HUMANITARNA KATASTROFA

ALEP JE PRED DEFINITIVNIM PADOM, STOTINE TISUĆA CIVILA U BIJEGU Hoćemo li u Hrvatskoj i drugim europskim državama uskoro opet gledati ovakve prizore?

 Getty Images

Sve veći broj Sirijaca napušta istočni Alep, a u zadnjih 24 sata je to učinilo njih dvije tisuće, objavili su u srijedu službenici Ujedinjenih naroda, a glavni tajnik UN-a pozvao je na hitan prekid vatre kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa.

Oko 800 Sirijaca stiglo je u proteklih 24 sata u napuštenu tvornicu pamuka u četvrti Jibreen u zapadnom Alepu, a 1260 ih je stiglo u Hanano, prenosi UN.

U područja koje kontroliraju snage sirijske vlade i dalje stiže velik broj civila, a iz istočnog Alepa ih je u proteklih tjedan dana stiglo sveukupno 31,500.

Prema procjenama, u dijelu Alepa pod kontrolom pobunjenika bilo je nekoliko stotina tisuća civila.

"UN je duboko zabrinut za dobrobit, sigurnost i zaštite civila u Alepu, pogotovo za one koji su opkoljeni u istočnom dijelu grada dok se borbe u proteklih 24 sata znatno proširuju i intenziviraju", rekao je za Reuters dužnosnik UN-a.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je pozvao na prekid vatre u Alepu kako bi se pružila pomoć civilima, prenosi AFP.

"Pozivam sirijske vlasti i oružane skupine, kao i koaliciju... da se drže svojih obećanja kako bi mi mogli raditi naš humanitarni posao", istaknuo je Ban u Beču.

"Ono što sam nedavno vidio da se događa u Alepu mi je slomilo srce", zaključio je glavni tajnik na odlasku.

Nakon tri tjedna silovitih borbi, snage režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada preuzele su 80 posto istočnog dijela Alepa koji su nadzirali pobunjenici čime je režim ostvario dosad najveću pobjedu u građanskom ratu početom 2011.

Pobunjenici su dosad odbacivali pozive za povlačenjem iz Alepa, drugog najvećeg grada u Siriji koji je bio podijeljen na zone pod nadzorom režima i pobunjenika od 2012., no u srijedu su objavili zajedničku izjavu kojom zahtijevaju "trenutačni petodnevni humanitarni prekid vatre".

Na "hitan prekid vatre" u srijedu je pozvalo i šest zapadnih sila (Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države, Kanda, Italija i Velika Britanija) zbog "humanitarne katastrofe" u Alepu, a Rusiju i Iran te su sile pozvale da svojim utjecajem privole sirijski režim da se taj cilj ostvari.

Sirijska vlada i njezina saveznica Rusija kazale su da će prihvatiti samo predaju pobunjenika koje pozivaju da napuste grad.

Frontex pokreće svoju snagu brze intervencije

Europska agencija Frontex objavila je u srijedu pokretanje snaga brze intrevencije od 1500 ljudi za pomoć zemljama članicama u izvanrednim stanjima na vanjskim granicama Europske unije.

"Danas smo stekli moćan alat koji će omogućiti Frontexu da pomogne državama članicama i da zajedno djelujemo brže i učinkovitije u izvanrednim situacijama na vanjskim granicama EU", rekao je izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, prenosi se u priopćenju.

U izvanrednom slučajevima, tu snagu brzog djelovanja bi zemlje članice i pridužene članice schengenske zone trebale staviti na raspolaganje Frontexu tijekom pet radnih dana.

Zemlje članice su se također dogovorile da agenciji trebaju staviti na raspolaganje vozila, brodove i zrakoplove za vođenje brzih operacija.

Njemačka je na raspolaganje Frontexu stavila 225 djelatnika, Francuska 170, Italija 125, Španjolska 111 i Poljska 100.

Trenutačno Frontex raspoređuje na granicama EU oko 1200 osoba zaduženih za pomoć zemljama članicama u nadzoru granica, registraciji te identificiranju migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:58