AMATERSKI POTEZ

AGENT '00' RADIO ISTOVREMENO ZA NJEMAČKE POREZNIKE I ZA ŠVICARSKE BANKE Otkrivao klijente poreznicima i poreznike bankama

Daniela Mosera (54) otkrili su njemački policajci u travnju u Frankfurtu. U Njemačku su ga poslale švicarske banke, i to u špijunsku operaciju sa zadatkom da otkrije imena trojice njemačkih poreznika koji su otkupili CD-ove i USB stickove s podacima o bankovnim računima u Švicarskoj, u potrazi za Nijemcima koji su sklonili milijune u švicarske banke.

Švicarcima su trebala imena službenika Porezne uprave pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija jer su se nadali da će protiv njih uspjeti podignuti optužnicu za nezakonito prikupljanje podataka o njemačkim poreznim obveznicima. Moser je sve priznao i jučer je u Njemačkoj proglašen krivim za špijuniranje. Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od 22 mjeseca i novčanu kaznu od 22.000 eura. Priznao je da je špijunirao za Švicarsku i odao imena svojih špijunskih šefova. Rekao je da je bio vođen domoljubljem, željom za avanturom i zaradom, a ne kriminalnim namjerama.

Moser je dvostruki špijun i dvostruki gubitnik: prvo je htio igrati za Nijemce pa izgubio, a onda za Švicarce i sad je i tu poražen. Süddeutsche Zeitung mu se ruga kao Agentu 00, Dupla Nula. Od 2011. do 2013. zaradio je špijunirajući za Švicarsku 28.000 eura.

Slučaj je izazvao dosta bure u Njemačkoj i poslužio kao sredstvo pritiska na švicarsku vladu da ublaži svoje propise o bankarskoj tajni, što su Švicarci doživjeli kao radikalni udar na temeljna ljudska prava. Na kraju su morali popustiti: Švicarska je 2015. potpisala sporazum s EU o razmjeni bankovnih podataka pa će od siječnja 2018. njemačke vlasti automatski dobivati podatke o računima Nijemaca u Švicarskoj.

Moser je radio za Credit Suisse kad je 2008. s poznanikom iz teretane shvatio kako bi se mogli obogatiti: možda će Nijemci biti spremni dobro platiti za podatke o utajivačima poreza? Dvojac je za CD s podacima o tajnim računima dobio 2,5 milijuna eura od poreznika Sjeverne Rajne-Vestfalije. To je bio prvi CD koji su kupili njemački poreznici.

Međutim, otkupnina im je isplaćena preko računa pa je švicarska policija shvatila o čemu je riječ. Švicarske tajne službe angažirale su tada Mosera kako bi svoje banke zaštitile od Norberta Walter-Borjansa, bivšeg ministra financija Sjeverne Rajne-Vestfalije. Taj se nije mirio s logikom da najviše poreza moraju plaćati obični građani dok najbogatije tvrtke i pojedinci na miru iskorištavaju bankarsku tajnu. Walter-Borjans je krenuo u potragu za Nijemcima koji su milijune sklonili na tajne račune u Švicarskoj. Potrošio je milijune da bi u više navrata kupio ukupno 11 CD-a s podacima iz švicarskih banaka. Isplatilo se: vlada savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije objavila je da su otkrili milijarde skrivene od poreznih vlasti na švicarskim računima milijunaša, direktora i zubara, kako to nabraja DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27