lady Hillary Rodham Clinton in an interview due to be published this week in
REUTERS

Tadašnji ambasador Ujedinjenih naroda Bill Richardson pokušao je 1996. godine premjestiti Lewinsky na drugo radno mjesto u Pentagonu, no ona je odbila razgovor za posao. Neki još tvrde da je znao puno više o aferi nego je kasnije priznao istražiteljima kao svjedok.

Među stvarima koje su bile sporne je i jedna plava haljina koju je Lewinsky od predsjednika dobila kao poklon dok su bili ljubavnici. Lewinsky je tijekom istrage morala istražiteljima otkriti sve detalje o aferi, pa i taj o haljini. Svi su čuli snimku razgovora nje i predsjednika kad su bili ljubavnici, a novinari su imali pristup snimci svjedočenja.

Former White House intern Monica Lewinsky is shown being sworn-in during her videotaped deposition in [President Clinton's] impeachment trial in the Senate.  Portions of the videotaped deposition, taken earlier in the week, were shown during the Senate trial, February 6 on Capitol Hill.
**POOR TV QUALITY DOCUMENT** - RTXIQV5

Hillary stala uz supruga, Monica razmišljala o samoubojstvu

Hillary Clinton tada je odlučila, barem u javnosti, stati uz supruga. Što se događalo u njihova četiri zida vjerojatno samo oni znaju, kao i kako su preživjeli ovu krizu.

Cijeli svijet je pisao o ovoj aferi, a sve koji imaju veze s tim mediji su doslovno razapeli po naslovnicama. Lewinsky su mediji često prikazivali kao prostitutku, ženu koja je uhodila predsjednika i općenito jadnicu. I sama je dala intervju 1999. u kojem je pričala o detaljima cijele afere i o tome kako se on ponašao tijekom same afere.

Zadnje pojavljivanje prije desetljeća šutnje bilo je 2004. godine. U intervjuu koji za britansku televiziju ITN rekla je da se veoma uzrujala zbog izjave u emisiji "60 minutes" U.S. Newsa. Clinton je ta, inače, rekao da je razlog zbog koje je ušao u aferu bio "iz najgorega mogućeg razloga - zašto što je to mogao".

- Mene je putem uništio - rekla je i dodala: - Bila sam mlada djevojka i šteta je čuti ga kako danas izgovara te stvari. -

89th Academy Awards - Oscars Vanity Fair Party - Beverly Hills, California, U.S. - 26/02/17  TV personality Monica Lewinsky. REUTERS/Danny Moloshok - RTS10I26
Danny Moloshok / REUTERS

Deset godina šutnje bilo je potrebno da za magazin Vanity Fair napiše tekst o toj aferi. Rekla je da se radilo o "činu dvoje odraslih ljudi koji u svjesno pristali na nju, a javno poniženje koje je doživjela tijekom skandala trajno je promijenilo smjer njezinog života."

- Da, moj šef me iskoristio, ali radilo se konsenzualnoj vezi. 'Zlostavljanje" je došlo nakon svega, kada su me pretvorili u žrtvenog jaraca da bi zaštitili njegovu moćnu poziciju. Clintonova administracija, politički operativci na obje strane i mediji obilježili su me. Nakon skandala odbila sam ponude kojima sam mogla zaraditi više od 10 milijuna dolara jer nisam osjećala kako je to prava stvar koju bih trebala raditi. Zbog onoga što su moji potencijalni poslodavci s puno takta nazivali mojom 'prošlosti' nikada nisam bila prava osoba za neku poziciju. U nekim slučajevima, bila sam prava osoba iz potpuno krivih razloga" - rekla je Monica 2014.

Danas se posvetila borbi protiv 'cyberbullyinga'

2015. je održala govor za TED Talks u kojem je pričala o zadnjih deset godina, a zatim o problemu 'cyberbullyinga'. Javno sramoćenje kroz koje je ona godinama prolazila danas, naime, mnoga djeca i tinejdžeri prolaze na društvenim mrežama, pa se posvetila borbi protiv maltretiranja i sramoćenja na internetu.

Govor preporučujemo za gledanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:17