BUDUĆI MINISTAR ENERGETIKE

AMERIČKO NUKLEARNO ORUŽJE ČUVAT ĆE ČOVJEK KOJI JE STUDIRAO STOČARSTVO Bivši guverner Teksasa mislio je da njegov posao znači 'ambasador za energiju'

Rick Perry
 REUTERS

Kada je bivši guverner Teksasa Rick Perry prihvatio poziciju ministra energetike, nije ni znao od čega se posao sastoji, piše New York Times u temeljitom izvještaju.

Perry je vjerovao kako se posao sastoji od bivanja 'globalnim ambasadorom za američku industriju nafte i plina'. Kada se 2012. pokušao kandidirati za predsjednika države, predložio je ukidanje ministarstva energetike, a potom je zaboravio i naziv te institucije.

Former Republican Governor of Texas Rick Perry speaks during the Freedom Summit in Greenville, South Carolina May 9, 2015. REUTERS/Chris Keane - RTX1C961
REUTERS

Ono što Perry nije znao je da je ministarstvo energetike odgovorno za čuvanje i održavanje cjelokupnog nuklearnog naoružanja SAD-a, na što odlaze čak dvije trećine proračuna ministarstva.

Perry, koji nema nikakvog iskustva u donošenju važnih odluka na nacionalnoj razini, jednom je za ministarstvo energetike izjavio: 'Oni nikad nisu proizveli ni komadić energije, koliko ja znam!'

Republican presidential candidate and former Texas Gov. Rick Perry waits to discuss his economic plan at a National Press Club luncheon speech in Washington July 2, 2015. REUTERS/Yuri Gripas - RTX1ISWR
REUTERS

- Da ste ga pitali na dan kada je prihvatio posao, rekao bi 'Želim biti ambasador za energiju', rekao je Michael McKenna, lobist energetskog sektora koji je radio s Trumpovim timom za tranziciju.

- Da ga pitate danas, rekao bi 'Ozbiljan sam oko izazova s kojima se sučeljava nuklearni kompleks'. Morao je mnogo toga naučiti, kazao je McKenna.

Ukoliko senat danas potvrdi Perryja kao budućeg ministra, preuzet će posao koji je do sada držao Ernest J. Moniz, bivši predstojnik odsjeka fizike na prestižnom sveučilištu MIT.

- Za gospodina Moniza, budućnost nuklearne znanosti bila je životna opsesija, proveo je svoju mladost radeći na linearnom akceleratoru na Stanfordu. Gospodin Perry je studirao stočarstvo i predvodio navijače na sveučilištu A&M u Teksasu, piše New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:30