BORIS JOHNSON

AMBICIOZNI PLAN ZA 'VELIČANSTVENI BREXIT' Jedan od najvećih krivaca za izlazak Britanaca iz EU želi zamijeniti May? Novim pismom ponovno digao prašinu

Boris Johnson
 Hannah McKay / REUTERS

Britanski ministar vanjskih poslova u dužem je novinskom članku, objavljenom u subotu, iznio svoje planove za "veličanstven" Brexit, naljutivši time neke kolege i ponovno pokrenuvši nagađanja da će pokušati preuzeti vodstvo Konzervativne stranke od premijerke Therese May.

Uoči govora Therese May koja će u petak u Firenzi iznijeti svoju viziju Brexita, Boris Johnson je objavio opsežan članak od 4300 riječi koji se u nekim točkama razlikuju od vladinih stajališta.

Johnson smatra kako Britanija u budućnosti neće plaćati za pristup europskom jedinstvenom tržištu. Jednom kad izađe iz Europske unije, Britanci se trebaju zaduživati kako bi investirali u infrastrukturu, reformirali porezni sustav i postavili zakone o imigraciji koji im odgovaraju.

Kao istaknuti zagovornik Brexita uoči prošlogodišnjeg referenduma, britanski čelnik diplomacije ponovio je kontroverznu tvrdnju da će Britanija izvan EU štediti 350 milijuna funti tjedno.

"Prijatelji moji, moram vas izvijestiti da postoje neki ljudi koji neprijateljski potcjenjuju ovu državu", napisao je Johnson za Daily Telegraph.

"Oni misle da se Brexit neće dogoditi".

"Ja sam ovdje da vam kažem da će naša zemlja uspjeti u novom državnom pothvatu, snažno će uspjeti", istaknuo je ministar, zaključivši kako Britanci imaju "veličanstvenu budućnost".

Popularnost među članstvom

Kao popularan političar među članstvom Konzervativaca, Johnson je postao očekivani kandidat za preuzimanje vlasti nad tom strankom nakon što je May na prijevremenim izborima u lipnju, koje nije morala sazvati, izgubila parlamentarnu većinu.

Johnson je javno obznanio svoju odanost čelnici, no novine Times su ranije ovog tjedna objavile kako ministar smatra da je gurnut u stranu dok se May priprema na kompromis oko dogovora o Brexitu s EU-om kako bi olakšala pregovore. "Ne planiramo plaćati za pristup njihovom tržištu ništa manje no što oni planiraju platiti pristup našem", napisao je Johnson, a u svom se članku nije referirao na tranzicijsko razdoblje za koje se očekuje da će njegova vlada ispregovarati s Bruxellesom.

"I da, jednom kad riješimo račune, preuzet ćemo kontrolu nad oko 350 milijuna funti tjedno", napisao je.

"Bilo bi dobro, kao što su mnogi od nas to isticali, kad bi velik dio tog novca otišao za NHS", dodao je. NHS (National Health Service) naziv je za britanski javni zdravstveni sustav.

Čelnik opozicijskih laburista Jeremy Corbyn komentirao je da Johnsonov članak otkriva sukobe unutar vlade Therese May te da potkopava njezin autoritet.

Johnson je tijekom kampanje za Brexit putovao diljem Britanije u autobusu na kojem je bio slogan kojim se sugeriralo da Britanija Europskoj uniji tjedno šalje 350 milijuna funti, cifru koju su stručnjaci odbacili, te da bi bilo pametnije potrošiti taj novac na NHS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:24