PROCURILO ISTRAŽIVANJE

AMERIČKA VOJSKA BACA NOVCE U VJETAR Analitičari otkrili kako uštedjeti 125 milijardi dolara, a generali panično sakrivali izvještaj

 Jonathan Ernst / REUTERS

Pentagon je pokušao zataškati rezultate dubinske analize troškova unutar svoje poslovne administracije nakon što je otkriveno kako bez razloga troši 25 milijardi dolara godišnje.

Izvještaj analize, koja je bila završena u siječnju 2015. godine, pokazao je jasan smjer kako uštedjeti 125 milijardi dolara kroz pet godina. Plan ne bi zahtijevao otpuštanja javnih dužnosnika niti smanjenje broja vojnog osoblja, već bi samo smanjio birokratski aparat, srezao cijene ugovora s vanjskim dobavljačima i bolje iskoristio informacijske tehnologije.

Iako je dokument trebao biti javan, američko je ministarstvo obrane brzo stavilo oznaju tajnosti na izvještaj u strahu kako će im Kongres srezati proračun kada se otkrije koliko novaca bacaju u vjetar, otkrio je Washington Post.

Izvještaj je pokazao kako Pentagon troši gotovo četvrtinu svojeg proračuna od 580 milijardi dolara na hladni pogon, računovodstvo, ljudske resurse, logistiku i upravljanje imovinom.

Ministarstvo obrane plaća čak 1.014.000 civila, vojnika i podizvođača za poslove koji nemaju veze s vojnim operacijama, dok je ukupni broj djelatnog vojnog osoblja 1,3 milijuna, najmanji od 1940. godine.

Iako je analiza pokazala kako bi Pentagon mogao preusmjeriti 125 milijardi za oružje i vojnike, neki generali zabrinuli su se kako bi se time potkopale dugogodišnje tvrdnje kako se oružane snage jedva financiraju nakon mjera štednje. Bojali su se scenarija u kojem bi im Kongres mogao srezati proračun, umjesto da ga poveća.

Rezultati analize proglašeni su tajnima, a izvještaj na 77 stranica uklonjen je s web stranica Pentagona.

- Žale se da nemaju novaca. Predložili smo im kako uštedjeti tonu novaca, rekao je Robert Stein, čelnik Defense Business Boarda, panela analitičara koji je proveo analizu.

- Podaci su neupitni, i sramota je što Pentagon pokušava sakriti rezultate. Bit ćemo u opasnosti jer trošimo dolare kao da nisu bitni, kazao je Stein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:09